Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak nejvýhodněji platit do zahraničí? od J. stack a M. škopek - Nemohu se nepodělit s jednou z řady negativních...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2006 11:18

    J. stack a M. škopek (neregistrovaný)
    Nemohu se nepodělit s jednou z řady negativních zkušeností z České spořitelny:

    Jako majitel cenných papírů na Slovensku jsem byl vyrozuměn, že Slovákům musím zaplatit 1 rok vedení účtu u SCP, než byla novelizace a poplatky zrušeny. A to přímo v SKK. Když jsem zjistil, kolik si spořka účtuje za platbu do "zahraničí" - do SR, poplatky spořitelně dělaly více než poplatek za vedení majetkového účtu ve SCP. Tak jsem zkoušel Č. poštu, tam by to šlo, ale nedokázali zajistit, aby tam byla připsána přesná částka v SKK vlivem délky zúčtování platby a z toho pramenícího rozdílného kurzu v jiný den. Ještě jsem zkoušel nějaké organizace typu Western Union, ale nepochodil jsem nikde. Tak jsem napsal do Blavy maila, že asi bude dost čehůnů, co mají na Slovensku účet a jestli není nějaké jiné řešení platby na Slovensko (vyjma toho, že když budu bydlet při hranicích se SR, tak si tam udělám výlet a zaplatím do tam v hotovosti). Obratem přišla odpověď, že si jsou toho vědomi a že si v ČR založí účet. Za několik málo dní přišel další mail s oznámením otevření účtu u České spořitelny. Poděkoval jsem na Slovensko a aniž bych tušil, jen jsem připojil poznámku, že horší banku si snad vybrat nemohli. S číslem účtu jsem tedy navštívil první pobočku ČS s požadavkem složit v CZK poplatek vyčíslený v SKK. To nejde - zněla odpověď obsluhy. Musíte tam vložit přímo SKK (pochopil jsem, že by to měla být platba na devizový účet). SK jsem ale neměl a předpokládal jsem, že mi to přepočítají a budou chtít na mne CZK. Přepočítal jsem se já. Na další pobočce mi řekli, že by to jít mohlo, ale že účet je veden někde na Moravě a že oni se (momentálně nebo standardně?) nedostanou po síti na jiné pobočky. Jelikož ale jsem trochu nedůvěřivý člověk, vždy prověřuji více zdrojů, a většinou se mi to vyplatí. Zavolal jsem tedy na zelenou linku, tam mi po mnoha přepojováních a přeptávaní se u kolegů sdělili, že to jde. Jako kdybych tušil, zeptal jsem se ještě, zda mi nehrozí nějaké poplatky navíc. Prý ne. Šel jsem do další pobočky, a tam to kupodivu šlo, až na to, že po mne chtěli poplatek za vklad cizí osobou. Když jsem jim trvdil, že na Zelené lince mi tvrdili opak, tak stejně chtěli poplatek. Když jsem se ale zmínil o ombudsmanovi, že mne bude zajímat, kde podávají nepravdivé informace, zda na pobočce nebo na Zelené lince, někam volali a poplatek pak již nechtěli. Většina lidí nad tím mávne rukou, ale když si vezmu v potaz, kolik oni za rok uskuteční takových pochybných transakcí a co na tom vyrejžujou, je mi blivno z jejich etiky.

    Takovýchto negativních zkušeností s ČS a.s. bych mohl uvést celou řadu, napsat o tom knihu, naštěstí už u nich nejsem. Nechodil jsem do jedniné pobočky, vzhledem k tomu, že často cestuji, mé negativní zkušenosti pramení z návštěvy poboček v Severočeském, Středočeském (vč. hl. města Prahy) a částečně i východočeském kraji. Jedná se tedy o celoplošný jev s problémy v obsluze. je mi jedno, zda pozdravím první já a potom teprve obsluha či zda obsluha má nakřivo jmenovku či kravatu, jen chci obsluhu, která bude věci rozumět a nebude mi jen nutit uzavření některého z řady spořitelních superproduktů výhodných pouze pro banku.
  • 18. 4. 2006 2:43

    Petr (neregistrovaný)
    Já z podobného soudku. Asi před rokem jsem potřeboval zaplatit zálohu (jednalo se o větší částku) za dovolenou na Slovensku, slovenskému majiteli penzionu. Udělal jsem to bankovním převodem jak v tomhle článku propaguje většina oslovených a to jsem se teda divil. Na výpise z účtu jsem koukal na to že mě komplet tato transakce vyšla cca na 300 Kč!!(ČSOB). To mě přijde v dnešní moderní době počítačů a sítí fakt zlodějna, zvláště když uvážím že se žádné peníze fyzicky při této transakci nepřesunují. Takže jsem zjistil že mě takovéto operace vyjdou levněji když ty peníze vyberu s konverzí rovnou v požadované měně, strčím do obálky a pošlu je poštou (jestli pojištěně jako cenné psaní nebo nikolik to už nechám na smyslu pro adrenalin). Vivat bankovní služby ...
  • 18. 4. 2006 7:17

    J. stack a M. škopek (neregistrovaný)
    Zahraniční platební styk:
    Poplatek 1.00 %
    Minimální poplatek 220.00 Kč
    Maximální poplatek 1500.00 Kč
    = takovéto poplatky uvádí spořitelna nyní. Nevím však, jak rozlišuje placení BEN / OUR? Už u nich naštěstí nejsem, jak píšu jinde. Tenkrát však poplatky byly ještě vyšší (vstupem do EU banky musely poplatky snížit).
  • 18. 4. 2006 7:22

    ja (neregistrovaný)
    Pred dvema lety jsem absolvoval totez, ale poplatek jsem si zjistil predem, takze jsem prevod z uctu neuskutecnil. Poptal jsem se v CS, KB, CSOB a poplatek by tenkrat cinil 300-500 Kc a to mi jeste nikde nebyli schopni rici jeho presnou vysi a to uz vubec nemluvim o ukazani v sazebniku. Posta na to potrebovala mesic a jeste nevedeli, kolik penez dorazi, protoze nevedeli dopredu kurz. Tak jsem to poslal v obalce. Ale jako cenne psani to neslo. Lepe receno slo, ale celnici by zkontrolovali obsah! Takze nakonec, A USPESNE, za cca 20 Kc v obalce :-)
  • 18. 4. 2006 7:57

    Patrik Chrz (neregistrovaný)
    K tomu cennému psaní. Dneska už je to na Slovensko jedno, je to v rámci EU, takže celníci už nic nekotrolují.
    Ale jedna rada pro ty, co občas něco posílají mimo EU.
    Párkrát se mi stalo, že mi odmítli přijmout cenné psaní na "normální" poště, s tím, že musím na Plzeňskou. Tak jsem si trochu "podopisoval" s odborem podání a dostal jsem odpověď, že přijmout musí cenné psaní na jakékoliv poště i bez prohledání celníky. Odtamtud ho pošlou na celnici kde ho můžou, ale nemusí, zadržet, zkontrolovat, nebo poslat zpět.
    Občas posílám do Švýcarska na opravu hodinky. Posílám to normálním cenným psaním z běžné pošty a zatím to nikdy celníci nevrátili.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).