Hlavní navigace

Investorský hit letošního jara – energie

12. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Miliardy dolarů tečou do burzovně obchodovaných fondů zaměřených na ropu. Pět největších fondů obchodující ropu zaznamenalo od července 2014 víc než 4násobný nárůst spravovaných peněz.

Miliardy dolarů tečou do burzovně obchodovaných fondů (ETF) zaměřených na ropu. Pět největších fondů obchodující ropu zaznamenalo od července loňského roku více než čtyřnásobný nárůst spravovaných peněz na 5,4 miliardy dolarů. Drobné investory do těchto produktů láká především nízká cena ropy, jejíž pokles za posledních 12 měsíců je 50 %. 

Hlavním rizikem investic do ropných ETF je pro trh typické contango. Je to stav, kdy cena futures kontraktu na ropu s bližším měsícem expirace je nižší než cena futures kontraktu expirující později. ETF totiž nakupují převážně futures kontrakty, z čehož vyplývá nutnost rolování. Rolování kontraktů znamená odprodej nakoupeného futures kontraktu s blížící se expirací a nákup kontraktu s pozdější exspirací. V případě kontanga se tak tímto způsobem odprodává levnější kontrakt a nakupuje kontrakt dražší, což snižuje případné zisky. I přesto jsou však tyto fondy pro investory atraktivní, protože nabízejí zajímavější potenciál než například pevně úročené dluhopisy, jejichž výnosy jsou na rekordních minimech anebo dokonce v záporu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).