Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Investice do dividend není pouze o krátkodobém výnosu od Bedrich - Některé firmy zvyšují dividendy 10% ročně. Kdyby tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2012 3:30

    Bedrich (neregistrovaný)

    Některé firmy zvyšují dividendy 10% ročně. Kdyby tak rostly dividendy dál, zdvojnásobily by se každých 7 let. Kdybych měl dnes jen 3% dividendy z kapitálu investovaného do akcií, měl bych v 8. roce 6%, v 15. roce 12%, ve 22. roce 24%, ve 29. roce 48% a ve 37. roce bych měl já nebo moji potomci už 100% z dnes investovaného kapitálu vyplaceno během roku jako dividendy. Však nesmí se investovat do fondů, ale do akcií.
    .
    Buffett patří mezi největší sobce, lakomce a krkouny na světě, stále chce soutěžit o 1. místo nejbohatšího člověka světa, proto neplatí akcionářům dividendy a na dobročinné ůčely budou jeho miliardy dány až po jeho smrti.

  • 4. 5. 2012 11:47

    atarist (neregistrovaný)

    No ono je to v podstate jedno, jestli se vyplaci dividenda nebo ne - protoze hned druhy den po vyplate dividendy klesne cena firmy (=akcii) prave o hodnotu dividendy a navic jeste z divi zaplatite 15% dan. Je to spis o dobrem pocitu - nakoupi se akcie a bez sledovani jejich dalsiho vyvoje par procent pristane doma, coz je fajn.

  • 5. 5. 2012 17:22

    Karel (neregistrovaný)

    To sice máte pravdu, že cena akcií klesne, ale... to by musela být kapitálová hodnota majetku firmy pořád stejná, jenže to se děje málokdy, většinou se firma rozrůstá, expanduje, snaží se zvýšit zisky. Takže i cena akcií se pohybuje... Pokud např. nějaká firma vyplácí dividendu 5% z celkové hodnoty majetku, tak za 20 let to, co jste investoval, máte zpět, a pokud akcie té firmy stále mají nějakou nenulovou hodnotu, ta tvoří váš čistý zisk. Samozřejmě berme též v potaz, že hodnota akcií může hodně klesnout, ale může taky stopnout o tisíce procent...

  • 7. 5. 2012 14:55

    atarist (neregistrovaný)

    Jasne, cena akcii neni stale konstantni nebo snizovana jen o vysi dividendy. Kdyz firma kazdy rok vyplati dejme tomu 100 kc/akcii, tak to je vlastne to stejne, jako by se cena akcie (bez vyplaty) divi zvysila o 100 kc/akcii - ve skutecnosti by tomu melo byt *v prumeru* vic, protoze by se tech usetrenych 100 korun reinvestovalo. Jako divi jsou dobra vec z hlediska urcite jistoty (i kdyby treba ted ja nevim KB zkrachovala, tak uz se mi investice za ty roky skoro vratila v divi), ale tech 15% zdaneni to trosku brzdi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).