Hlavní navigace

Názory k článku Jak pohlídat kvalitu nového bydlení

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2008 1:17

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Ano, co nejlevneji postavit a co nejdraze prodat. Tak je to tu se vsim. Jenze hranice jsou zatim stale jeste otevrene a svete div se, za podobne ceny tam nabizeji casto podstatne vyssi hodnotu. Ceska republika zkratka je a zustane "kolonii" vyspelych a perspektivnich zemi, kterym se nikdy (vyhledove do 50ti let) ani na krok nepriblizi. Bude to jen horsi. Nakonec tolik nenavidene a vysmivane panelaky budou mozna lepsi investici :-)
  • 11. 6. 2008 22:12

    Jiří (neregistrovaný)
    Je to všivárna, takový peníze za to lidi dávají a stejně to nestojí za to.. Budu mít oči na šťopkách.
  • 12. 6. 2008 11:22

    anonymní
    Levně postavit, draze prodat - na tom je v ČR postavena "konkurence". Nejen ve stavebnictví.
    Na trhu dochází k poklesu poptávky po určitých typech bytových jednotek. Jde hlavně o byty s větší podlahovou plochou - co je to ta "větší" podlahová plocha? 85 m2? 95 m2? Připadá mi, že jsme se (nejen) ve stavebnictví vrátili před dobu totality. Na dnešní dobu směšné plochy bytů o velikostech 3+1 nebo 3 + kk s 70 - 80 m2 a i menší 2 + 1 nebo 2 + KK jsou považovány za standard a vše větší jako nadstandard? Kam jsme udělali pokrok? Nikam. Lidé by rádi užívali důstojnější, větší byty, ale ty se tolik nestaví a když ano, tak jejich ceny jsou ještě přemrštěnšjí než ty přemštěné za 70 - 80 m2.
    Kvalita nových budov překvapivě pokulhává - není to nic překvapivého. Kvalita byla mizerná již za socíku (divím se, že panelové králíkárny nevhodné pro bydlení a tolik po převratu p. Havlem odsuzované ještě stojí a modernizují se, místo toho aby se masově zbouraly a masově postavily nové byty odpovídající trendu 3. tisíciletí, jak nám bylo po 89. slibováno) a jen se pokračuje v "tradici", jen finančně jsme trochu jinde. Nové kvalitní materiály nezachrání touhu developerů po snadném až bezpracném zisku. K tomuto zisku se chtějí připojit i různí dodavatelé, takže je vlastně zázrak, že mnohé stavby ještě stojí. Pochybuji, že vydrží tolik, co ty nenáviděné socialistické "cihláky" z 50. let. A jeden postřeh z praxe: většina stavitelů (vyjma velkých Skanska, Metrostav aj.) po skončení praxe zkrachuje, tak není ani kde reklamovat. Tím nechci ale trvdit, že zmíněné společnosti staví kvalitně. Jen mají prostředky na právní servis a dokázat občanovi, že pravda není na jeho straně, ale na straně velké firmy. Takže zbude odstraňování závad platit ze svého tak jako tak nebo se nemovitosti jako černého Petra mnohdy ještě se ziskem zbavit.
    Je důležité si uvědomit, že pořízením bytu výdaje nekončí, naopak porostou. Nemusí se jednat jen o nárust cen energií. Těžko lze proto zvážit a kalkulovat své příjmy a výdaje na řadu let dopředu. I když člověk uvěří údajům teoretiků o inflaci kolo 7 %, praxe ukáže, že ve skutečnosti je inflace mnohem vyšší. Občan si vezme hypotéku, po pár letech může zjistit, že mu nemusí zbývat na chod domácnosti či na údržbu, která je bohužel časem nutná i u nově postavené nemovitosti.
    Ono je hezké se zadlužit na celý život hypotékou, ale mají-li se k tomu zavádět nové platby ve zdravotnictví, školné, ekologovné, penzijní pojištění atd. a další podstatně zdražovat, řada lidí na to častěji nebude mít. Pokud bude neustále vytvářen umělý nedostatek bytů nedostatečnou masovou a neziskovou výstavbou nového bydlení a nepoužíváním nově stavěných bytů k bydlení (např. investice), tak se z toho srabu v rozumné době nevyhrabeme. Budeme se zase sestěhovávat 3 generace do 2 +1, jak tomu bývalo po válce? Bude přibývat nešťasníků, kterým nebudou příjmy stačit a jejich nemovitost bude pro nesplácení hypotéky prodána nějakým spekulantům za levný peníz, aby tu samou nemovitost záhy s dvojnásobným ziskem prodali dalším zájemcům, kteří se k dražbě neměli možnost dostat?
    Jen doufám, že strana mající slovo "demokracie" v názvu, ale ve skutečnosti nemající s opravdovou demokracií nic společného, v dalších volbách nezvítězí a že novodobí mastikapsové spláčou nad svými "investicemi".
  • 12. 6. 2008 12:51

