Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Investování může být hrou, ale také rizikovým sportem od Pavel - Neplete si tady někdo investice se spekulacemi? Podle...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2009 7:42

    Pavel (neregistrovaný)
    Neplete si tady někdo investice se spekulacemi? Podle mě investice je vložení peněz do něčeho, co mi ponese (více méně) pravidelný výnos. Tedy investicí je třeba nákup nové pece do pekárny, která bude levněji a lépe péct a tím jednak uštřím výrovnáí náklady a pak získám více zákazníku, z čehož mám výnos. Nebo je investicí nákup akcií takové pekárny a poté výnos z dividend. Spekulanti naproti tomu kupují a prodávají jen proto, že předpokládají nějaký pohyb cen a chtějí vydělávat na tom cenovém rozdílu.

    Takže nákup podílových listů takzvaných invectičních fondů není investice, ale spekulace, protože fondy žádné pravidelné výnosy nevyplácejí a změna ceny těch listů je dána jen změnou ceny aktiv fondu, s výnosy z těchto aktiv nemá výraznou souvislost.
  • 3. 2. 2009 8:32

    anonymní
    Holt se posunul význam slova. Ještě lepší příklad je slovo rezerva.

    Proti spekulantům jinak vlastně nic nemám. Každý se živíme, jak umíme. A odborníci jsou potřeba v každém oboru (někomu se možná při použití spojení spekulant-odborník otevře kudla v kapse).
  • 3. 2. 2009 8:42

    anonymní
    Ale nakup nove pece do pekarny je i spekulaci - na to, ze budete mit pro chleba v te peci upeceny porad dost zakazniku a tedy se vam vyplati ;-)

    Podilove fondy dividendy nevyplaceji, ale dividendy jimi drzenych akcii jsou pripocitavany k hodnote fondu.

    Jinak ale clanek opravdu hovori spis o investovani nez o spekulaci.
  • 3. 2. 2009 8:58

    Pavel (neregistrovaný)
    Nesouhlasím, investice je, když vydělám tím, že něco koupím a POUŽÍVÁM to. Spekulace je, když něco koupím, pak do jen DRŽÍM a posléze prodám. U akcií už je to používání nepřímé, ale pokud je moje rozhodnutí koupit akcii řízeno zhodnocením kvality podniku a výší očekávané dividendy, je to investice, ale pokud je rozhodnutí řízeno náladou na trhu a očekávanou změnou ceny, je to spekulace.
  • 3. 2. 2009 9:05

    Pavel (neregistrovaný)
    Samozřejmě, zapoměl jsem dodat, že rozdíl mezi nákupem akcie jako investice a spekulace je také ve využívání vlastnických práv. Investor se snaží dlohodobě zlepšovat zdraví podniku, zatímco spekulant, pokud vůbec vlastnická práva využívá, tak prosazuje jen změny, které můžou krátkodobě zvýšit cenu akcií, třebaže ve skutečnosti v dlouhodobém horizontu můžou ten podnik položit. Taková rozhodnutí, když valnou hromadu ovládli spekulanti, jsem už bohužel zažil - vyházet zkušené pracovníky, nabrat levné studenty, podnik ještě rok ze setrvačnosti fungoval, snížením nákladů se zvýšil zisk, cena akcií vyskočila, a pak to šlo zu grund a a trvalo asi pět let, než se firma z tohoto nájezdu spekulantů vzpamatovala.
  • 3. 2. 2009 10:26

    Michal Kára (neregistrovaný)
    (Ten prispevek byl ode mne)

    Co se tyce pojmu - a ty definice mate z jakeho autoritativniho zdroje? ;-) Jinak jsem to nemyslel uplne doslova, spis jsem chtel ukazat, ze urcity prvek nejistoty a spekulace na budoucnost je pritomen vsude.

    Zhruba totez pisu. Akorat u drobneho akcionare je nejake vyuzivani vlastnickych prav spis nerealne ;-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).