Hlavní navigace

Jak finanční krize ovlivňuje běžné finanční produkty?

16. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Investoři slabší povahy houfně prodávají své podílové listy v podílových fondech, vyzvedávají svou hotovost z bankovních účtů, schovávají ji v domácnostech do slamníků a hrozí se každé nové zprávy, kterak klesají finanční trhy. Hrozí se každého měnového výkyvu, a ačkoliv je doba dovolených za námi, bedlivě sledují kurz koruny vůči dolaru a euru.

Na začátku si však musí každý položit otázku: chybí mi skutečně peníze, které mám umístěné ve svém finančním majetku? Jestliže je odpověď kladná, doporučuje se s výběrem tam, kde nehrozí znehodnocení investice vinou ztráty hodnoty akcií. Pokud je odpověď záporná, nepropadejte davové hysterii nad tím, jak se snižuje hodnota akcií a podílových fondů, které je mají v portfoliu.

Není sebemenší důvod k vypovídání smluv či vybírání vkladů. České banky jsou bezpečné a zdravé a nehrozí jim žádné potíže, vyvrací Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank, případné davové rušení vkladů u bank. Potvrzuje fakt, že pro investory hůře snášející ztrátu je vhodnější investice do zajištěných produktů. Těmi jsou nejčastěji zajištěné fondy nebo prémiové vklady.

V níže uvedeném výčtu je rozebráno několik základních finančních produktů, které používá téměř každý. Není však zavazující mít veškeré uvedené produkty. Někomu se nemusí nějaký líbit čistě z principiálních důvodů, někdo dává přednost jiným možnostem, kam ukládá své peníze.

Běžný účet

Běžný účet primárně neslouží ke spoření. Jestli někomu vadí rostoucí inflace, měl by se zamyslet, zda je vhodné nechávat příliš vysokou hotovost na účtu. Po zjištění všech měsíčních příjmů a výdajů je optimální nechat jako rezervu zhruba trojnásobek průměrných měsíčních příjmů.

Investor by měl mít naspořenu finanční rezervu ve výši svých 3 až 6 měsíčních výdajů, doporučuje Miloš Filip, ředitel prodeje fondů ING Investment Management, a pokračuje: Likvidní rezervy by měl mít investor vybudovány před tím, než se pustí do jakýchkoli investic.

Dobrou službu v uchování finanční rezervy vykonají spořicí účty. Zde je však nutné zmínit, že pohotovostní finanční zásoba nemusí být dostupná okamžitě, ale zhruba do 2 pracovních dnů od provedení převodu.

Vybírání peněz z běžných účtů nebo jiných finančních produktů však není nutné. Není důvod k panice, říká Jan Majer, ředitel PR a komunikace Partners for Life Planning.

Banky mají veškeré vklady pojištěny. Česká vláda schválila zvýšení vkladů na 100 procent svých vkladů. Zvýšil se i limit, a to na 50 tisíc euro (při aktuálním kurzu zhruba 1,23 mil. Kč). Podle ohlasů tuzemských analytiků a ekonomů se jedná o zbytečné gesto, které před samotnou finanční krizí příliš nepomůže. Zvýšení vkladů komentoval i současný prezident Václav Klaus, jenž veškeré vládní snahy považuje jen za šíření paniky a nepokládá je za opodstatněné.

Finanční krize finančním prostředkům na účtu příliš neškodí. Riziko představuje zejména inflace anebo příliš utrácivý/á manžel/manželka.

<chart id=„2“></chart>

Penzijní připojištění

Ačkoliv se pro někoho může zdát penzijní připojištění „luxusním“ finančním produktem zejména pro svou nízkou úrokovou výkonnost, v dlouhodobém horizontu představuje vhodný nástroj pro udržení hodnoty peněz. Kromě loňského roku dokázaly penzijní fondy udržet výnosy na přijatelné úrovni vůči inflaci.

Finanční krize, která probíhá, škodí zejména akciím. Avšak penzijní fondy mají ve svém investičním složení příliš malý podíl těchto cenných papírů, než aby je to negativně ovlivnilo. Ani v letošním roce se nedá předpokládat, že by penzijní fondy dokázaly udržet hodnotu vložených peněžních prostředků oproti inflaci.

<calculator id=„5“></calcu­lator>

Životní pojištění

Životní pojištění představuje mírně odlišný produkt, než kterým je penzijní připojištění. Zatímco hlavním účelem penzijního připojištění je akumulace a konzervativní zhodnocování prostředků na stáří, životní pojištění slouží hlavně k ošetření rizik spojených s úmrtím toho, kdo je založil. Ten, kdo si zřídil životní pojištění hlavně za účelem investování (laický pohled: dva produkty v jednom) může splakat nad výdělkem. Pojišťovny mohou investovat i do akcií, které jsou nyní v poklesu a tím pádem se hodnota spořící části životního pojištění snižuje.

