Hlavní navigace

Internet věcí a technologie usnadňují bydlení. Pořídit je lze levněji v rámci pojištění

8. 11. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ještě před pár lety byla chytrá domácnost výsadou jen vyvolených. Dnes ji má stále více lidí. Šetříme energiemi a klesají ceny za inteligentní vybavení domácností. S pojištěním majetku můžete získat od své pojišťovny chytré technologie jako bonus.

Technologie hraje v našem bydlení stále větší roli. Na ekologii a úspory energie jsou kladeny stále větší nároky. Průměrný český byt spotřebuje za rok přes 8000 kilowatthodin tepla. Pokud jeho obyvatelé vypínají topení, zatímco jsou v zaměstnání, mohou ušetřit i čtvrtinu energie. Jestliže topí zemním plynem, ušetří ročně až tři tisíce korun. Pokud nechtějí na vypínání topení každý den myslet a současně se nechtějí vracet do nevytopeného bytu, mohou si pořídit chytrý senzor, který topení přes den vypne a znova ho zapne předtím, než se lidé vrátí z práce tak, aby v době jejich příchodu bylo doma už teplo. 

Podobně to funguje i u dalších spotřebičů. Pračky samy odhadnou, kolik prádla v nich je, a podle toho přizpůsobí prací cyklus. Zapnout je můžete pomocí mobilního telefonu tak, aby prádlo bylo vyprané v době vašeho příchodu domů. Klimatizace sama reguluje teplotu v místnosti podle toho, kolik je v ní lidí a jestli jde o ložnici, obývák anebo kuchyni. Světla se sama regulují podle toho, jaké je venku světlo.

Jak to funguje

Technika může být užitečná i při hlídání domácnosti. Zajímavou vychytávkou, která vám pomůže se zabezpečením domácnosti nebo rekreačního objektu, jsou chytrá čidla. Účinná mohou být i v případě dlouhodobě opuštěných staveb, jako jsou třeba letní chaty nebo přístavby v zahrádkářských koloniích, které přes zimu lákají vandaly a lidi bez přístřeší. Některé pojišťovny začínají nabízet čidla zdarma k některým typům majetkového pojištění. Povězme si tedy, k čemu vám mohou být dobrá.

Jde o dva druhy čidel: záplavová a pohybová. Senzory jsou citlivé na pohyb, a když zaznamenají například únik vody nebo jiný druh pohybu, okamžitě odesílají varovnou zprávu. Může jít o SMS zaslanou na telefonní číslo, které jste zadali jako kontaktní, email nebo upozornění prostřednictvím mobilní aplikace. Oba senzory využívají novou rádiovou technologii úzkopásmového internetu věcí (v anglické zkratce NB-IoT) od společnosti Vodafone a jsou funkční i tam, kde není mobilní signál nebo internetové připojení. Třeba v odlehlých lesních oblastech, hlubokých sklepech a jinde. Jsou poháněné bateriemi a v non-stop provozu vydrží až dva roky.

Čidla přitom fungují na síti, která pokrývá 99,9 % území České republiky. Obstojí tak i v jinak hůře dostupných místech. Především však nepotřebují připojení do elektřiny nebo Wi-Fi, vysvětluje Ivo Satek, produktový manažer majetkového pojištění v pojišťovně Generali. Uživatelsky nejsou čidla nikterak náročná a lze je tedy pořídit třeba prarodičům. Stačí je vybalit, zprovoznit a umístit na vhodné místo.

Máte v domě zloděje? Čidlo vás na ně upozorní

Pohybový senzor umí zachytit manipulaci s předmětem, na kterém je umístěný. Jakmile zaznamená, že někdo nepovolaný manipuluje s oknem nebo dveřmi, upozorní vás na to. Pokud senzor umístíte na kolo ve sklepě, sekačku v garáži nebo ho dáte do přihrádky u auta, budete ihned vědět, když s nimi někdo pohne, objasňuje jednoduchý princip Ivo Satek.


Autor: Generali pojišťovna

Aplikace má intuitivní ovládání.

Kam čidlo umístíte, je na vás. Záleží na vašich konkrétních potřebách a vynalézavosti. Jsou lidé, kteří pohybové čidlo používají i na kontrolu domácích mazlíčků. S jejich pomocí se totiž dá zjistit, jestli vaše kočka neleze v době vaší nepřítomnosti na stůl nebo kuchyňskou linku. (Nikdy to neudělá, když jste doma, protože ví, že ji potrestáte, ale pokud ji nehlídáte, disciplína jde často stranou.) Podobných nepřístojností se dopouštějí i psi. Včelaři je využívají v terénu například pro detekci neoprávněné manipulace se včelími úly, vysvětluje Pavel Plachký, zakladatel firmy Senzoor, která je autorem čidel.

