Hlavní navigace

Internetové bankovnictví GE Capital Bank - Standard

29. 7. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

GE Capital Bank je zatím jedinou bankou, která nabízí dvě verze internetového bankovnictví. GEniovi jsme se věnovali před čtrnácti dny, dnešní díl seriálu zaměříme na Internet Banku – Standard, která se až do začátku letních prázdnin od svého mladšího bratra lišila pouze způsobem zabezpečení. Dnes je již situace jiná a nabízené služby Standardu širší.

Zatímco GEnius spoléhá na přístupové jméno (číslo účtu) a heslo, Standard je navíc vybaven zabezpečením dvojicí certifikátů – digitálním pro přístup (musí být nainstalován v prohlížeči) a podpisovým pro potvrzení jednotlivých operací (v nastavení internetového bankovnictví musí být zadána cesta, kde se certifikát nachází; při použití je klient dotázán na heslo podpisového certifikátu).

Přístup k Internet Bance – Standard je možné najít na stránkách www.genius.cz nebo přes www.internetban­ka.cz.

Vizuální podoba Internet Banky – Standard se od GEnia neliší. Rozdíl je patrný jen v menu, kde podává přeci jen širší nabídku služeb, jak je patrné z horního navigačního menu. Za stejnou maskou se ukrývají rozdílné možnosti i co se výše denních limitů týče. Běžnou maximální výší Internet Banky je 50 000 Kč, kterou lze na přání klienta nejen snížit, jak je tomu u desetitisícového maxima GEnia, ale i zvýšit dle individuálních potřeb.

Internet Banka nabízí o něco bohatší služby. Možnost získání informací o účtech (zůstatek, přehled transakcí, platebních příkazů a všemožné doplňující bankovní informace) a poslání peněz rozšiřuje oproti GEniovi o ovládání trvalých příkazů k úhradě, spořících účtů a revolvingových (opakujících se) termínovaných vkladů. Jednorázové termínované vklady, inkaso ani SIPO zatím neumožňuje, stejně jako mezinárodní platební styk a konverzní operace.

Zajímavé je zasílání podmíněných informací (například pohyb na účtu přesahující stanovenou částku apod.) na mobilní telefon, ovšem pouze v případě, že má klient sjednanou službu Mobil Banka.

S mobilním telefonem je svázáno i nastavení jednoho z bezpečnostních opatření – zasílání SMS zprávy při každém vstupu na účet (ať GEniem nebo Internet Bankou – Standard). Bohužel jeho zřízení ani zrušení není možné provést přes Internet a klient si musí zajít do kamenné pobočky.

V aplikaci Internet Banky jsem nikde nenašel telefonní spojení na „pomoc v nouzi“ a bezplatnou telefonní linku 0800 10 30 60 jsem dohledával v hlubinách stránek GE Capital Bank.

Nedostatečné informace podává Internet Banka pří chybném zadání pokynu. Například u trvalého příkazu k úhradě s počátkem splatnosti „dnes“ se objevila pouze hláška „Nepodařilo se odeslat příkaz“ a zvýraznění data první platby. Systém neposkytl informaci, jaké je nejbližší možné datum první platby – stejný problém se vyskytl i při zadání zítřejšího data, a teprve pozítří bylo přijato kladně.

Podobná obtíž se objevuje též při zakládání revolvingových termínovaných vkladů, kde je při zadání nižší než minimální částky vypsáno varování „[…] Zadejte prosím vyšší částku.“ Při nedostatečném krytí financemi na běžném účtu je klient pouze upozorněn „Nepodařilo se odeslat příkaz“ a zvýrazněna položka „Počáteční vklad“.

skoleni_15_4

Přihazování na spořící účet a výběr z něj je prováděn velmi snadno a rychle. Stačí zadat v patřičné nabídce, zda se jedná o doplňování či čerpání z účtu, a částku. Způsob mnohem přívětivější než převádění příkazem k úhradě, jak tomu je v mnoha jiných bankách.

K uživatelské příjemnosti by též přispěla možnost „odskočit si“ například ze zadávání platebního příkazu na přehled účtů s návratem zpět k započaté práci bez ztráty zadaných údajů. Připravuje se však další verze, a není vyloučeno, že se podobného vylepšení klienti dočkají.

Využíváte internetové bankovnictví GE Capital Bank - Standard?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).