Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak je to s placením výživného na dítě a podle čeho se určuje jeho výše? od Pražák - Zajímalo by mě, co považujete za adekvátní výživné,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2019 10:01

    Pražák (neregistrovaný)

    Zajímalo by mě, co považujete za adekvátní výživné, ex chtěla 9000 já nabídl 4000,nehodlal jsem to řešit, řekl jsem soudkyni kompromis 6500, všichni jsme souhlasili, ale pořád nevím, je to hodně nebo málo? Jinak ex pracuje, ale platí nájem, můj příjem je většinou přes 50 000 měsíčně a nájem neplatím, mám vlastní byt.

  • 8. 2. 2019 19:55

    Paja (neregistrovaný)

    Při příjmu 50 000,- by mě hanba fackovala, kdybych platila alimenty 6 500.

  • 8. 2. 2019 22:23

    Tiky Taka (neregistrovaný)

    Jistě a proto v reálu, když má ženská platit alimenty ve výši 1.000 korun, tak se v soudní síni rozbrečí, že to nemůže utáhnout. Ale jakmile se jedná o toho hajzla chlapa, tak když platí 6.500 (tedy 6,5x násobek, což je jenom takový nepatrný, nepodstatný rozdíl), tak je to hanba, nesoudnost a výsměch. Může a měl by jí ten plat odevzdat celý a pokud možno si ještě sehnat další job. Přesně tak, jak by to udělala každá žena na jeho místě, která se toho dožaduje. To, že realita je veskrze uplně jiná a ženský jsou ve skutečnosti daleko horší (i oproti současnému stavu, co se týče nároků na muže, natož na jejich vysněné nároky), je jen takový drobný detail.

  • 9. 2. 2019 12:19

    Pokapoka (neregistrovaný)

    Přijdete mi dost mimo. Pokud se žena věnuje péči o děti, a do toho má plnou domácnost na starost, často může pracovat jen na částečný úvazek. Zejména u menších dětí, které je nutno ze školy vyzvednout již dříve a věnovat se jim. Nelze pracovat do 18h a dítě prostě někde mezitim odložit. To pak nemusite mít děti, když na ně nemate, nebudete, nebo nechcete mít čas. Nejenom že tudíž nemůže mít příjem jako ten muž, ale ona nemá ani čas a prostor na sebevzdělávání a tim pádem rozvoj kariéry jako ten muž! Takže srovnávat to v tomto případě skutečně nelze. Pokud ona vydělá 15.000 na částečný úvazek a stará se o dítě, a muž má 50.000 (plus děti nemá v péči a tudíž ma více času pro sebe) , tak nechápu kde bererete, že její finační podil na dítě by měl být rovnoměrny. Už jen když vidím, kolik je v dnešní době nájem, který často dosahuje víc než ten výdělek na částečný úvazek.

  • 9. 2. 2019 19:15

    Tiky Taka (neregistrovaný)

    Já vám sice přijdu mimo milá dámo, ale podívejte se, kolik ten můj komentář ziskal LIKE/DISLIKE a pak se podívejte, kolik toho získal ten komentář Váš. Patrně by to Vaše skuhrání (a teď nemluvím o feministické soudkyni a rozvodovém svoloči) ve většinové společnosti nikoho nezajímalo.

  • 9. 2. 2019 21:24

    Turbozemák

    Pokapoka:
    Opravdu nevím ve kterém světě žijete Vy a většina ostatních přispívajících ženského pohlaví, protože to vypadá jako by jste natrefili na ty nejhorší chlapi a pracovní možnosti v celé ČR. Před mateřskou jsem dělala na ranní 8-ky a měla průměrně od 22-25 čistého. Pokud jsem chtěla víc, byla jsem dýl v práci. Chodila jsem sice na 6 hodin, ale je možnost se zaměstnavatelem u nás domluvit a chodit na 7 - 15 30. Co se týče možností hlídání a spol, dneska má každá škola i školka v horní dolní ranní i odpolední družinu, ve městě samozřejmost, takže pokud rodič potřebuje jít brzo do práce, dá dítě do ranní družiny a z té odpolední ho vyzvedne, ve většině našich škol i školek jsou ty družiny do 17-ti hodin, výjimky jsou i déle. Pokud to člověk dožene finančně v práci, je možnost soukromých školek a jeslí, kde člověku vycházejí extrémně vstříc.Dají se také využít mimoškolní aktivity, třeba kroužky, kde dítě tráví ten čas smysluplně. Opravdu začínám mít pocit, že byl náš otec samoživitel superman, když to všechno zvládal skloubit a ještě měl o víkendu dost energie na výlety a blbosti. A to podotýkám, že si nenechal nikdy ujít naše vystoupení.

    O nájmech obecně se nerada bavím, protože mi z průzkumů vyšlo, že ve většině míst na této planetě se nájem oproti hypotéce těžce nevyplatí. Výjimkou jsou jen obecní byty a azylové domy, jinak ano, je to většinou tak, že pokud člověk vydělává podprůměrně, dejme tomu do těch 16-ti tisíc, má co dělat, aby se měl vůbec kde vyspat. I na tom našem maloměstě je nájem za 2+kk okolo 9-ti tisíc bez energií. A tady narážíme na další téma a to je, že pokud žena dostala nějaké peníze, dejme tomu ji muž vyplatí z bytu nebo domu, protože žena si nemůže dovolit muže vyplatit, má dostatečný kapitál na to, aby si tu hypotéku mohla vzít, alespoň na byt 1+1. A ano, dostala by ji i mamina po mateřské nebo na ní, protože je dneska možnost si odložit splácení tuším až o půl roku. Takže pokud má smlouvu na dobu neurčitou (není to úplně nutné, akorát jsou pak horší a horší úroky), peníze na účtě atd, je to reálné. Sami jsme si brali hypotéku až jsem byla na mateřské, brali jsme ji spolu a v pohodě jsme to zvládli i když v té době přítel vydělával o cca 10 -13 tisíc méně než teď. Brala se v potaz i moje mateřská ze které se odečetlo minimum na dítě a šlo to.

