Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak a kolik spořit na důchod? od anonym - Zas jedna reklama pánů baňkéřů, kteří nemají ánug...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2008 7:36

    anonymní
    Zas jedna reklama pánů baňkéřů, kteří nemají ánug o tom, kolik mají lidi peněz. Tisícovka měsíčně je sakra hodně pro člověka s průměrným příjmem, který tak či onak bydlí, má auto, vychovává děti (a manželku -považte- pár let na mateřské almužně) a ještě platí "svým pra/rodičům" důchod, byť prostřednictvím státu.

    Hypotetický milion v roce 2040 bude mít hodnotu asi třetinovou oproti dnešku. Nevěříte? Při reálné inflaci 4 procenta jo. Čili fondy atp. zhruba při troše štěstí zadrží inflaci. A když odkládám 30 let 1/10 příjmu, tak mi logicky zbydou tři roční platy. Když mi vystačí půlka, tak mám zajištěno na šest let. A co když se hodlám dožít řekněme devadesáti?
  • 18. 12. 2008 10:00

    Jarmila (neregistrovaný)
    Vám se nelíbí výška a délka mateřské dovolené? Člověče, co byste ještě nechtěl? Placená mateřská a následně rodičovská dovolená v délce 2-4 let je luxus, který v jiných státech opravdu, ale opravdu nemají. Ano, je to práce na výchově dalšího daňového poplatníka, ale třeba moje generace měla placenou mateřskou dovolenou 6 měsíců, tuším od r. 1985 se to prodloužilo na 1 rok a poté byla maminka doma ZADARMO, nedostala ani floka a nikdo se neptal, jak rodina s penězi vyjde. Načež nám stát následně prodloužit dobu odchodu do důchodu až o 5 let. Můžu říct, že naší generaci matek se stát pěkně pomstil. Přesto jsme ty děti taky vychovali (to není gramatická chyba, vychovávali i chlapi, i když oni nemohou jít podle počtu vychovaných dětí do důchodu dřív).

    Ono by těch peněz i ve státní pokladně bylo dost, kdyby se pořád nereformovalo a hlavně kdyby se nepoužívaly na účely, které s důchody mají pramálo společného. Za komunistů byly důchodové zdroje asi 35 let v přebytku. Kde ty zdroje jsou? Uvědomte si, že hromada naspořených peněz láká různé týpky, a nemusí to být zrovna pojišťovák, co vám zvoní u dveří s tím naprosto novým převratným důchodovým zajištěním, bez kterého prostě nemůžete žít nejenom vy, ale 3/4 národa. Skutečné týpky chodí v saku a nosí kravatu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).