Hlavní navigace

Názor k článku Jak dlouho vydrží prosperita na dluh? od Chytrolín - Kdyby stát tisknul tolik peněz kolik podnikatelé potřebují...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2007 3:28

    Chytrolín (neregistrovaný)

    Kdyby stát tisknul tolik peněz kolik podnikatelé potřebují tak by brzo skončil tisknutím papírků které nemají žádnou hodnotu.


    Podívejte: mám ekonomiku která umí vyprodukovat 100 rohlíků (ne víc protože třeba není dost mouky) a zásobu oběživa 100 korun. Můžu směnit rohlík za korunu a zase zpátky, oba mají stejnou hodnotu. Stát ovšem potřebuje taky nějaké rohlíky, jenže všechny peníze jsou mezi lidmi, takže 50 korun na rohlíky ve státní kase neni. Inu jde a vytiskne si dalších 50 korun. To on může protože na tisknutí peněz má monopol. Jenže množství rohlíků se tím nezvýší!


    Pekař je v pohodě, protože prodal 50 rohlíků za 50 korun. Jenže teď tam příjde zbytek lidí se sto korunami a budou se dožadovat své stovky rohlíků. Ejhle, ono jich je k dispozici už jenom 50! Co se stane? Inu cena rohlíku vzroste na 2 koruny za kus.


    Tak si to shrneme:
    Existuje 100 korun které mají nějakou hodnotu. Stát vytiskne o 50 korun víc a ty stále mají tu hodnotu stejnou jako původní stovka a lze za ně nakoupit stejných padesát rohlíků jako za staré peníze. V okamžiku kdy je utratí ovšem hodnota všech peněz v ekonomice klesne. Tedy stát za ty nové peníze nakoupí větší hodnotu než kdokoliv kdo se stejnou smou přijde po něm. To je poněkud nefér, vidíte? Jen stát totiž může vyrábět nové peníze z ničeho, takže vlastně získává nefér konkurenční výhodu jako zákazník, protože má peníze nepodložené jakoukoliv komoditou a tyhle peníze v okamžiku utracení ztratí kus své hodnoty.


    To je princip zadlužování státu - utrácí něco co nemá a může si to z pozice vládce peněz dovolit. Část z toho dluhu samozřejmě pokryjou státní dluhopisy, ale část se pokryje vyrobením nových peněz a to je problém. Úkol ČNB stejně jako ostatních centrálních bank je víceméně v zabránění vládě aby to s tisknutím nových peněz přehnala. Proto jsou centrální banky formálně nezávislé na vládách, ovšem ta nezávislost je jen jako. Premiér sice nemůže ČNB nařídit co má dělat, ale svým rozpočtovým hospodařením jí stejně výrazně ovlivňuje. Centrální banka se prostě musí snažit aby z toho co provádí vláda nebyl moc velký průšvih a neskončilo to jako v Zimbabwe:

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).