Hlavní navigace

Názor k článku Jak poslat z české banky peníze do Ruska? Stále to jde, ale zrušili nám účet (TEST) od Patrik Chrz - Super článek! Zkoušely se i nějaké jiné, méně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2022 6:59

    Patrik Chrz

    Super článek! Zkoušely se i nějaké jiné, méně standardní cesty, jako poslat nějaký druh cenné zásilky (dle ceníku České pošty lze do Ruska zaslat cenné psaní pojištěné na částku cca 15 tisíc korun a cenný balík na částku 125 tisíc korun), nebo nějaké obskurdní způsoby typu hawala?

    Přijde mi, že se stále utahují šrouby. Postupně se omezuje nakládání hotovostí - výše hotovosti legálně přepravitelné přes hranice + nutnost ohlášení, limity pro platby v hotovosti a nyní, když už je bankovní převod téměř jediným způsobem platby, hrozí. že i zde nebude možné zcela libovolně platit.

    V poslední době se na mne obrátili dva lidé s problémem převodu peněz do zahraničí - a to v rámci EU. Jeden do Německa a druhý do Španělska. V obou případech platby zadrženy s odkazem na AML, v tom druhém nabíhá likvidační penále, které si dle smlouvy prodejce účtuje.

    Pracoval jsem v pojišťovně jako likvidátor zahraničních pojistných událostí. Byla nám zadržena platba do Británie, protože v popisu platby bylo arabsky znějící jméno (poškozený při dopravní nehodě). A zachycena nebyla jen tato platba, ale všechny další na stejný účet, což pro pojišťovnu znamenalo velký problém, neboť šlo o účet škodního zástupce, který vyplácel všechny náhrady na území Británie, tedy se to dotklo mnoha desítek případů. Vyřízení a odblokování plateb trvalo několik měsíců. Samozřejmě pak došlo ke změně postupu v pojišťovně, kdy při platbách do Británie se uvádělo pouze číslo pojistné události a nikoliv už jméno poškozeného. Absurdistán, komplikace v evidenci na obou stranách, ale další platby už pak zachyceny nebyly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).