Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak se bránit trikům při prodeji od LK - Dárky mají ještě jednu "nepříjemnou vlastnost" - nevztahuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2004 8:13

    LK (neregistrovaný)
    Dárky mají ještě jednu "nepříjemnou vlastnost" - nevztahuje se na ně ze zákona záruka (prodávající ji však samozřejmě může dobrovolně poskytnout). Pokud se např. objeví nabídka drahého videorekordéru s nabídkou malého televizoru zdarma v podobě dárku, je třeba pečlivě zvažovat, zda se to vyplatí i v případě, že televizor se po několika dnech porouchá.

    Ohledně tohoto jsem četl vyjádření ČOI a to hovoří přesně opačně: stránky spotrebitel.cz (v novém okně). Chtělo by to slyšet názor někoho, kdo se kolem toho už soudil.


    PS: Pro správce stránek - nechápu, proč mi na konec odkazu systém přidává zpětné lomítko, když ho tam já nedávám.
  • 4. 6. 2004 13:08

    Karel Pavlík (neregistrovaný)
    Stanovisko ČOI, na které je odkazováno, zcela potvrzuje tento text. Odlišný názor, který tam zaznívá, je výkladem jednoho konkrétního (byť velmi znalého) právníka. Ten má samozřejmě pravdu v tom, že soud by v případném sporu přihlížel k řadě okolností, a nelze vyloučit, že by na základě jejich vyhodnocení konečné rozhodnutí bylo ve prospěch spotřebitele.
    Spotřebitelská sebeobrana by však měla spotřebitelům pomoci, aby sporům a soudům úplně předcházeli. Tudíž doporučuji vždy velkou opatrnost, když je hodnota dárku vysoká.
    Karel Pavlík
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).