Hlavní navigace

Jak dlouho udrží Kypr kapitálové kontroly?

28. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes kolem poledne konečně otevřou na Kypru banky. Dostat se ke svým penězům ale nebude vůbec lehké.

Velcí vkladatelé (nad 100 tisíc eur) v největší kyperské bance Bank of Cyprus pravděpodobně přijdou až o 40% svých úspor a ztráty na depozitech v Laiki bank (dvojka na trhu) se mohou vyšplhat až na 80%. Na ostrově současně budou platit tvrdé kapitálové kontroly Lidé si budou moci v hotovosti vybrat pouze 300 euro denně a ze země nepůjde vyvézt v bakovkách více než 3000 euro. Kreditní kartou půjde přímo na ostrově platit neomezeně, ale v zahraničí z kyperské kreditky nepůjde zaplatit víc jak 5000 euro měsíčně.

dan_z_prijmu

Teoreticky by tato tvrdá opatření měla platit pouze sedm dní, tak aby zamezila nekontrolovanému odlivu peněz z ostrova. Tomu dnes ale věří málokdo. Otázkou spíše je, jak dlouho se může Kypru dařit udržet kapitálové kontroly, aniž by se dostal do soudních sporů, otevřeného konfliktu s Ruskem nebo výrazně poškodil zbytek své ekonomiky (především cestovní ruch).


Řada expertů podle Financial Times věří, že kapitálové kontroly uvnitř eurozóny jsou právně napadnutelné a zahraniční investoři se mohou začít brzy s Kyprem soudit. Zmrazení vkladů ruských občanů na Kypru je samozřejmě také trnem v oku Vladimíru Putinovi – ruský ministr financí již pohrozil, že v takovém případě nebude mít Moskva velkou chuť restrukturalizovat svojí půjčku Kypru. V neposlední řadě ale může dlouhé trvání kapitálových kontrol poškodit všechen zbylý byznys na ostrově – především turistický ruch. Bez hladkého platebního styku mohou mít daleko těžší život cestovní kanceláře a jejich klienti možná radši dají přednost některému z mnoha nedalekých řeckých ostrovů. Kapitálové kontroly tak v tuto chvíli spíše připomínají oddalování nevyhnutelného masivního odlivu kapitálu z ostrova nebo jeho výraznější konfiskaci.

Jestli ale nastane dnes nebo za deset dní, je z hlediska budoucnosti kyperské ekonomiky jen málo podstatné. Na místě je proto brát vážně varování agentury Moody’s, že setrvání Kypru uvnitř eurozóny není rozhodně hotová věc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).