Hlavní navigace

Názor k článku Investovat do mincí nebo do medailí? od neni_vsechno_zlato_co_se_trpyti - Píšete zajímavý příspěvek, nicméně s tímto nesouhlasím: "Od sedmdesátých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2015 14:47

    neni_vsechno_zlato_co_se_trpyti (neregistrovaný)

    Píšete zajímavý příspěvek, nicméně s tímto nesouhlasím:

    "Od sedmdesátých let je tedy kurz USD a zlata plovoucí. Na uncovou minci Eagle stát stále sebevědomě razí nominál 50 USD, jenže dolar za těch pouhých 40 let zdevalvoval na 1200 dolarů za unci! Za 100 let ztratil (na rozdíl od toho zlata) 98% své kupní síly, z každého tehdejšího dolaru tedy zbyla jen 2% původní kupní síly (zamozřejmě jen pouze pokud váš předek nebyl prozíravý a nedržel své dolary právě ve formě Au a Ag mincí)."

    Už jste někdy přemýšlel také v perspektivě, že dolar neztrácel, ale naopak zlato získávalo? Tj. asi je trochu zbrklé tvrdit, že dolar ztratil 98% své hodnoty (panika) a jediné zlato si ji drží. Jestli to není spíš tak, že zlato je naspekulovaný kus čehosi blíštivého s nevalnou užitnou hodnotou (ok, nekorodující kov se hodí např. na kontakty, ale to je asi tak vše). Současná hodnota zlata je podle mě jen díky poblázněným investorům, protože zlata moc nepřibývá, ale poptávka po něm je stále silná, proto získává na hodnotě. Ale je otázkou, zdali byste si za něj např. ve válce skutečně "kolik koupil".. to, že vám za něj dnes dá někdo 1200 dolarů za unci neznamená, že vám tolik dá i ve válce.

    Jedinou kloudnou věc, která mě napadá ve spojení s investováním do zlata jsem našel v článku http://www.investomanie.cz/clanky/investovani-do-zlata/ a to investování do akcií firem vlastnící zlaté doly. Dá se na tom vydělat když cena zlata roste, ale kdyby bylo nejhůř, pořád tam vlastníte i dopravní prostředky, těžařská zařízení atd. Má to nějakou minimální likvidační hodnotu. Jakou likvidační hodnotu má zlato? Kdyby je lidi najednou přestali chtít, zbude z toho jen bezcenný kov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).