Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak na výpočet starobního důchodu pro rok 2017 od ted - Není někde na internetu kalkulačka, kam zadám svoje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2016 14:55

    ted (neregistrovaný)

    Není někde na internetu kalkulačka, kam zadám svoje daňové přiznání a počet pojištěných let a vyplivne mi to předpokládaný důchod? Jsem OSVČ a nikdo mi není schopen ani orientačně odpovědět, jaký budu mít důchod. Letos platím sociální pojištění z loňských výdělků, činí to 5300 Kč měsíčně. Jenže každý rok je tato částka jinak, vychází to vždy z předchozího roku, podle toho, jaké mi vyjde daňové přiznání. Konzultoval jsem to už s daňovým poradcem, ale řekl, mi že mi to nikdo nespočítá, že to nejde... Ale přece aspoň orientačně by to mělo jít vypočítat.

  • 17. 12. 2016 1:06

    ViR

    Daňový poradce vám odpověděl správně. Z daňového přznání OSVČ, které je určeno finanční správě, zjistíte pouze základ daně pro účely stanovení DPFO, a z toho lze vypočítat, jaký má být MINIMÁLNÍ odvod důchodového pojištění, a to za konkrétní rok. Ale nezjistíte podle něj například to, zda nebylo dobrovolně placeno více. A stejně tak z dokladů pro finančí správu nezjistíte například odvedené důchodové pojistné u konkrétních zaměstnanců, pokud z důvodu dalších příjmů nepodávali přiznání sami, a pod. Samoplátci, také finanční správu nezajímají. Tedy shrnuto, daňová přiznání jsou pouze dílčím možných zdrojem informací o důchodovém pojištění, nebo-li, nemá smysl vytvářek kalkulačku (ani pro OSVČ) která by s daňovým přiznáním pracovala. Navíc se berou v úvahu všechny odvody pojistného po 18 roce věku a současně od r. 1986, tedy i za dobu, kdy mnohé OSVČ ještě pracovaly ve státních podnicích a pod. :-). Např. v mém případě budou hodnoceny příjmy a z nich odvedené pojistné za hezkých 420 měsíců (35 let).

    Nicméně, nějaký hrubý odhad udělat lze, s tím, že budeme kalkulovat s nějakými předpoklady, které mohou být více či méně pravděpodobné.

    Vyjdu z toho, že platíte zálohy 5300 Kč/měs. což odpovídá vyměřovacímu základu pro odvod důchodového pojištění (hrubému příjmu) cca 18150 Kč v současné hodnotě peněz.
    Budu předpokládat, že jste v minulosti měl, a i v budoucnosti budete mít, shodný vyměřovací základ, opět v současné hodnotě peněz, t.j že můžeme 18150 Kč považovat za tzv. osobní vyměřovací základ.
    Dalším předpokladem bude, že získáte 44 let pojištění, že nárok na řádný starobní důchod vám vznikne v r. 2017, a že nebudete ani přesluhovat, ani nepožádáte o předčasný důchod.
    Pak základní výměra vašeho důchodu v r. 2017 bude 2550 Kč (je pro všechny stejná) a procentní výměra bude 9183 Kč, tedy důchod celkem 11733 Kč.

    (Procentní výměra je stanovena jako 66 % výpočtového základu, do něhož je plně zahrnuta z osobního vyměřovacího základu částka 12423 Kč (první redukční hranice v r. 2017 = 44% průměrné mzdy) a pouze 26 % z částky 5727 Kč, přesahující první redukční hranici, což činí 1490 Kč.
    Tedy výpočtový základ je 12423 + 1490 = 13913 Kč a procentní výměra = 13913 x 0,66 = 9183 Kč)

    Shrnuto - Při obdobných odvodech by šlo v r. 2017 o průměrný důchod. Dobrovolné navýšení odvodů důchodového pojištění přitom nemá valný smysl, protože navyšování přes přes redukční hranici zvýší důchod jen o pár desetikorun. Například zvýšení osobního vyměřovacího základu o 500 Kč (což odpovídá u uvedeného příkladu navýšení pojistného o 1500 Kč/měs. po dobu deseti let) by zvýšilo důchod jen o cca 86 Kč ;-). Je tedy lépe si vedle povinného státního "pilíře" ještě založit nějaký spořicí produkt (důchodové spoření, životní důchodové pojištění a pod.), kde bude nějaká rozumná návratnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).