Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bohatství není jen pro vyvolené. Jak nejlépe zhodnotit své peníze? od xzajic - Pokud máte kalkulačku a umíte trojčlenku, lze si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 9. 2009 14:02

    xzajic (neregistrovaný)
    Pokud máte kalkulačku a umíte trojčlenku, lze si jednoduše spočítat, že z ČSOB akciového MIXU, kdybych do něj dal vloni touto dobou 100000,- Kč mám dnes 71100,- Kč. U TopStocks asi 83000,- Kč. I kdyby oba tyto fondy zažily teď 4x za sebou svá nejlepší léta (tzn. nějakých 14% růstu ročně) - což se mimochodem nejspíš nestane - tak za 4 roky bude hodnota investice nějakých 140000,- Kč.

    Trochu mi v tom uniká princip. Vydělat investováním 8000,- Kč ročně může někomu připadat zajímavé, ale o finanční nezávislosti tady myslím při těchto částkách nemůže být ani řeč ;-)
  • 3. 9. 2009 16:56

    TVK (neregistrovaný)
    A co kdyby jste investoval o půl roku později? Tak ke dnešku máte 80-100% plus (v TopStocks nebo Sporotrend, jiné jsem přes zimu nekupoval ani nesledoval ...). TAm pak ta trojčlenka vychází také jednoznačně.

    Proto se doporuřuje investovat průběžně a cenu průměrovat.
  • 3. 9. 2009 19:03

    xzajic (neregistrovaný)
    Kdybych investoval 1. února do TopStocks za nějakých 0.55, 100 000,- Kč, tak ke dnešku mám 80% P.A., což je COOL.
    Nicméně ani to neřeší problém - vydělat investováním 40000 za půl roku stále není o "bohatství", jak se píše v článku. Navíc v horizontu
    5-7 let takové výnosy prostě nebudou. A tohle mě v článku dorazilo: "Investujte pouze do jednoho fondu a na ten soustřeďte veškerou svoji pozornost." ;-)))
  • 4. 9. 2009 0:51

    TVK (neregistrovaný)
    Se 100 tisíci jste začal Vy. Podle mne je 40% za půl roku u neprofesionála bomba výsledek. Protože jde o procenta, ne o absolutní sumy (samozřejmě při úsilí odpovídající investované částce) .

    Velké sumy a bohatstv vznikají dlouhodobým součtem menších sum, není to obecně otázka měsíců, ale let a aktivního přístupu. Pak složené úrokování (výnosy) dělá své.

    Jak se říká, peníze dělají peníze, ale to si hodně lidí neuvědomuje. Začátky tvorby "rodinného kapitálu", když začínám od nuly, jsou těžké, protože absolutní hodnota výnosu je bídná, ale když nespoléhám na výhry, dědictví apod., tak to jinak asi nejde, peníze z nebe prostě nespadnou. A když nejsem schopen takto řídit své finance v malém, tak je zřejmě nebudu schopen řídit ani ve chvíli, kdy se dostanu nějak náhodou k větší sumě.

    Nikdo neví, co bude zítra, natož za 5-7 let, proto je investování dlohodobý proces, kdy jednotlivé nástroje, v některé době efektivní a výnosné se rázem stanou opakem a je třeba obměnit strukturu portfolia. Jako se diskutuje o pár vláken nahoře, i investování je o příležitosti a schopnosti ji využít.
  • 4. 9. 2009 7:13

    xzajic (neregistrovaný)
    Ale ne, se 100000 začal článek, o to mi jde. Jde mi o to tvrzení "vydělej 150000, které můžeš postrádat a je z tebe boháč".

    Já s Vámi souhlasím, ale s článkem ne. Nabádají investovat do jediného fondu 100000 jednorázově poté, co člověk dosáhne na kapitál 150000. A to pod nadpisem "Bohatství není jen pro vyvolené".

    Sám spořím i investuji, ale takhle jak to píšou v článku, tak to prostě nefunguje. Je třeba mít více peněz do začátku a mnohem více znalostí, než ty, o kterých se mluví v tom článku. Třeba je to seriál a autor bude pokračovat ;)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).