Hlavní navigace

Investoři spekulující na pokles akcií vybírají zisky. Co kdyby summit přinesl pozitivní zprávu?

28. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další nevýrazné obchodování na pražské burze. Evropské indexy si vedly lépe. Někteří investoři vybírali zisky a pomohla i silnější data z USA.

Komentář trhu

Pražská burza zažila v průběhu včerejšího dne nevýrazné obchodování, když se index PX pohyboval mírně nad nulou. O něco lépe si vedly hlavních evropské indexy, které  podpořilo především zavírání krátkých pozic. Investoři, kteří spekulovali na pokles, totiž raději vybírali zisky pro případ, že by přece jen summit EU přinesl pozitivní zprávy v řešení dluhové krize. K výraznějšímu růstu západoevropských trhů pak přispěly v závěru obchodování silná makroekonomická data z USA. Přestože index Euro Stoxx 600 uzavřel 1,4 % v plusu, pražská burza si stačila polepšit jen o 0,25 %. Důvodem byl především vývoj na ČEZu, který se v průběhu dne dostal až pod úroveň 730 Kč. Poslední den s nárokem na dividendu pak uzavřel slabší o 0,5 % na 736 Kč. Bankovní sektor se lehce posunul výše, Komerční banka zakončila na 3 478 Kč. Erste Group uzavřela na 351,3 Kč (+0,26%), ve Vídni však následně navýšila své zisky a zakončila v přepočtu okolo úrovní 358 Kč.

ČEZ: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 894 Kč

Dnes (28. 6. 2012) je pro akcie ČEZu první den obchodování bez nároku na dividendu ze zisku 2011. Valnou hromadou odhadovaná dividenda 45 Kč znamená hrubý výnos 6,1 %. Výplata dividendy začne 1. 8. 2012. Obvyklou praxí je, že cena akcií po dividendě většinou oslabí právě o hodnotu dividendy. Z tohoto důvodu můžeme dnes očekávat tlak na cenu ČEZu.

dan_z_prijmu

ČNB: úrokové sazby (2T repo)

oček.J&T: 0,75 %, oček.trh: 0,50 %, Předchozí: 0,75 %    

Komentář k americkému obchodování

Obchodování na amerických trzích bylo včera v úvodu povzbuzeno makroekonomickými čísly. Nejdříve objednávky dlouhodobé spotřeby, které se po poklesech v předchozích měsících opětovně zvedly a vzápětí výrazný nárůst v údajích o rozjednaných prodejích domů. Když střetnutí Merklové s Hollandem nepřineslo nic převratného a také nezazněla žádná negativní zpráva z Evropy, nic nebránilo hlavním indexům v udržení počátečních zisků během celé obchodní seance. Široký S&P index uzavřel na 1 332 bodech (+0,9 %), DJ si připsal 0,74 %, stejně jako technologický index Nasdaq. Ze sektorů se dařilo energiím a financím, z komodit  pak ropě WTI (+1,4%), která se opět obchoduje nad 80 USD. Zajímavostí je zemní plyn, který si za 2 týdny připsal 26 %. Z korporátních správ: Arna Pharmaceuticals, po schválení jejich léku proti obezitě FDA komisí, rostl o29 % (po zveřejnění správy +40 %). Google (+0,8 %) uvedl svůj první tablet. Barclays dostalo pokutu 290 mil. liber (od US a UK regulátora; největší v historii) za manipulaci mezibankovních Libor sazeb.         

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).