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Jenze to uz se za jednu generaci nezmeni. A bohuzel clovek musi nekde bydlet. Tohle jsou prave ty veci, ktere me neustale nuti premyslet k odchodu do zahranici. Tam proste clovek neustale (nerikam ze ne vubec) nekdo neokrada.
  • 12. 6. 2008 14:07

    Jožin (neregistrovaný)
    Pěkná analýza. Jo, jo proklínané králíkárny pana Havla jsou teď luxusní bydlení za pár milionů. To bylo jen oblbování lidí... nic víc. V Německu paneláky bourají nebo snižují na menší počet podlaží, ale ty jsou s životní úrovni někde úplně jinde. Půjde tohle někdy i u nás?
  • 16. 6. 2008 9:33

    Mayha (neregistrovaný)
    V bývalé NDR bourají paneláky proto, že lidi utekli do západních spolkových zemí a v některých dederónských městech žije polovina lidí než před rokem 1989. Takže ne proto, že by byly z doby socíku, ale proto, že jsou prázdné.
  • 17. 6. 2008 7:30

    anonymní
    Z příspěvku nebylo patrné, že se jednalo o bývalou NDR, ale o Německo jako takové. Nevím, jak v západní části Německa, ale na západě jako takovém se paneláky opravdu bourají (paneláky nejsou výmyslem komunistů, ale právě kapitalistů) a nahrazují se bydlením na úrovni 21. století. Nedávno běžel na ČT2 dokument právě na téma bourání starších panelových domů.
    Jinak žijeme na hranici s bývalou NDR. Tam žádné paneláky nebourali, lidé neutíkali do západních spolkových zemí. Ale neděly se takové chaotické rekonstrukce jako u nás. Jednu pětiletku se vrhrneme na zateplování, pak na plastová okna, pak na rozvody ...
    Tam celý panelák vyklidili a celý kompletně zrekonstrouvali. Zvenku, zevnitř. Tam, kde nebyly balkony, dostavěly se balkony. Dnes jsou z nich opravdu hezké paneláky na úrovni. Samozřejmě podlahová plocha bytu se tím nerozšířila, lidé tam jsou ale dál v nájemním bydlení a nějaký divoký rozprodej majetku se tam nekonal.
  • 12. 6. 2008 17:14

    HNF (neregistrovaný)
    Myslim, ze vas pripevek obsahuje dosti jedu ktery lze snadno oznacit slovem "socialismus". Odborne vypadajici analyzu korunuje nicim nepodlozeny vypad proti ODS kterou ani nejmenujete na zaver. Mimochodem, vase CSSD ma v nazvu take slovo "demokracie" i kdyz ve slozenem tvaru jehoz prvni cast druhou popira.
    Nyni k tomu v cem s vami nelze, ale opravdu nelze souhlasit.
    Bytova vystavba je nekvalitni a byty jsou predrazene. S tim nelze nez souhlasit. Ale trh se ridi zakonem nabidky a poptavky a to je fyzikalni zakon s nimz zadny zakon proti predrazovani bytu nebo zakon proti nekvalitni vystavbe nic nenadela. V neco takoveho muze doufat jen socan, stejne jako verit ze by mohlo existovat neco jako "masove bourani a masova neziskova vystavba novych bytu odpovídající trendu 3. tisíciletí".
    Proboha, hlavne ne masove !!! Prave ten nekterym jedincum vlastni smysl pro masovost zpusobuje masove nakupy nekvalitnich a predrazenych bytu.
    Ale jsou i jedinci individualisticti, a ti vedi, ze kdyz si pronajmou byt odpovidajici svym potrebam a svym prijmum, nevyhodi vsechny prachy za hypoteku a jeste usetri na to aby meli ve stari kam hlavu slozit.
  • 12. 6. 2008 18:34

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Zakon proti predrazovani tezko, mozna by jen stacilo zprisnit normy a postihy za nekvalitne odvedenou praci. Vzdyt to uz snad nemuze odpovidat ani zadnym normam.

