Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak funguje islámské bankovnictví? od xafariz - Je treba priznat, ze islamske bankovnictvi je v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2019 4:14

    xafariz (neregistrovaný)

    Je treba priznat, ze islamske bankovnictvi je v mnohem inspirujici. V prvni rade je vice moralni ve smyslu ze se nesnazi klienta odrat, nebot takove jednani jiz zakazuje vlastni etika stanovena duchovnimi, navic zadny islamsky soud by podle sarii slendrian neptipustiil. Za druhe vice spolupracuje s klientem- tedy je partnerem a Nenecha ho Padnout. Za treti je vice predvidatelne-neexistuje, aby vam pri splaceni hypoteeky s necim hybali. Za dalsi - mene nachylne proti bublinam-protozee je zalozene na realne existujicich aktivech, nikoliv nna virtualnich derivatech. Za posledni- je vice socialni, k tem, co padnou na dno, nenabidne lichvu, ale v podstatne gentleemanskou vypomoc. Ve sve podstate je blize tomu, jak by bankovnictvi melo vypadat v idealnim pripade. Mozna bychom se meli leccemu priucit. Ale abych jen nechvalil: V Kuala Lumpuru jsem byl svedkem mohutne stavvky zen-bankovnich urednic MyBank, ktere demonstrovaly proti krutym podminkam, jakym jsou vystaveny tehotne kolegyne, nemocni apod. Nicmene to se tyka personalni politiky a nikoliv bankovnich produktu.

  • 19. 4. 2019 8:58

    Pavel (neregistrovaný)

    Založené na existujících aktivech?

    Jedna z možností jak och... pardon obejít islámské právo při ukládání peněz na do banky na úrok je, že vkladatel formálně koupí do banky kus dřeva a uzavřou smlouvu, že banka ten kus dřeva v budoucnu odkoupí zpět za dohodnutou (vyšší) cenu. Opravdu vám ten kus dřeva připadá jako existující aktivum?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).