Hlavní navigace

Názor k článku Jak lze vydělávat s fotovoltaikou? od jezevec - no ono tech blábolů o návratnosti je podstatně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2012 11:19

    jezevec (neregistrovaný)

    no ono tech blábolů o návratnosti je podstatně více.
    především je zarážející, že zařízení se zárukou 2-3 roky má návratnost 10+ roků - takže když vám za tři roky všechno chcípne, proděláte třičtvrtě koule a všechno je v pořádku.
    pak mně zarazilo, že garance gradientu poklesu výkonu je "zaručená" prostě tak, že vám to ten výrobce (dodavatel) napíše na kus papíru. ale když se ukáže že kecá, tak nic, žádné odškodnění ani záruční plnění se nekoná, tím méně po záruce na zboží.
    v neposlední řadě je zajímavé, že žádná kalkulace nepočítá s budoucí likvidací. dneska to na občanku podáte do sběrného dvora, protože panelů se vyhazuje málo a nikdo to neřeší. ale až se za deset let budou někam muset uložit miliony tun panelů, plných jedovatého křemíku a nerecyklovatelného skla - že by nikdo nevymyslel recyklační poplateček?
    dodávám, že zelený bonus je stanoven sice zákonem, ale číslem. nezohledňujícím inflaci ani vývoj cen. takže pokud dneska stojí kW pětikorunu a prodáváte jí za 12, je to gut - až za deset let bude stát kW dvacku, vy budete dostávat furt 12.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).