    Ohledne nabidky a poptavky, tohle jsou nefunkcni teorie v silne korupcnim prostredi jako je CR. Prijde vam, ze to napriklad funguje v oblasti bankovnictvi ? :-) I kdyby se dnes vsichni developeri dohodli ze zvysi naraz cenu o 100% tak se nic nezmeni. Lide to stejne budou muset akceptovat, protoze bydlet na ulici se prilis neda. Konkurence ? Nebudte naivni ...
  • 13. 6. 2008 5:57

    anonymní
    Konkurence funguje u domů. Kupte si jen pozemek a najděte si stavební firmu, která vám ten dům postaví. A může být i z daleka, 100km doprava se vám na ceně moc neprojeví.
    No a pak jí hlídejte, zařizujte, shánějte.. a ušetříte, a máte mnohem větší šanci si všechno pohlídat. Ale na konci pochopíte, proč si ten developer za takový dům řekne o milion (tj. 25-35%, na ceně s pozemkem) víc. Ono je to fakt spousta práce to uhlídat (a pro developera navíc i prodat).

    Pozn.: vlastní zkušenost:-), a nelituju toho, stálo to za to. Ale nebýt příbuzných ze stavebnictví, dopadlo by to výrazně hůř. To bylo před 2 lety, dneska je to s dostupností lidí a materiálů výrazně horší, takže čekejte víc honění, a větší skluzy termínů.
  • 13. 6. 2008 9:12

    anonymní
    Částečně máte pravdu. V současnosti realizuji nástavbu na bytový dům, kde vznikne 110m2 byt pro vlastní potřebu. Po cca dvouletých zkušenostech s "fuškaři" při rekonstrukcích nájemních bytů jsem se rozhodl pro stavbu "na klíč". Po dlouhém výběru, kdy cenové rozpětí i přes existenci prováděcího projektu bylo v rozmezí 3 - 4,5 miliónu, jsem vybral (jak jinak :-))) jednu z nejlevnějších nabídek. A pak to vypuklo. Po zahájení prací jsem se nestačil divit. Nekompetentnost, nespolehlivost, nezájem vedení o průběh stavby (s výjimkou fakturace :-)))). Naštěstí to na čem jsem nechtěl ušetřit, byl stavební dozor, a i když mne náklady na něj přijdou na cca 100 000,- Kč, je to prozatím podle mne nejlépe investovaná položka. Jelikož však stavební dozor nemůže suplovat mistra na stavbě, přerušil jsem podnikání a věnoval se naplno stavbě. Největší problém je v řízení (resp. neřízení) stavby jako takové a v kvalitě prací prováděných ve vlastní režii. Cizí řemeslníci (naštěstí nasmlouvaní ze 75%) jsou prozatím (ťuk, ťuk, ťuk - musím zaklepat) na velmi vysoké úrovni. Neustále jsem musel pouze dohlížet na dodávaný materiál (jen jsem se na půl hodiny vzdálil a už se zdilo omítací maltou, protože údajně zdící došla, dovezli krátké překlady nad okna a nikomu to nevadilo, ...) a řídit si stavbu sám za pomocí stavebního dozoru (zástupce dodavatele s přehledem začal stavět zimní zahradu do ulice na severní stranu místo na jižní do zahrady a po upozornění jen poznamenal:"No, to je toho, tak jsem si obrátil plány o 180 stupňů". Druhý den zadal špatně výšku oken nad podlahou, takže se musely dodatečně srovnávat, třetí den špatně spočítal celkovou výšku obvodového zdiva a musely se dva šáry odbourávat. Následně špatně instruoval dělníky při armování betonového věnce). Zde jsem si poopravil vžitý názor na ukrajinské stavební dělníky - dělají za minimum, intenzivně a KVALITNĚ !!! Stavěli mi komplet obvodové zdivo a kvalitu práce mi nezávisle pochválil jak stavební dozor, tak architekt a nakonec i statik, který přišel na stavbu řešit nějaký vzniklý problém. V současnosti mám dům bez střechy, skluz 14 dnů, nejméně 4 dny budu stát než přijedou tesaři na krovy a již dvakrát propláchnuté byty, nacházející se v nejvyšším současném patře. Na moji kritiku ohledně špatné návaznosti prací a možností dalších škod v důsledku intenzivních dešťů, stavbyvedoucí poznamenal - máme to pojištěné, tak se nic neděje !!! Posledním nešvarem mého dodavatele je neustálá snaha o diskusi na téma vícepráce, vícenáklady, růst cen stavebního materiálu. Z toho prvního jsem jej rychle vyvedl sehnáním "zdraženého materiálu" přes internet za cenu levnější než byla původně v projektu !!! I přesto nakonec realizoval dodávku od svého původního dodavatele nikoliv od toho mnou poskytnutého ! Co dodat ?
    Takže mé resumé zní - ať svépomocí nebo na klíč, pokud si opravdu důsledně a kvalifikovaně nepohlídáte kvalitu stavby a dodávaného materiálu, dopadnete špatně. Šetřit na stavebním dozoru, pokud se ve stavebnictví opravdu dobře nevyznáte, je hazardováním s možnými škodami řádově převyšujícími ušetřené peníze.
  • 16. 6. 2008 14:14

