Hlavní navigace

Jak rozjet byznys na mateřské dovolené?

10. 9. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dlouhá rodičovská dovolená může být překážkou pro uplatnění na trhu práce. Ženám mohou pomoci rekvalifikační kurzy, čím dál více z nich s podnikáním začíná už na mateřské dovolené.

Podle aktuální statistiky Úřadu práce nepřekročila nezaměstnanost v srpnu 2019 2,7 %. Předpokládá se, že ekonomické zpomalení by se na trhu práce mělo projevit až v příštím roce. Oproti červenci uchazečů o práci nepatrně ubylo, a to o 331 osob. Celkově bylo bez práce 204 789 lidí, což je v srpnu v porovnání s ostatními roky nejméně od roku 1996. Na pracovní trh přitom v srpnu tradičně přicházejí absolventi škol, i když jejich hlavní nápor lze očekávat až v září.

Nabídka volných pracovních míst se naopak rozšířila. Zaměstnavatelé v srpnu nabízeli 350 564 volných pracovních míst. Realita se od zmíněné statistiky může mírně lišit, protože údaje úřadů práce podhodnocují poptávku po kvalifikovanější pracovní síle. Zaměstnavatelé hledající pracovníky s vyšší kvalifikací totiž v řadě případů svoji poptávku na úřadu práce vůbec neumisťují, neboť mají zato, že šance najít vhodného zaměstnance touto cestou není za současné situace na trhu práce příliš vysoká, komentuje statistiku Lukáš Kovanda, ekonom CZECH FUND.

Ženy mají potenciál zaplnit díru na trhu práce

Podle odhadů firmám v Česku chybí téměř půl milionu lidí. Přestože zaměstnavatelé jen těžko hledají schopné zaměstnance a obsazují volné pracovní pozice, část potencionálního pracovního trhu zůstává nevyužitá. Jde o ženy na rodičovské dovolené nebo ženy s malými dětmi, které mají často s uplatněním na pracovním trhu problém. Pracovat přitom chtějí, stát jim k tomu ale nevytváří vhodné podmínky. Ženy po odchodu na rodičovskou dovolenou v mnoha případech ztrácejí kontakt se svým zaměstnavatelem. Nikdo s nimi nekomunikuje, nebo nekomunikuje adekvátně, říká Andrea Bohačíková, zakladatelka neziskové společnosti M.arter.

Úskalím je, že v Čechách máme jednu z nejdelších rodičovských dovolených v Evropě. Čím déle ženy zůstávají doma, tím těžší je návrat do zaměstnání, protože jim unikají novinky v oboru a přicházejí o léta praxe. Některé se po ukončení rodičovské dovolené pak do zaměstnání nevrátí. Někdy i kvůli tomu, že nemohou najít práci odpovídající jejich kvalifikaci, mzdovým nárokům a časovým možnostem. Ženám chybí mateřské školky. Nedostatek seberealizace pak může mít negativní vliv na sebevědomí žen i jejich budoucí kariérní růst.


Autor: M.arter

Vzdělávací kurz M.arter.

Přestože často může být náročné skloubit rodinný život a zaměstnání, pracovat lze i na rodičovské dovolené. Peníze se do rodinného rozpočtu hodí vždycky, zvlášť v situaci, kdy jako samoživitelka přivýdělek potřebujete. Některé ženy, pokud jim to zaměstnavatel umožňuje, nastoupí na částečný pracovní úvazek. Řešením nedostatečného uplatnění na trhu práce může být i vlastní byznys. Podle statistik zhruba každý šestý e-shop u nás zakládá žena. Většinou na rodičovské dovolené.

Začít podnikat na rodičovské není snadné

Ženy podnikatelky se potýkají s řadou překážek. Od žen se obecně neočekává, že se budou na rodičovské věnovat podnikání, ale že se budou starat o dítě a domácnost. Další překážkou může být nedostatek znalostí o aktuální legislativě, sestavení byznys plánu nebo neznalost daňové a účetní problematiky. S tím se ale dá něco dělat. Existuje řada kurzů podnikatelských dovedností, kde ženy mohou využít konzultaci s odborníky.

