Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak na předčasný důchod v roce 2019? Musíte mít „odpracováno“ alespoň 35 let od vojta - odchod do duchodu podle odpracovanych hodin a ne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2019 10:26

    ViR

    ODCHOD do STAROBNÍHO důchodu se řídí zejména důchodovým věkem, ať už se to týká důchodu řádného či předčasného. Požadované minimum 35 let pojištění (včetně náhradních dob), týkající se jak odchodu v řádném termínu, tak v předčasném, odpovídá asi 3/4 běžné doby pojištění u mužů, kteří nyní odchází do důchodu. Čili jde o požadavek relativně mírný. (Abych s tím měl problém, musel bych někde "proflákat" 12 let....)

    Do řádného nebo předčasného důchodu je možné odejít i tehdy, kdy doba pojištění včetně náhradních dob sice nedosáhla 35 let, ale je splněna doba 30 odpracovaných let (bez náhradních dob). Je také možné získat starobní důchod i při pouhých 20 letech pojištění, ovšem ve věku o 5 let vyšším, než je věk muže se stejným datem narození.

    Skutečné roky pojištění (nikoli minimální doba pojištění) ovšem významně ovlivňují výši důchodu. To se dá říci i o odpracovaných hodinách, protože vyšší příjem za "hodiny navíc" zvyšuje (logicky) průměrný měsíční výdělek a tedy i osobní vyměřovací a výpočtový základ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).