    reality (neregistrovaný)
    Pro HNF 12.06.2008 17:14:

    Pisatel nemůže za to, že se staví tak jak se staví a že je u moci modrá totalita. Asi vám to nejde moc pod nos, kdyby tu někdo ryl do komunistů, byl byste spokojen, ale že někdo ryje do (asi vaší milované) ODS, tak je to špatně. Tzn. výhrady k současné moci = toť socialistický jed. No - pěkná to demokracie z vašeho pohledu. Kdo nejde s námi - jde proti nám.
    Těžko za dnešní drahotu a nekvalitu bydlení můžeme vinit stále ty omílané komunisty. Ty můžeme vinit za to, že stavěli dle p. Havla nedůstojné králíkárny nevhodné k bydlení. Bohužel, tisíce rodin jsou rády, že mají aspoň kde bydlet. Kdyby už tenkrát nechali vše na trhu, tísnily by se v jednom 3+1 možná tři generace.

    To, že dnešní bytová výstavba je nekvalitní a předražená, je pravda, se kterou nic nenaděláme.


    Řada lidí díky splátce hypotéky a neudržitelné inflaci jede "na doraz". Těžko před lety mohli odhadnout situaci, že časem nebudou mít na splátky či co do úst. Rovněž lákavé úrokové sazby některých ústavů "od" a tvrdá realita po skončení fixace udělají své. Osobně znám lidi, co každý z nich bere 35 čistého a hypotéku by nezvládli a další, co jeden bere průměr a ona polovičku průměru, si na hypotéku troufají. Samozřejmě, u těch druhých stačí třeba 2 miliony na vyřešení bytových potřeb, ty první by ony 2 miliony neuspokojily pro jejich rozcapenost. Hypotéka je risk, může přijít nemoc, vyhazov, ale většina lidí musí takto riskovat, aby měla kde bydlet. Nebo spořit a čekat, až z našetřených 2 milionů, ze kterých bych mohl pořídit běžný RD, inflace ukrojí a já z těch 2 milionů pořídím jenom střechu? Pokud by lidé neriskovali, neměly by ani banky takové zisky. A ověřte si, jak velké procento úvěrů dnes není spláceno. Rodiny se utápí v neschopnosti splácet. Exekutoři mají žně, ale o tom se příliš mluvit nesmí, aby nebyli odrazeni další zájemci o "výhodné" úvěry. Onu předraženost cen by určitě srazila masovější výstavba neziskovými organizacemi. Tyto neziskovky by dobře zaplatily své zaměstnance, ale už by nevytvářely další zisk. K masovosti: určitě je pro obyčejné lidi lepší postavit 50 tisíc bytů ročně, než 4 tisíce. Jak jinak byste chtěl zajistit potřebné počty bytů? Že těch 50 tisíc bytů budete stavět deset let? To pak neřeší potřebu uspokojovat potřeby bydlení. A vzhledem k omezené kapacitě volné půdy vhodné k výstavbě domů či bytů (někde je potřeba také provozovat zemědělskou výrobu - kidy o tom, jak vše budeme dovážet, snad už vzaly za své) nebude možné, aby každý občan bydlel ve vlastním RD se zahrádkou 1000 m2. Někdo jej ani nechce, stačí mu byt.
    Apropo: právě kapitalismus jede na masovost. Pokud by se masově nevyráběla auta, elektronika, potraviny, atd. kde bychom dnes byli? S bydlením to musí být obdobné.