Pohybové čidlo
Autor: Generali pojišťovna

Pohybové čidlo

Záplavové čidlo vás upozorní na vodu v bytě

Druhý typ čidla hlídá únik vody v domácnosti. Podle České asociace pojišťoven je každý rok nahlášeno téměř 50 tisíc pojistných událostí zapříčiněných vodovodními škodami v celkové výši přes 1 miliardu Kč. Pokud čidlo zaplaví voda třeba z hadice od pračky, prasklého bojleru nebo potrubí na záchodě či koupelně, odešle vám varovnou zprávu. Tekoucí voda bohužel často nevyplaví pouze jednu domácnost, ale i ty sousední. Hodí se však i při přírodních kalamitách, které s sebou přináší globální oteplování.

Třeba při lokální povodni vás může upozornit na vodu, která natekla do sklepa či garáže. Zvlášť užitečné může být čidlo na chalupách. Setkáváme se totiž s tím, že přes zimu praskne přívod vody, která pak uniká mnoho týdnů. Největší pohromou tak kromě hmotných škod jsou i desetitisícové účty za vodu, upozorňuje Jan Marek, tiskový mluvčí Generali. Díky senzoru můžete mít chalupu nebo jiný rekreační objekt, kam v zimě nejezdíte, neustále pod kontrolou.


Autor: Generali pojišťovna

Záplavové čidlo

Pojišťovna Generali nyní v rámci zaváděcí nabídky poskytuje jedno z čidel bezplatně k majetkovému pojištění. Konkrétně jde o pojištění Stavby a pojištění Domácnosti. Klienti k čidlu získají také 60 kreditů na jeho vyzkoušení. Pokud se mu čidlo osvědčí, za jeho nepřetržitou službu zaplatí cca 1 Kč denně. A to jen za dny, kdy ho bude mít zapnuté, upřesňuje Jan Marek. Provoz čidla funguje na bázi kreditů. Každý den zapnutého čidla stojí 1 kredit. Poplatek se pak účtuje jen v momentě, když máte v daný den čidlo zapnuté. Díky tomu ho můžete používat třeba jen o dovolené, když nejste doma. Chytrá čidla si můžete objednat na pobočkách Generali. Pojišťovna vám je následně zdarma zašle na vaši adresu.

skoleni_15_4

Technické parametry čidel

Veškerý servis čidel zajišťuje český výrobce Senzoor, uživatelé tak mají k dispozici zákaznickou linku nebo webové formuláře.
Autor: Generali pojišťovna

Veškerý servis čidel zajišťuje český výrobce Senzoor, uživatelé tak mají k dispozici zákaznickou linku nebo webové formuláře.

Čidla si můžete objednat na vybraných obchodních místech Generali. Samotné doručení senzorů je zdarma. Vybírat si můžete ze služeb České pošty nebo Zásilkovny.
Autor: pojišťovna Generali

Čidla si můžete objednat na vybraných obchodních místech Generali. Samotné doručení senzorů je zdarma. Vybírat si můžete ze služeb České pošty nebo Zásilkovny.

Senzory jsou mobilní a dají se přemisťovat

Kromě Generali inteligentní senzory v současnosti nabízí i Česká pojišťovna. Když si u ní do konce listopadu 2019 sjednáte majetkové pojištění, máte nově nárok na pořízení záplavového nebo pohybového čidla. Oba senzory jsou mobilní a lze je přemisťovat podle vaší vůle, protože jsou malé, lehké a nezaberou téměř žádné místo. V ceně pojištění máte jedno z nich a záleží na vás, které si vyberete.

Pohybové čidlo můžete přichytit například na zahradní techniku či jízdní kola, která máte umístěná v garáži nebo ve sklepě, říká Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny. Když senzor zaregistruje pohyb, podá vám zprávu, a to buď prostřednictvím e-mailu, SMS nebo v podobě notifikace v mobilní aplikaci. Formu upozornění si z nabízených možností vyberete vy. Nárok na čidlo má každý, kdo si na vybraných pobočkách pojišťovny do konce listopadu sjedná pojištění stavby nebo domácnosti ve variantě Exclusive. Čidlo je také v ceně pojištění rekreační nemovitosti. Budete-li chtít pořídit čidel více, nabídne vám jej Česká pojišťovna se slevou ve výši 50 % z jeho ceny, dodává Ivana Buriánková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).