Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak darovat a ještě ušetřit na daních? od clever_fox - http://www.cizekpatrik.websnadno.cz

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2014 18:21

    Jarmila (neregistrovaný)

    Když řekneme A, měli bychom říci i B. Ten hoch, na kterého se vybírá, má určitě nárok na nějaké sociální dávky. Pokud se ale ve sbírce vyberou peníze, jsou mu dávky osekány. Je otázkou, jestli se to pak vyplatí.

    Jinak mě to předvánoční kupčení s lidskými city neskutečně sejří. Z jedné strany jsou zákazníci oškubáváni, z druhé strany se pak firmy dělají hezké a pár svých utržených korun dávají do charity. Co na tom, že jejich zaměstnnaci mohli mít vyšší platy nebo zákazníci levnější zboží?

    A ještě jedna věc: pracovala jsem svého času v dětském domově. Když vidím sbírky na "opuštěné děti", tak si maximálně odplivnu. My měii v DD cca 60 dětí, z toho byl sirotek jeden jediný! Další dítě mělo rodiče v dlouhodobém výkonu trestu, ale ostatné děti měly své rodiny! To nebyly žádné opuštěné děti. Pro některé rodiny bylo levnější, když bylo dítě v DD a některé to i programově zneužívaly. Z nich se děti vracely např. po prázdninách oháknuté podle poslední módy, s elektronikou, kterou jsme doma neměli ani my jako pracující zaměstnanci. Nevím už důvod, proč byly děti zrovna z této rodiny odebrány, ale nepochopila jsem, co tam viděla sociálka za závady, protože ta musela odebrání dětí z rodiny posvětit.
    V té době jsem se zajímala i o pěstounskou péči. Když jsem zjistila, že já ze svého ročního příjmu živím sebe a jedno dítě (byla jsem v té době samoživitelka), ale stát dává na JEDNO dítě v dětském domově dvojnásobek této částky, spadla mi úžasem čelist až na kolena. TOLIK??? A to ještě když bylo třeba opravit něco na budově, třeba střechu nebo vyměnit kotel ÚT, šlo to z jiné kapsy. Milý státe, dej mi polovinu a já si vezmu 5-7 dětí, budu to dělat na plný úvazek a budu se snažit ty děti vychovat tak, aby se o sebe v životě uměly postarat. Jenže stát dal pěstounům maximálně životní minimum dítěte a starejte se. Z životního minima se dá vyžít hodně blbě a abych to ještě dotovala? No, to snad nemyslíte vážně! Takže jsem se pěstounkou nestala a pokud vidím vybírat na "opuštěné děti", obcházím funraisery hooodně velkým obloukem. Na ty nebohé děti jde totiž peněz dost, ale bohužel nejsou smysluplně vynakládány. A to je něco, co už z principu prostě podpoprovat nebudu. Viděla jsem to v praxi. Rozbila se hračka? To neva, udělám smutný kukuč a dostanu novou. Nelíbí se mi kalhoty, které jsem v DD dostal? Tak je zničím a dostanu nové. Děti nic nemusely. Uklízečka uklidila, údržbář zatopil a opravil, kuchařky uvařily, pradlena vyprala, švadlena zašila. Do života šly naprosto nevybavené základními znalostmi, nevěděly, jak si uvařit jídlo, že se musí platit nájem, že se musí na řadu věcí šetřit. Ony to prostě neznaly, protože to nikdy neviděly. Takové směšné pokusy o osvětu, jako např, dvouhodinová přednáška o finanční gramotnosti, byly dokonale k prdu, to šlo dětem jedním uchem tam a druhým ven, v praxi se s tím totiž vůbec nesetkaly. O to hůř se jim pak vede v okamžiku, kdy dovrší 18 let věku a DD opouští. To je hodně tvrdý vpád do reality života!
    Přečtěte si toto (včetně odkazů: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-prispivat-na-detske-domovy-je-nemoralni-fhl-/p_spolecnost.aspx?c=A111212_095631_p_spolecnost_wag

  • 21. 12. 2014 19:33

    Jarmila (neregistrovaný)

    Jerště dodatek: v současné době dostává DD na 1 dítě cca 23.000,- Kč měsíčně. V přepočtu to znamená, že příjem rodiny by musel být 4x 23.000,- = 92.000,- Kč, aby se vyrovnal příjem na 1 člena rodiny!! Až v okamžiku, kdy tuto sumu přesáhne, teprve pak může přispívat na "chudé a opuštěné děti". Vážení, kdo z vás to má?

  • 22. 12. 2014 11:58

    Jarmila (neregistrovaný)

    Dneska už ne, dneska už je i profesionální pěstounská péče za více peněz, ale já už bych do toho nešla ani omylem. Protože ani za ty peníze se to nevyplatí, když to chcete dělat zodpovědně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).