    Lidé by si rádi pronajmuli byt odpovídající jejich potřebám, ale jejich příjmy nejsou v souladu s těmito potřebami. Čili jejich příjmům odpovídá nedůstojné bydlení. A rejpaly prosím: nevyhánějte dotyčné ať se vystěhují ven z republiky či si jdou zvýšit kvalifikaci atp. Problémy se splácením mohou mít i ti lépe situovaní, když splátky hypotéky se navýšily více než co jim v práci přidali.




    Už jsem to tady na Měšci psal, ale příspěvek je stále aktuální. Letáky /nejen/ německého bau řetězce Praktiker dostáváme pravidelně (bydlíme na hranicích, a tak zatímco ve vnitrozemí nás uhánějí letáky Plusu, Hypernovy atd., tak nás zásobují letáky i Němci, takže je z čeho porovnávat české a německé ceny takřka identického zboží).
    V Praktikeru.de tuhle nabízeli patrový dům Family 142 m2 + auto Ford Fiesta + kuchyň - cena kompletu 74.999,- €. Euro je kolem 28 CZK, vychází to tedy na 2,1 milionu. U nás to za ty peníze ani nepostaví, natož k tomu ještě auto a kuchyň ... Němec uvedené pořídí za (u průměrné mzdy 2 860 euro) 26,22 měsíců. U nás při teoretické ceně 2,1 milionu a průměrné mzdě kolem 20 tisíc vychází pořízení už na 105 měsíců! V praxi bude ovšem cena ještě vyšší, kvalita stavby mizernější a tím pádem ještě delší doba na pořízení a zaplacení.
    Říká se, že na západě je bydlení drahé. Ano, při výpočtu ODS po vzorů komunistů € za 28,- drahé je, při průměrných mzdách to u nás pořídíme za 4x déle! Nepočítáno s cenou pozemku a počítáno v hrubých mzdách, ceny zboží jsou ovšem v "čistém".
    Rejpalové nechť opět prominou, že € není dnes přesně za 28, ale dle mínění "odborníků" posilování koruny končí a budeme se vracet k vyšším kurzům. Ale pro orientační výpočet to stačí ...

    Tak by se dalo pokračovat s potravinami, oblečením, energiemi ...

    Pokud tedy chceme něco srovnávat, srovnávejme to po vzoru, jak dlouho na to kdo musí dělat. Až zase budou naši "přední ekonomové" tvrdit, že i přes miliardové zisky je třeba zdražit.

    Další příklad: Čech si koupí prašivou fabii za 20 platů (ale to již nesmí nic jiného koupit - nájem, potraviny, energie ...), Němec za 7,5 platu a brat Slovák za 39.
  • 16. 6. 2008 21:13

    jezevec (neregistrovaný)
    Na gut, nechcete se stěhovat za lepším (právě na to běží pěkná reklama v idiotboxu) - no taxe nestěhujte za lepším, no.
    Jen dvě kontrolní otázky?
    1) Proč si nekoupíte ten dům a auto od praktiker.de, jsme v schenhgenu a euro je už za 24, chudí němci ten domek jistě rádi postaví i v česku, nicht wahr?
    2) A když nepostaví - postavte si teda sto metrú za německýma hranicema vy, to neni jako vystěhování, budete jen na dražkách.
    Co?
  • 16. 6. 2008 21:44

