Hlavní navigace

Názor k článku Jak na elektronický daňový formulář od Pavel Durdil, Software602 - Dobrý den, pane Stando, toto diskuzní fórum slouží právě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 3. 2008 14:15

    Pavel Durdil, Software602 (neregistrovaný)
    Dobrý den, pane Stando,
    toto diskuzní fórum slouží právě k tomu, aby pomohlo uživatelům, kteří si s formulářem nevědí rady a většina odpovědí pochází ode mě, mých kolegů ze Software602 nebo redaktorů serveru Měšec.cz. K dispozici máte také velmi obsáhlou a užitečnou poradnu na adrese: http://www.mesec.cz/poradna/dan-z-prijmu-socialni-a-zdravotni-pojisteni/

    Máte pravdu, že Software602 se mimo jiné specializuje na nahrazování papírové agendy inteligentními elektronickými dokumenty a všemu, co s tím souvisí (sběr dat, zajištění oběhu, schvalování a archivace,...). K tomu nám slouží vlastní formulářová technologie 602XML, která byla použita i při tvorbě bezplatných daňových formulářů. Samotné daňové formuláře jsou však jen jakousi třešničkou na dortu a nereprezentují schopnosti celého řešení, které jinak úspěšně používá řada organizací veřejné správy a velkých podniků.

    S řadou vašich výtek souhlasím, s některými nikoli. Bohužel praxe ukázala, že existuje neuvěřitelné množství nestandardních situací, se kterými nelze předem počítat a v kterých příliš vysoká automatizace a přidaná inteligence neumožňují formulář správně vyplnit.

    Odečitatelné položky u společného zdanění se neodsouvají "někam dozadu", ale právě do přílohy určené pro společné zdanění a není to výmysl Software602, ale takto to vyžaduje předpis MFČR. Máte pravdu, že na tuto skutečnost měl upozornit sám formulář, bohužel se to do data uveřejnění formulářů nepodařilo implementovat. Nicméně upozorňujeme na to uživatele na mnoha jiných místech, včetně této diskuze a tuto informace naleznete i v oficiálním metodického pokynu, který je samozřejmě součástí formuláře.

    Každá technologie má svá omezení a své výhody. Nevyhovují-li Vám tyto bezplatné formuláře, použijte nějaké jiné, třeba určené pro MS Office. Ty, co se dostaly do ruky mně, ovšem také nejsou zcela dokonalé, například Vás právě nechají uplatnit odečitatelné položky na špatném místě nebo jsou zdarma jen do určité výše ročního příjmu.

    Přeji Vám hezký den a co nejméně trápení s jakýmikoli formuláři.
    Pavel Durdil, Software602
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).