Produkty typu životní pojištění, penzijní připojištění nebo stavební spoření mají přesné zapojení do osobních financí každého z nás. Bez nich se neobejdete a jejich benefity jde s jinými produkty stěží simulovat, vypočítává Filip.

Případné přerušení pravidelného ukládání peněz do penzijního připojištění a životního pojištění je vhodné konzultovat s finančním poradcem.

<calculator id=„6“></calcu­lator>

Stavební spoření

Státní podpora, kterou si většina populace s tímto produktem ráda spojuje, vytváří dostatečně vysoký úrokový „polštář“, který hravě překoná i současnou inflaci pohybující se okolo 7 %.

<calculator id=„2“></calcu­lator>

Při předčasném ukončení stavebního spoření se musí vrátit veškeré státní podpory (a to včetně úroků z nich) zpět státu.

Rušit například životní pojištění nebo stavební spoření by znamenalo značnou – a zbytečnou – finanční ztrátu. K takovému kroku by snad lidé přistoupili, kdyby se obávali nějakého totálního krachu systému, sděluje Jan Majer a dodává: Není důvod likvidovat finanční produkty a nosit si hotovost v igelitkách domů.

<chart id=„7“></chart>

Spořicí účty

Jak bylo sděleno u běžných účtů, slouží spořicí účty zejména pro uchování pohotovostní (železné) zásoby peněz ve finanční instituci. Od úroku nelze očekávat žádné zázraky, ale při úrovni okolo 3,2 procent a více dokáže zmírnit dopady inflace.

<calculator id=„1“></calcu­lator>

Termínované vklady

Termínované vklady jsou oproti spořícím účtům v drobné nevýhodě. Vklady se musejí složit v předem požadované výši (přičemž maximální hranice není omezená) a na dobu určitou, kterou lze prodlužovat. Výhodou může být stanovení fixní úrokové sazby. Ta se vyplatí tehdy, jsou-li signály, že se budou sazby snižovat. Ve většině případů však banky zareagují dříve, než většina jejích klientů stačí naplánovat výši úrokové sazby.

<calculator id=„3“></calcu­lator>

Otevřené podílové fondy

Odpověď u otevřených podílových fondů bude vyčerpávající, než u zbylých finančních produktů. Jednak za otevřenými podílovými fondy (OPF) stojí fakt, že jde o souhrnné označení pro kolektivní investování. I zaměření jednotlivých podílových fondů je různé. Od zcela bezrizikových investic do fondů peněžního trhu, přes dluhopisy až po zajištěné fondy nejde o příliš rizikové investování. Investor by měl zbystřit v případě, chce-li investovat do smíšených fondů. Ty kombinují investice do akcií, dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. V současné finanční krizi by se měl zajímat o složení akcií ve fondu.

Pravidelné investování do fondů má oproti jednorázové investici jednu velkou výhodu: dokáže eliminovat výkyvy burz, sděluje Tomáš Kofroň a pokračuje: V dlouhodobém horizontu tedy určitě pravidelné investice klientům doporučujeme.

Samostatnou kapitolu tvoří akciové podílové fondy. V nynější době i ony zažívají pokles hodnoty prostředků v nich obsažených. Pravidelný investor by se neměl aktuální krize zaleknout a dál posílat peníze do fondů, která má ve svém portfoliu.

Pohled na pravidelné investování nabízí i Miloš Filip: Přestat s pravidelnými investicemi by byla v současné situaci chyba. Pokud pravidelně nakupujete akcie např. diverzifikovaných podílových fondů, lze výkyvy trhu směrem dolů vnímat podobně jako diskontní prodej. Dobré zboží je levnější. Za stejnou měsíční částku nyní nakoupíte víc, tj. větší počet akcií nebo jednotek podílového fondu.

Podle slov Jana Majera je důležité, aby drobný investor nepřerušil své dosavadní investování. Pravidelné investování zkušení investoři využívají právě proto, že trhy se čas od času chovají tak, jako v těchto týdnech, podotýká Majer.

Akcie

Jestliže nemá investor kachní žaludek a vadí mu kolísavost, která je na kapitálových trzích běžná, neměl by na investování do akcií příliš pomýšlet.

dan_z_prijmu

V současné době, kdy jsou akcie na svých minimech, je vhodná doba k jejich nákupu. Investor by však neměl podlehnout úskalím nízkých cen a investovat jen tolik, kolik běžně investuje.

Výše uvedený přehled nemusí být kompletní pro toho, komu chybí více informací o otevřených podílových fondech. Problematika každého finančního produktu, který je v našem výčtu obsažen, by vydal na samostatný článek anebo na sérii tématicky laděných textů.

Jaké produkty finančního trhu nejvíce preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).