  • 9. 2. 2019 22:12

    Tiky Taka (neregistrovaný)

    Přesně tak. Ale když 16 tisíc vydělá chlap, který kromě té ženské, která sotva tak tak utáhne nájem, aby neumřela hlady, má platit alimenty 2 tisíce, tak bude Pokapoka a ostatní ženštiny ječet, že to je málo a že se i pod ten most má chlap stěhovat s dluhem. Mně už by větší smysl dávalo, než praktikovat ten stav, který v současnosti existuje, tedy strhávání % z příjmu chlapa na výživném, aby se teda zvýšily daně globálně jako na západě (třeba jako ve Španělsku, kde je daň z příjmu 40 %, místo u nás 15 %), odkud ostatně tenhle socík pochází a nějaké zvýšené hmotné zabezpečení hradilo z toho. Rozhodně absolutně postrádá smysl, aby se kromě zdanění příjmu toho chlapa, vybírala ještě další % položka z jeho příjmu a to výpalné. To už spíš, než že se na něm proti jeho vůli, to zvýšené výpalné vybere, buď skončí na úřadu práce, protože ztratí uplně zájem pracovat, když většina z toho jeho příjmu bude vynaložena jinak, než tak, jak chce, případně to vyřeší tím, že žádné děti mít nebude. Ať tak nebo tak, obojí je pro společnost výrazně kontraproduktivní.

  • 10. 2. 2019 9:19

    Jarmila (neregistrovaný)

    "aby se teda zvýšily daně globálně jako na západě (třeba jako ve Španělsku, kde je daň z příjmu 40 %, místo u nás 15 %), a nějaké zvýšené hmotné zabezpečení hradilo z toho" -vy jste se už nadobro zbláznil, ne? Těm, co mají dost co dělat, aby se uživili, ještě zvednete daně, abyste živil jejich děti? Co mně je třeba do vašich dětí? Pokud jste ji je zvládnul nasekat, tak si je taky sám laskavě živte. A pokud jste nechtěl platit na děti, neměl jste souložit.
    Matky, co nedostávají výživné, obvykle dostávají nějaké ty sociální dávky. Kdyby byl ovšem stát ochoten jim v získání výživného od neplatících otců ochoten pomoci, nemusely by ty sociální dávky dostávat a zbylo by víc na potřebné.

  • 9. 2. 2019 12:19

    VEKSL (neregistrovaný)

    Naprosto souhlasím.Po mně chtěla alimenty ve výši kolem 5000kč!!!Nyní je dcera u mne už rok a neplatí VŮBEC nic!Pláče,že jí na měsíc zbývá 1500kč.Zvláštní rovnoprávnost.

  • 9. 2. 2019 22:02

    Babula (neregistrovaný)

    No tak chlapy, neházejte ženský do jednoho pytle. Na osmiletého syna ve střídavě péči jsem platila 5500, -. Nyní je pouze v mé péči, je mu skoro 15 a otec se u soudu při částce 3800,- rozplakal, že nebude mít na jídlo. Tvrdil, že má 14000,-. Při proklepnutí výsledovky z toho bylo 35000,-. Chlap 130 kilo a plakal kvůli sobě a svému jídlu. Dovolená Egypt atd. Firma s hodnotou 5,5 melounu. My bychom taky rádi k moři, ale musíme žít skromně. Někdy si říkám, že bych měla být klasická chlapožroutka, protože dítě jsme chtěli oba.

  • 9. 2. 2019 22:20

    Tiky Taka (neregistrovaný)

    3.800 mi přijde v pořádku, proti tomu žádné výhrady nemám. Výhrady mám proti 5ti cifernému výživnému a proti návaznosti na jeho majetek. Má firmu s hodnotou 5,5 milionu? A co je komu do toho? Co komu brání, aby si tu firmu vybudoval taky? Vím, ječet je jednodušší... A když právo hraje do karet, tak proč ho o tu firmu neokrást. Kdyby si soused vybudoval impérium, tak taky budu ječet, že má miliardový majetek a já ho nemám? No nebudu! Já v tom prostě žádný rozdíl nevidím. Než takhle selektivně popravovat majetné otce, to už je snad spravedlivější závést solidární superdaň třeba jako ve Francii ve výši 80 % zdanění. Co na tom, že se nám pak půl lidi odstěhuje do Ruska?! Špatné to je obojí, ale to už i tohle by bylo spravedlivější, protože by nebylo selektivní (na rozvedené rodiče, v drtivé většině muže), ale na všechny.

  • 15. 2. 2019 11:30

    Pražák (neregistrovaný)

    Tak vzhledem k finanční negramotnosti mojí ex se hanbou nefackuji, setrim synovi sám a až mu bude 18 nebo trochu víc, koupím mu být, aby nemusel platit nájem, rozhodně to není tak, že všechno prohyrim, opačně si nejsem jistý

  • 9. 2. 2019 8:35

    Koc (neregistrovaný)

    Ty se nestydíš tohle napsat? Při výdělku 50 000 platit jen 6000? Tvoje ubohost je nekonečná.

  • 9. 2. 2019 16:04

    Nomadio (neregistrovaný)

    Předpokládám, že těch zmiňovaných šest tisíc mělo být na dítě. Za sebe si utrácej tebou vydělané peníze

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).