    Obyvatel (neregistrovaný)
    No 1) neni myslenka az tak od veci :-) Ale urcite tomu neco brani, prece by si nasi zlatokopove nenechali vzit bezpracne vydelky jen tak snadno.
  • 12. 6. 2008 12:55

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Nevim jestli je dnes mozne takovy clanek vubec publikovat :-) Kazdopadne by bylo zajimave sehnat nekoho znaleho, ktery by dokazal sdelit, jake jsou dnes vlastne skutecne naklady na stavbu takovych bytu o kterych se tu pise. Urcite by to byla zajimava informace. Odhaduji ze je to nekde mezi 25% a 35% prodejni ceny.
  • 12. 6. 2008 15:57

    jezevec (neregistrovaný)
    A co vám brání dát dohromady deset nebydlících, postavit si družstevní bytový dům za 25-30% prodejní ceny? Lenost? Nebo rád skučíte?
  • 12. 6. 2008 19:45

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Jinak, ja bych do toho klidne sel. V te zoufale situaci jaka tu panuje je to mozna prece jen lepsi varianta, nez davat ty strasne penize ruznym ....
  • 12. 6. 2008 22:14

    Jarmila (neregistrovaný)
    V tom není háček ale hák, na který dojel např. H-Systém (kromě toho, že byl majiteli vytuelován). Problém je v tom, že 10 nebydlících začne za svoje prostředky stavět a postaví byt pro 1. bydlícího. Pak by měl 1. bydlící začít splácet a pomoci ostatním 9 nebydlícím k bydlení. A tady nastává ten hák: onen už bydlící už má potřebu uspokojenou a začne být lehce liknavý. První rok je to bez problémů, druhý možná taky a třetí jde místo pomoci na stavbě s dětmi do ZOO. Takže se dostaví druhý dům, postupně se začne flinkat ten druhý a tím se dostanete do stavu, že šestý asi nedostaví a desátý zůstane bezdomovcem. Nehledě na to, že stavba bytu pro šestého narazí na tak velkou inflaci, na kterou by se muselo složit dalších 5 nebydlících, což už nemáte šanci zvládnout.
  • 12. 6. 2008 22:32

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Byl by potreba odhad a vsichni by museli zaplatit predem "na drevo". Porad jsem naivne presvedcen, ze to bude vyrazne levnejsi nez od vykutalenych zmetku.
  • 13. 6. 2008 1:10

    Jarmila (neregistrovaný)
    Pokud by všichni museli zaplatit předem na dřevo, tak si koupí vlastní - za své nebo na hypotéku - a nepotřebujou se sdružovat do nějakého družstva.
    Zapomínáte na inflaci: v době, kdy se první stěhuje do bytu a poslední si mezitím prohlíží parcelu s touhou na ní mít svůj dům, platí jedna cena. V době, kdy by se podle ideálního předpokladu měl do bytu stěhovat poslední, je cena někde jinde (podle mého skrovného odhadu šly ceny za posledních cca 8 let nahoru asi tak o 150%. Čili byt pro prvního stavíte za jinou cenu. To byste ty splátky musel pravidelně každý rok navyšovat o inflaci, nehledě na to, že v okamžiku, kdy by se do svého stěhoval poslední (což ale nepředpokládám, já tvrdím, že ten se v tomto systému svého nedožije), by první řval, že už potřebuje opravy.
    Mmch: na tomto předpokladu by měly fungovat stavební spořitelny, pokud si to dobře pamatuju z úvodního školení. Jenže ty byly taky ideálu vzdáleny. Přiblížila je k němu až reforma, na základě které začaly dostávat státní příspěvek ke spoření, protože ten aspoň trochu eliminoval inflaci. Jenže než na stavebním spoření naspoříte sumu, potřebnou na bydlení, máte fousy až na kolena a na těch mezitím houpáte vnoučata. Takže tudy fakt cesta nevede. Ten ideál bohužel až příliš připomíná letadlo.

