Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak co nejvíce snížit cenu bytu? od ČeskýMakléř.Cz - Portál Měšec.cz mám rád, ale tenhle článek se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2013 19:47

    ČeskýMakléř.Cz (neregistrovaný)

    Portál Měšec.cz mám rád, ale tenhle článek se trochu "nepovedl". Navádět klienty, aby obcházely realitního makléře mi přijde nejen zcestný, ale především riskantní.
    Chtěl bych vidět autora, až za ním přijde klient, že to udělal dle jeho návodu a skočil na špek nějakému podvodníkovi. A věřte, že podobných lidí, které někdo okradl, jsem už v kanceláři měl dost.
    Realitní branže bohužel nemá dobré jméno, vybírejte proto svého makléře na základě doporučení. Makléř se pro Vás musí stát partnerem se kterým spolupracujete rádi, ne člověk, se kterým bojujete. Není důležité, zda Vám servis zajišťuje zprostředkovatel z velké společnosti, či malé rodinné firmy. Vždy jde především o zkušenosti, ochotu odvést dobrou práci a především "kvalitu člověka“.
    Držím palce českým zákonodárcům, aby z realitní profese udělali vázanou živnost a realitní makléř byl vážená osobnost.
    A portálu Měšec.cz držím palce na dobrá témata a chci požádat autora článku, aby některé věci psal s rozmyslem. Také by se mu jistě nelíbilo, kdyby mu redakce nedala výplatu, za jeho dobře odvedenou práci s tím, že majitel si za jeho peníze odjel na dovolenou... :-)

  • 22. 4. 2013 21:16

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Mno, tak zatím lidi skákali na špek třeba podvodníkům z Proluxu...

  • 23. 4. 2013 1:16

    arsen.lazarevic

    Dobrý den,

    děkuji za názor, odborník na téma obcházení makléře uvádí následující: Pokud je zprostředkovatel nekvalifikovaný – nedokáže přenášet informace na majitele, či brání snížení ceny (znalí makléři se vyznají, hájí zájmy prodávajícího, a nenechají cenu klesnout až moc), pak jej můžeme obejít. Ovšem pozor na smlouvy, aby prodávající zde neměli sankční pokutu Nerozumím přesně, co proti tomuto názoru namítáte.

    Pokud makléř poskytuje kvalitní služby, pak k obcházení není žádný důvod. Otázkou je však, zdali 3 %, které si většinou makléři účtují, není provizí, která přesáhla určitou "zdravou" míru. To nechť si však odpoví klienti.

  • 23. 4. 2013 11:20

    xf (neregistrovaný)

    Ona ta provize vychází z nákladů realitek. Ve výsledku ten výdělek pro realitníka nic moc.

    V čem je problém? V tom, že makléř 95% času a úsilí nevěnuje klientovi, ale úsilí sehnat zakázku. Tedy 95% času věnují obvolávání inzerátů, a vnucování se prodávajícím.
    Druhá věc je velmi špatné schopnosti a snaha podvést prodávajícího i kupujícího, kdy realitka v 90%, podle mé osobní statistiky z 20-ti případů, na zájmy obou kašle, a veškeré úsilí směřuje k zajištění provize. Smlouva je nevymahatelná, sankčí pokuty jdou ve prospěch realitky, a ne na náhradu nákladů zastupované strany. Občas je dokonce smlouva tak vypečená, že pokuta ve prospěch realitky je vyšší než provize, a kupující ji má platit na základě toho, že realitka něco neudělá (RK Pokorný - pan Křivan).
    Čímž se vracíme na začátek - klienti proto sami nepřicházejí, jako třeba k pekaři, a 95% času stráví sháněním klientů.

    Co se týče sankční pokuty, tak už zde soudy skutečně několikrát uznaly právo na provizi realitce, i po vypršení smlouvy o výhradním zastupování, když prokázali (výpis telefonů, e-mail), že kupující s prodávajícím se seznámili přes RK. Ta lhůta, kdy to uznávají, je 6-12 měsíců, po vypršení platnosti smlouvy. A samozřejmě, i když se přes RK neseznámí, v době platnosti smlouvy.

    Ona ta samotná smlouva o výhradním zastoupení je vždy jen jednostranně výhodná. Klient se zavazuje k spoustě věcí, s tvrdými a vymahatelnými sankcemi, a realitka se nezavazuje k ničemu vymahatelnému. Ve smlouvě napíše cosi nevymahatelného, např. "vyvine úsilí". Není řečeno jakým způsobem, jak často atd.

  • 23. 4. 2013 12:32

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    "když prokázali (výpis telefonů, e-mail), že kupující s prodávajícím se seznámili přes RK. "
    Dobrej fór... Já se kdysi obrátil na proslavenou realitku Prolux kvůli koupi bytu, oni mně sdělili, že na prodávajícího nemají telefon, že mně řeknou adresu, ať si tam dojedu a domluvím si to s ním sám...

    A za tuhle dopředu ušitou boudu na prodávajícího by jim ještě soud přiznal provizi nebo smluvní pokutu?

  • 23. 4. 2013 13:10

    xf (neregistrovaný)

    Ale, to není v rozporu, ty fóre.

    Prolux má telefon na tebe, e-mail na tebe. A má ho i na prodávajícího. Má výpis uskutečněného hovoru od tebe, nebo jak jsi je kontaktoval.

    Podstata kšeftu Proluxu je v tom, že ulovili kolouška, uzavřeli smlouvu, a nic nedělali. A čekali, až klient po čase vyměkne, protože musí platit poplatky spojené s bytem, a byt si prodá sám. A v tu chvíli nastoupí, že chtějí provizi.

    A mají ty telefony a kontakty na obě strany, mají výpis od operátora. To, že ti řekli, co ti řekli, s tím není nijak v rozporu.

    Soud dostane smlouvu, výpisy, kontakty.... a co s tím má dělat? On to nezjistí, nemá jak, jak to bylo. To je tvrzení o boudě (to že nemají adresu atd. ti písemě nedali, a sám jsi si to nenahrával, že) proti tvrzení o pilné práci, nákladech, shánění, inzerci, k tomu ty data, takže se soudu nezbude, než se přiklonit na stranu realitky.

    To, že se časem tato praktika Proluxu proflákla je pravda, ale i jim to mnohokrát prošlo, a mnohým jiným. Prolux to měl jako hlavní kšeft, ale jiní to mají jako příležitostnou obživu. Když se podaří prodat, dobrá, ale proč se snažit a utrácet peníze za větší inzerci, když je tu i tato bezpracná šance.

  • 23. 4. 2013 13:28

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Prolux na mne nemá ani telefon, ani e-mail. Nejsem padlej na hlavu, abych někomu z realitky sežral, že na prodávajícího nemají telefon, takže jsem pochopitelně neprojevil zájem ani o tu adresu.

  • 23. 4. 2013 15:52

    xf (neregistrovaný)

    No tak to se nedivím, že ti nedali kontakt. Takhle by se zachovala i solidní firma.

    Ahóóój, já jsem méďa Béďa, mám vás všechny rád, a dejte mi kontakt na nemobitost, jež inzerujete. Já vám žádný na sebe nedám, abyste snad nechtěli provizi.

    Ty jsi... zvláštní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).