Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak na výpočet starobního důchodu pro rok 2017 od Anonym - Všechny informace v článku jsou pochopitelně plně vyčerpávající....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2016 8:00

    Anonym (neregistrovaný)

    Všechny informace v článku jsou pochopitelně plně vyčerpávající. Zásadní problém ovšem zůstává v otázce potřebné doby pojištění. V současné době Vám totiž nikdo přesně a závazně nepodá zásadní informaci kolik roků (dnů) máte přesně pojištěno s ohledem na přiznání starobního důchodu, tak aby si člověk byl naprosto jistý správností těchto údajů, a teprve potom mohl využít různých kalkulaček a informací (viz. popisovaný článek), a tak si zjistit výši svého důchodu. Např. tzv. Informativní list důchodového pojištění je velmi zavádějící a není možné se na něj absolutně spoléhat !!! Proto nese tento dokument přívlastek "Informativní". Dokonce ani zaměstnanec ČSSZ (oddělení důchodů), pokud bude vůbec ochotný, Vám přesně údaj o potřebných dnech důchodového pojištění z Informativního listu důchodového pojištění nespočítá. A pokud využijete nové kalkulačky ČSSZ pro výpočet důchodu (v návaznosti na datovou schránku), tak můžete zjistit zase jiné údaje. Výjimkou můžou být snad jen ti občané, kteří celý život pracovali u jednoho zaměstnavatele, nebyli nemocní, nepodnikali a podobně. Mám takový pocit, že se jedná o účelový systém, aby stát vyplatil co nejméně důchodů a v co nejmenší výši. A o tom vypovídá stále větší počet šokovaných žadatelů o starobní důchod, kteří nakonec zjistí, že nemají nárok na důchod, či ho dostanou v nějaké směšné výši. Přeji pěkný den.

  • 13. 12. 2016 12:55

    Mirek (neregistrovaný)

    Nebuďte takový škarohlíd ! :o)

    Pokud si požádáte na ČSSZ o Informativní list důchodového pojištění a údaje z něj / roční výdělky a vyloučené doby / vložíte do tabulky z článku , pak si svůj důchod / třeba i předčasný tak jak ho mám já / můžete "modelovat " a spočítáte si ho prakticky na korunu přesně .

    Je to moje vlastní zkušenost .

  • 16. 12. 2016 23:45

    ViR

    V informativním listu ovšem nemáte například u náhradních dob (studium, vojna, mateřská, evidence na ÚP a pod.) uvedeno, které budou započtené plně a které budou redukované. A některé doby, třeba prázdniny mezi SŠ a VŠ, se vykazují jako neevidované, ale dodatečně se zpravidla uznají jako studium. U některých dob, třeba u krátkdobých zaměstnání, mohou CSSZ chybět doklady, která následně doložíte a pod. Může se vyskytnout jak souběh dob náhradních, tak dob pojištění, stejně jako pojištění a náhradní doby, kdy můžete mít možnost volby, kterou započítat. Navíc platí při výpčtu konkrétního důchodu pravidlo, že doba pojištění se posuzuje podle zákona platného v době, kdy byla zahrnuta. Takže např. evidence na ÚP i bez pobírání podpory na počátku 90 let může být uznána 100%, zatímco později tak tomu již není. Takže aby se úplný laik dopočítal doby pojištění s přesností na den je poměrně pracné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).