Hlavní navigace

Jak do obchodu pro hotovost

21. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vybrat si hotovost můžete dnes v široké síti obchodů, ale jen někde vás výběr nebude stát ani korunu. Služba běžná v zahraničí se dostala i do České republiky před dvěma lety a minulý týden přibyla další banka, která tzv. cashback nabízí. Pro hotovost už můžete do tisícovek obchodů.

Ještě nedávno byl tak zvaný cashback doménou dvou bank, Československé obchodní banky a České spořitelny, ale minulý týden Komerční banka v tiskové zprávě oznámila, že tuto službu také zavádí.

Banky drží krok při sobě

Klient banky může službu cashback využívat jen tehdy, pokud mu jej zpřístupní i jeho banka. Základní podmínky pro využití služby jsou stejné: zákazník od obchodníka musí nakoupit zboží nad 300 Kč, a poté si může vybrat hotovost od 100 do 1500 Kč.

Československá obchodní banka umožňuje využívat cashback jen pro své vlastní klienty, takže klient jiné banky se svou kartou nepochodí. Pro využití služby casback u ČSOB musí klient banky nakoupit v síti hypermarketů Hypernova nebo supermarketů Albert, v jiných místech cashback ČSOB zatím nenabízí. Za cashback si ČSOB nic neúčtuje a výběr hotovosti je zadarmo. Klienti mohou hotovost vybírat z kreditních i debetních karet a transakce se potvrzuje PINem.

Využíváte cashback od ČSOB?

Česká spořitelna cashback začala nabízet teprve v loňském roce o prázdninách a v současné době nemá žádný významný obchodní řetězec, kde službu nabízí. Zato má mnoho jiných, pestrých obchodních míst, počínaje malými obchůdky, konče benzinovou stanicí. Detailní přehled obchodních míst spořitelny s cashbackem najde zájemce o službu přímo na webových stránkách. Česká spořitelna svým klientům účtuje za službu cashback 4 Kč, ale podle ČS je její služba dostupná i pro klienty jiných bank, pokud jejich banka cashback umožňuje. Je pak na bance klienta, zda mu službu zpoplatní, nebo ne. Obchodník si za cashback samozřejmě nic neúčtuje.

Využíváte cashback od České spořitelny?

Poslední bankou, která se přidala minulý týden, je Komerční banka. Její cashback je dostupný v hypermarketech Globus. Jako v předchozím případě, i Komerční banka cashback zpoplatňuje, a to cenou za výběr z bankomatu. Klienty Komerční banky tak služba vyjde na 5 Kč. Z tiskové zprávy KB vyplývá, že podobně jako u ČS je služba dostupná pro klienty jiných bank, pokud jejich banka službu umožňuje. Podle dostupných informací jsou na cashback připraveny pouze karty Raiffeisenbank a eBanky.

skoleni_15_4

Budete využívat cashback od Komerční banky?

Můžete i pro desetikoruny

Česká spořitelna má přece jen jednu výjimku. Na rozdíl od konkurence její cashback nemá stanovenou minimální hranici, proto její klienti mohou vybrat hotovost od 0,50 Kč.

Cashback je služba, která je oblíbená zvláště v severských zemích a ve Spojených státech. Nedávno ji zavedli i v Polsku. Masivnější rozšíření služby může způsobit jen zapojení více bank do systému. Služba není alternativou bankomatům, ale má umožnit rychlejší výběr menších částek společně při nákupu zboží nebo služeb. Nabídnutí služby cashback může obchodníkům přinést i více klientů, kteří u nich utratí peníze za zboží či služby.

Cashback
Banka Kdo může vybrat hotovost Obchodníci Parametry výběru hotovosti
Česká spořitelna Klienti ČS a ostatních bank s podporu cashback Stovky obchodníků 0,50–1500 Kč
Československá obchodní banka Pouze klienti ČSOB a Poštovní spořitelny Hypernova a Albert 100–1500 Kč
Komerční banka Klienti KB a ostatních bank s podporu cashback Globus 100–1500 Kč

Využíváte službu cashback?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).