    Uvědomte si, že cesta není v neustálé stavbě nového. Cesta je i v rekonstrukci staršího. Nejsme nesmrtelní a dědíme ob generaci, tedy z babiček a dědečků na vnuky. Proč se neustále mele o tom, kolik nových bytů se postavilo a nikoho nezajímá, kolik starších se zrekonstruovalo? Copak v tomto státě nikdo nic nezdědil??
  • 13. 6. 2008 1:50

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Nechapu proc prvni a posledni ? Me nejde o domky, ale jediny dum s byty. Ten se musi nejdriv postavit cely, teprve pak se mohou nastehovat vsichni :-) Pokud nebude stavba trvat deset let, tak to s inflaci nemusi byt tak hrozne. Navic ceny vzrustaji o dost vice nez jen o inflaci. O nenazranost, podobne jako ceny energii a prakticky vseho "karteloveho".

    No ja jsem tedy nic nezdedil. A koupit starsi dum bych se v tehle zemi neodvazil uz vubec. Mohlo by se pak po deseti letech "zjistit", ze mi vlastne vubec nepatri, protoze puvodni majitel nekde dluzil dve koruny.
  • 13. 6. 2008 9:03

    Jarmila (neregistrovaný)
    Dobře, přejděme na dům s např. 10 byty. Budoucí obyvatele nazvěme společníky. Pokud teda budou mít společníci peníze na koupi za hotové, mohou - ale nemusí (protože za hotový peníz si mohou byt koupit kdekoli, nemusí to být jen tento dům a toto družstvo) - se rozhodnout stavět jako družstvo (nebo popř. svépomocí), aby ušetřili a měli třeba větší nebo lépe vybavené byty. Část prací si udělají, část budou mít dodavatelsky.

    Pokud se ale rozhodnou postavit na hypotéku, pak při konstrukci hypotéky musí de facto postavit do jednoho roku od začátku jejího čerpání. Hypotéka se chová tak, že nejprve dostanete předhypoteční úvěr, za ten postavíte základovou desku a 1 do výše. Toto je možno zapsat jako zástavu do katastru nemovitostí. Poté je vám uvolněna další část hypotéky, vy postavíte další část... až to doděláte, zkolaudujete a nastěhujete se. Pokud to ale nestihnete do 1 roku od počátku čerpání, máte smůlu, předhypoteční úvěr se mění na normální spotřebitelský s úrokovou mírou někde kolem 13-18 % p.a. a vy následně o tu stavbu přijdete, páč vám ty úroky zlámou krk. Proto se staví developersky, protože developerská firma dostane na výstavbu nemovitosti podnikatelský úvěr (pokud si vy založíte družstvo, asi úvěr nedostanete, protože budete chtít být neziskoví), postaví a byty prodá. Svůj zisk promítne do ceny bytů. Myslím, že tohle je hlavní důvod, proč skončila výstavba bytů družstevních a proč se nové byty prakticky nestaví svépomocí (pokud to sleduji, tak svépomocí se především opravuje, ale nové nestaví).
  • 13. 6. 2008 13:57

    jezevec (neregistrovaný)
    Tohle neni tak uplně pravda. Postavit barák za rok (od léta do léta) vůbec neni problém. Zadruhé pokud skutečně postavíte za 3O% náklady (neboli 70% úspora), můžete si to dovolit prodražit o 20% spotřebiteláku a furt je to ještě za polovic, i kdybyste stavěli dva roky. Zatřetí pokud vám banka nedá úvěr na neziskové družstvo (i když se zástavou nemovitosti neexistue důvod proč by nedala) - založte si s.r.o. nebo a.s. a o úvěru můžete jednat za podmínek pro podnikatele (každý bude mít ve firmě jednu desetinu).
    Jinak nemyslim samozřejmě to letadlo kde jeden bydlí a devět čeká - ale že se staví všech deset domů najednou, nebo bytovka o deseti lidech. Všechno jde, když s chce.
  • 16. 6. 2008 7:51

    anonymní
    A proč lidé skučí, že je drahý plyn, vajíčka, auta, mléko? Mají se taky dát dohromady a postavit si na jednom balkoně hnojník pro jímání plynu, na druhém chovat slepice, na třetím si montovat auta z náhradních dílů a na čtvrtém chovat kravku pro mléko?
    Nežijeme v době kamenné, vy jezevče možná ano. Co plácnete, to "perla odborníka".
  • 13. 6. 2008 9:17

