Hlavní navigace

Názor k článku Petr Šimčák: Investor by potřeboval chránit před sebou samým od Patrik Chrz - No a jsme u jádra problému. 1) prodejci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2009 10:12

    Patrik Chrz
    No a jsme u jádra problému.
    1) prodejci (kteří se honosně nazývají finančí poradci) většinou nepokrytě lžou, popř. neříkají pravdu z neznalosti (stačí se podívat na požadavky firem co je zaměstnávají, když nabírají nové zaměstnance).
    Je to logické, pokud by říkali celou a úplnou pravdu, neprodali by ani 10 % toho, co prodají nyní
    2) "varování" ze strany fondu se většinou smrskne na dvě, tři věty kurzívou někde na spodním okraji papíru, ve smyslu, že "tabulky a grafy jsou jen informativní a nelze odvozovat budoucí výkonnost fondu podle výsledků z minulých let"
    Takže nalítnout můžete samozřejmě každému a je jedno jestli jde o deky, hrnce, timeshare, pojištění nebo investování. A proto jsou zde finanční servery, diskuse pod nimi a diskusní fóra, aby případní zájemci měli šanci získat informace, jak s nimi naloží je už věc jich samých. Někdo se je rozhodne ignorovat, někdo naopak získá naprostrý strach z investování do fondů, atd.

    Otázka je, jestli to investování do fondů má smysl. Když vezmu v úvahu, že je možné bezrizikově mít těch 5 % o kolik by měl být výnos z fondu vyšší, aby to stálo za to riziko? Dle mého názoru aspoň 8 %. Kolik fondů toto zhodnocení dlouhodobě (tedy nějakých patnáct, dvacet let) má? Při 20 letech a 8 % ročním zhodnocení by musel být index fondu 4,66.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).