Hlavní navigace

Jak poznáte padělané bankovky?

18. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud se vám dostane do peněženky padělaná bankovka, náhradu za ni nedostanete, ale zaplatit už s ní samozřejmě nesmíte. Jak padělek bezpečně poznáte? (GALERIE)

Počet odhalených padělků a pozměněných bankovek a mincí se za minulý rok zvýšil. Celkem jich bylo loni v ČR zadrženo 2398 kusů (v hodnotě 2,221 mil. Kč), což je o 353 více než v předchozím roce.

Podle centrální banky jsou falzifikáty většinou nevalné kvality. To ale není útěcha pro ty, kterým se zjeví v peněžence. Padělek byste totiž měli odevzdat na Policii ČR. Náhradu za něj nedostanete a platit s ním už také nesmíte. Přišli jste tak o peníze. Ukážeme si, na co se příště dívat, abyste odhalili padělek ještě před tím, než se vám dostane do peněženky.

Co se padělá nejčastěji?

Dlouhodobě se nejčastěji padělají bankovky v hodnotě 1000 Kč a 500 Kč a tvoří zhruba 63 % všech zadržených padělků. Oproti roku 2013 bylo ale loni zajištěno také více padělaných bankovek v hodnotě 200 a 100 Kč (loni 24 %, v roce 2013 to bylo 14 %). Nejvíce padělků bylo tradičně zadrženo v Praze.

Podle Lubomíra Lízala z bankovní rady ČNB se kvalita padělků v porovnání s předchozími roky nezměnila a nejčastěji nenesou žádná nebo pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků. Větší pozornost je však potřeba věnovat cizím bankovkám. Jednak se u nich častěji vyskytují zdařilé padělky a navíc mají běžní spotřebitelé menší povědomí o bezpečnostních prvcích cizoměnových bankovek, upozornil Lízal.

V minulém roce bylo zadrženo 3063 kusů padělaných zahraničních platidel (v celkové hodnotě mírně nad 10 mil. Kč – kurz ke konci roku), což bylo o 1978 kusů více než v roce 2013.

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené v roce 2014
Falzifikát Zadrženo Zadrženo Zadrženo
v oběhu policií celkem
Padělané bankovky CZK 2198 174 2372
Padělané bankovky EUR 969 220 1189
Padělané bankovky USD 221 1571 1792
Padělané bankovky ostatní 29 0 29
Padělané mince CZK 9 0 9
Padělané mince ostatní 50 0 50
Pozměněné bankovky a mince CZK 17 0 17
Pozměněné bankovky a mince ostatní 3 0 3
Celkem 3496 1965 5461

Zdroj: Česká národní banka

Zajímají vás spíše mince než bankovky? Pak se podívejte na fotoreportáž z České mincovny.

Jak poznat padělek?

Na co se tedy zaměřit, abyste padělek poznali před tím, než jej převezmete?

Ochranné prvky českých bankovek jsou:

  • vodoznak,
  • okénkový proužek s mikrotextem,
  • barevná vlákna,
  • soutisková značka,
  • skrytý obrazec,
  • obrázek s proměnlivou barvou (ne u všech),
  • iridiscentní pruh (ne u všech),
  • mikrotext.

Rozdíl poznáte na dotyk

Rozdíl byste měli poznat už z pouhého dotyku. Bankovky se netisknou na běžný papír, ale na speciální bankovkový papír. Kromě toho má bankovka na lícní straně také hmatem citelný hrubotisk.

Podívejte se proti světlu

Další rychlou kontrolu provedete pohledem proti světlu. Bankovka musí obsahovat vodoznaksoutiskovou značku. České bankovky obsahují tzv. lokální stupňovitý vodoznak, což je kombinace pozitivního – tmavého a negativního – světlého vodoznaku s různými stupni odstínů mezi nejtmavší a nejsvětlejší částí. Vodoznak najdete ve střední části širokého nepotištěného okraje. Při pohledu z lícní strany je stranově obrácený k vytištěnému portrétu.

Soutisková značka při běžném pohledu na každé straně bankovky zobrazuje pouze půl znaku písmen „ČR“ nebo „C“ s vloženým „S“ u starších vzorů bankovek. Pokud se podíváte proti světlu, bude obrazec celý s přesnou návazností jednotlivých linek.

Do bankovkového papíru je zapuštěn ochranný okénkový proužek s mikrotextem, který je na každý straně přerušovaný po 5 mm, ale proti světlu je celistvý. Na proužku je vždy uvedena nominální hodnota bankovky.

Zdá se vám, že má vaše dvousetkorunová bankovka na ochranném proužku vyraženo „500 Kč“ místo „200 Kč“?

Podle ČNB se jedná o poměrně obvyklý chybný dojem. Orientace textu „200 Kč“ se totiž střídá tak, aby byl proužek čitelný z obou stran bankovky. Pokud se tedy díváte na číslici „2“ z druhé strany, jeví se jako číslice „5“.

Teoreticky se může stát, že dojde k záměně ochranných proužků, které se zapouští do ještě mokrého bankovního papíru. Výměna u bankovek hodnoty 200 a 500 Kč je ale vyloučena, protože se vyrábí ve dvou různých papírnách v jiných státech.

K záměně proužků v minulosti skutečně došlo u bankovek 200 Kč vzoru 1993, které z papírny vyšly s textem na proužku REPUBLIQUE DU ZAIRE. Proužek byl připraven na zakázku pro Kongo, ale pracovníci papírny jej omylem vpravili do českých bankovek.

Sklopte bankovku

Další rozdíl objevíte, pokud se nebudete na bankovku koukat pod kolmým úhlem, ale sklopíte ji.

Při sklopení bankovky ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla se na rameni portrétu objeví skrytý obrazec s nominální hodnotou bankovky. 

Na lícní straně bankovek u nominální hodnoty 500 Kč a výš je také obrázek s proměnlivou barvou. (U bankovek v hodnotě 500 Kč je tato proměnlivá barva ale pouze na vzorech z roku 2009. Vzor z roku 1997 tento ochranný prvek neobsahuje.)

Vpravo na líci bankovek se nachází iridiscentní pruh (u bankovek s hodnotou 1000 Kč a výš). Je to duhově lesklý pruh široký 2 cm u okraje bankovky. Je dvoubarevný a zprava vzorovaný. Při sklopení bankovky proti světlu získává slabý zlatý a fialový nádech s kovovým odleskem. Vpravo na pruhu je negativně (světle) vyvedená nominální hodnota bankovky.

Prohlížejte pozorně

Dále bankovky vždy obsahují ještě barevná vlákna vtělená přímo do bankovkového papíru.

Vpravo od portrétu je na lícní straně v pruhu základní barvy také mikrotext, který označuje nominální hodnotu bankovky. Na rubu ho najdete v pruhu základní barvy mezi státním znakem a pravým okrajem, kde slovně označuje hodnotu bankovky.

(Bankovky s hodnotou 500 Kč a výš obsahují také speciální barvu, která je vidět pouze pod UV světlem. Tuto kontrolu ale může dělat spíš obchodník než běžný spotřebitel.)

skoleni_15_4

Abyste se v ochranných prvcích českých bankovek vyznali lépe, podívejte se do naší galerie, kde se na ně podíváme u pětistovky (vzor 2009) a u tisícovky (vzor 2008) detailně.

Pokud chcete mít ochranné prvky bankovek a mincí přehledně k dispozici, podívejte se na interaktivní aplikaci bankovekmincí, nebo si ji stáhněte rovnou do mobilního telefonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).