    anonymní
    To asi opravdu ne, tedy, pokud nenarazíte na opravdového zloděje. Cena m2 standardu (bez započítaných nákladů na pozemek) je cca 20-25 tisíc Kč. Vestavby a nástavby mohou být dražší o cenu nutných bouracích prací a složitější stavební podmínky. Vše ostatní je buď neschopnost nebo nenažranost ...
  • 15. 6. 2008 12:56

    pav (neregistrovaný)
    Náklady na m2 jsou dnes v Praze bez pozemku, projektové dokumentace a jiných přidružených nákladů cca 23.000 - 30.000,-. Takže pokud připočteme pozemek, projekt, inženýrink, náklady na prodej, cenu peněz, pojištění, cenu za vstřícný přístup městkých částí a dotčených orgánů a cenu rizika, tak při prodejmních cenách 46.000,- až 60.000,- to dnes už takové terno pro developery není. Navíc samozřejmě to velké stavební firmy a developeři neumí (ono to ani nejde) ohlídat ukrajinští dělníci prodávaj šrot a materiál, mistř a stavbyvedoucí si staví baráky a menežment bere procenta do kapsy z podepsaných smluv
  • 16. 6. 2008 7:59

    anonymní
    Takhle se stavělo již za socialismu. Nebyl cement, protože si někdo ze stavebníků z cementu na socialistickou výstavbu postavil chatu. Nebyly obkladačky, protože se někdo ze stavebníků obložil doma koupelnu. Atd. Nic se za těch skoro 20 let nezměnilo.
  • 16. 6. 2008 8:35

    Máťa sráťa (neregistrovaný)
    Změnilo. Tenkrát kradlo pár řemeslníků. Dneska všichni v čele s ménežmentem.

    Mám v rodině stavební řemeslníky. Za socíku nebyl problém zkolaudovat barák, kterému ještě ani nevykolíkovali místo, kde bude stát. To proto, aby vedení podniku dostalo prémie. Barák se pak stavěl de facto na černo, protože v papírech figuroval jako postavený a nebylo možno na něj fakturovat. Takže se potřebné výkony fakturovaly na školku, stavěnou o dva okresy dál. Když už to nešlo na tu školku, páč ta se mezitím zkolaudovala, tak se to přelilo na obchodní středisko na sídlišti. Proto musel být všude a ve všem bordel, aby se na to nepřišlo a aby to tolik nemlátilo do očí.
  • 16. 6. 2008 9:42

    Mayha (neregistrovaný)
    Tenkrát ta zlodějna taky nekončila u řemeslníků, ale šla přes mistry, šéfy středisek, úseků až po generální ředitele a ministry. A nedělejte si iluze, že "neobchodovali" i ti nejlépe krytí - StBáci. Nejdříve se zbraněmi pro třetí svět, pak s uměním, valutami ... Snaha přivydělat si je za každého režimu.
  • 17. 6. 2008 16:17

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Pro zajimavost, prakticky prvni odkaz co vypadl z vyhledavace http://www.frontlineberlin.com/en_Apartment_Neukoelln_Berlin,FBJI1282.html

    Byt 76m2 za 72 500 EUR co je pri dnesnim kurzu cca 1 800 000 Kc. Muze nekdo vysvetlit proc podobny byt u nas stoji prakticky dvojnasobek ?
  • 17. 6. 2008 22:22

    jezevec (neregistrovaný)
    Chmmmm, Berlin-Neukoln to je něco jako Kladno u Prahy.
    Takž za cenu kolem 1,4 - 2 M dostanete mezi Kladnem a Prahou bytů 3+1 s podlahovou plochou kolem 80m několik set . . . a to i zcela nové nebo luxusně zrekonstruované
    Viz např na http://www.sreality.cz/search_s.php?kind=flat&fce=1&fce=1&lang=cz&k=2&k=2&r27=4&fK=120&fA=12&pMx=2000000&pMx=2000000
    Takže co jako???
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).