Hlavní navigace

Jak ovlivní ekonomiku USA kandidáti na prezidenta v případě jejich zvolení?

5. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Přečtěte si o potenciálních dopadech amerických voleb na tamní ekonomiku v případě zvolení jednotlivých kandidátů.

Jaké dopady bude mít na americkou ekonomiku znovuzvolení Obamy a jaké dopady případné zvolení Romneyho?

Scénáře americké ekonomiky:prezidentem bude Obama

Další čtyři roky stejná politika, možná s vyššími daněmi a žádným reálným snižováním výdajů. Pokud se zemi nepodaří snížit deficit, bude svět pomalu ztrácet důvěru v americké dluhopisy a americký dolar.  Současný prezident centrální banky Bernanke v tom případě pravděpodobně dostane k dobru další čtyři roky, protože stát může nadměrně utrácet v první řadě právě tisknutí peněz jeho institucí.

dan_z_prijmu

Scénář americké ekonomiky: prezidentem bude Romney

Trh bude očekávat, že Romneyova politika bude přívětivější k podnikání, zejména v dlouhodobém horizontu, jelikož by došlo ke zmírnění daňové politiky. Romney je ztělesněním všech obvyklých republikánských představ o tom, že daně lze snižovat, aniž by to mělo vliv na rozpočtové příjmy. Pokud Romney dostojí svým slibům ohledně snižování výdajů, celkově tím ale utrpí americká ekonomika. Dokonce i MMF nedávno připustil, že efekt dopadů výdajových škrtů je na ekonomiku totiž mnohem vyšší než se doposud předpokládalo.

Riziko, že trh bude čím dál méně důvěřovat americkým dluhopisům a americkému dolaru bude stejně velké jak za Romneye, tak za Obamy."

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).