Vzděláváním maminek na rodičovské dovolené se zabývá také Institut certifikovaného vzdělávání (ICV). Další platformou, která řeší podnikání na rodičovské dovolené a poskytuje také podpůrné kurzy, jsou Maminkatelky.cz. Podporu ženám vracejícím se z rodičovské dovolené nabízejí také úřady práce, které pořádají rekvalifikační kurzy v rámci dotačních programů. Ty ženám mohou pomoci se začátkem podnikání. Kurzy zaměřené na rekvalifikaci či rozjezd podnikání občas pořádají i rodinná centra.


Autor: M.arter

I ženy na rodivské dovolené mohou začít podnikat.

Jednou ze společností, které podobné služby nabízí, je i nezisková organizace M.arter. Ta pro ženy na rodičovské dovolené pořádá interaktivní workshopy. Pracujeme se ženami, které se po ukončení rodičovské dovolené chtějí vrátit ke stávajícímu zaměstnavateli nebo si hodlají najít nové místo. Radíme jim, jak se prosadit, jak si vyjednat adekvátní pracovní nebo platové podmínky, ale také na ženy, které chtějí na rodičovské dovolené začít podnikat, případně už podnikají a odešly na rodičovskou dovolenou, vysvětluje Andrea Bohačíková.

M.arter zatím působí v Praze a Brně. Jejich workshopy se orientují na různé oblasti. Pořádají například kurz zaměřený na osobní rozvoj, sociální sítě a jejich možné využití k podnikání, finanční gramotnost pro živnostníky a podnikatele, obchodní dovednosti a další. Workshopy často probíhají v prostorách mateřských center, takže ženy nemusí řešit hlídání a své děti někam odkládat.

Snažíme se vytvářet komunitu

Mohou je vzít s sebou. Nově teď budeme 18. září v Brně dělat workshop o sociálních sítích pro neslyšící ženy na rodičovské dovolené, kde bude i tlumočník, jenž bude celý workshop tlumočit do znakového jazyka, doplňuje Andrea Bohačíková. Kurzy, které bývají pro 10 až 15 žen, vedou kouči, lektoři, podnikatelé, manažeři a další odborníci, kteří ženám předávají informace z praxe. Za půl roku těmito workshopy prošlo 120 žen. Během té doby M.arter pomohly založit 2 komunitní školky, nebo třeba marketingovou agenturu či e-shop s půjčovnou dětského oblečení.

skoleni_15_4


Autor: M.arter

Kurzů se mohou účastnit i matky s dětmi.

Cena kurzů vychází kolem 500 Kč, ne vždy ale musíte platit. M.arter je složení dvou slov, znamená to matka a barter. Barterově také fungujeme. V případě, že jste na mateřské, rodičovské dovolené či těhotná budoucí matka a poskytnete nám svůj čas a know-how jako lektorka, máte nárok na jiný workshop dle svého výběru zdarma. Pokud nejste na mateřské, rodičovské či těhotná žena, nevadí to. Váš vklad je brán jako dar či investice do potenciálu jiných žen na rodičovské dovolené, objasňuje vizi neziskové organizace Andrea Bohačíková. 

S ženami, které mají nápad na vlastní podnikání se snaží dále pracovat a podporovat je. Nově také rozjíždějí tříměsíční Online Mastermind program pro podnikatelky. Ne všechny ženy se prý ale rozhodnou po absolvování kurzů podnikat. Stává se nám, že si některé ženy, i když mají nějaký nápad, uvědomí, že pro ně podnikání není. Což je určitě lepší, než kdyby s nějakým podnikáním začaly a pak po půl roce splakaly nad výdělkem, zakončuje Andrea Bohačíková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).