Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak porovnat náklady úvěru: proč nepoužívat RPSN? od Jakub - Nevím, kdo psal článek, ale je to naprostý...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2017 5:29

    Jakub (neregistrovaný)

    Nevím, kdo psal článek, ale je to naprostý nesmysl. Ukazatel RPSN počítá s hodnotou peněz v čase, to co je v článku uváděno jako RPSN je ve skutečnosti pouze koeficient navýšení, který bere v potaz konečnou zaplacenou částku (zapůjčená částka + úroky + poplatky) a vyjadřuje ji jako podíl k zapůjčené částce, tudíž výsledek je v procentech a je pořád stejný, ať jej počítáme za 1 rok nebo 50 let. Zatímco RPSN je de facto koenficient navýšení, ale navíc bere v potaz faktor ČASU a proto je prozatím nejpřesnějším ukazatelem nkladavosti úvěrů a hypoték.

  • 2. 10. 2017 20:48

    Palo (neregistrovaný)

    Přece když srovnáváte dvě nebo více půjček, abyste věděl která půjčka je pro Vás výhodnější, tak Vás čas nezajímá. Srovnáváte půjčky, které budete platit stejně dlouho.

    Faktor času je Vám k ničemu, když si berete hypotéku proto, abyste měl kde bydlet..

  • 5. 10. 2017 20:24

    Jakub (neregistrovaný)

    Palo,

    obecně platí, že na čase záleží a to hodně - je rozdíl,pokud máte splatit hypotéku za 10 let nebo ji splácíte 30 let (vliv inflace, ... přesto je pravda, že banky se proti tomu brání dobou fixace a od toho odvíjející se výši úrokové sazby). Ale dobře i pokud vezmeme 2 půjčky, které budeme splácet stejnou dobu, tak záleží na čase ve formě rozložení splátek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).