Hlavní navigace

Inspirována klienty. Raiffeisenbank mění ceny a podmínky

9. 10. 2019
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Pár dobrých a více špatných zpráv. Nové sazebníky a podmínky Raiffeisenbank budou pro její klienty znamenat méně výhod a více poplatků, nebo nutnost pečlivě vážit používání služeb a finančních produktů.

Od pondělí 7. 10. 2019 do úterý 8. 10. 2019 začala Raiffeisenbank svým retailovým klientům rozesílat e-maily i SMS o změně sazebníků a obchodních podmínek. Nový sazebník platí od 1. ledna 2020, ale nová pravidla pro kreditní karty startují již od soboty 23. listopadu 2019. Pojďme si rozebrat, co a proč se mění.

Dobré zprávy

Europlatby – 0 Kč

Mění se poplatky za europlatby. Nově budou stát jako tuzemská platba, pokud tedy máte tuzemské platby jakou součást balíčku služeb, nebudete za europlatby platit ani korunu. Ani za příchozí, ani za odchozí. Týká se to zvláště klientů s eKontem. Pro pořádek dodáváme, že v tomto regulovaném režimu lze posílat europlatby jen do zemí EHP a jen v eurech.

Zahraniční platby v jiné měně nebo do jiných zemí mimo EHP zůstávají zpoplatněny. Pozor, součástí EHP nejsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Kosovo, Monako, Ostrov Man, San Marino, Severní Makedonie, Srbsko, Svatý Bartoloměj, Švýcarsko a Vatikán. Otazník visí také nad Spojeným královstvím, které v době publikace článku v EU/EHP je, ale v době platnosti ceníku může být vše jinak.

Raiffeisenbank tyto poplatky nesnižuje pro radost klientům, ale proto, že musí, a to již od 15. prosince 2019.

Nově Raiffeisenbank již během října chystá podporu pro Apple Pay. Své klienty o tom informovala na Facebooku.

Členské země EHP

Alandské ostrovy, Belgie. Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Guadaloupe, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Martinik, Mayotte, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Reunion, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Svatý Martin, Španělsko, Švédsko, Velká Británie (zatím).

Účet pro složení základního kapitálu – 0 Kč

Jeden účet pro složení základního kapitálu (evidenční účet) právnické osoby bude nově bez poplatku. Jeho zřízení stálo jednorázově 500 Kč.

Více výhod pro kreditní kartu RB Premium

Kreditní karta RB Gold se mění na RB Premium. A k ní přibývají nové služby:

  • Zrušení poplatku za výběry hotovosti (novinka, bylo 3,5 %, min. 89 Kč, ale pozor, úrok zůstává!),
  • 2 vstupy ročně v celosvětové síti letištních salonků LoungeKey (novinka),
  • bezplatné vstupy do letištních salonků Mastercard v Praze, Vídni a Bratislavě (to už bylo nyní)
  • cestovní asistenční služby (rozumějte službu Mastercard Nonstop alarm centrum, to už také bylo nyní, pozor, jde jen o telefonickou pomoc/asistenci, ne úhradu služeb)
Dobré zprávy pro klienty Raiffeisenbank
Služba Původní parametr nebo poplatek Nový parametr nebo poplatek od 1. 1. 2020
Europlatby v rámci EHP 0–220 Kč (některé byly v ceně balíčku) 0 Kč
Evidenční účet pro právnické osoby 500 Kč jednorázově 0 Kč
Výběr hotovosti kreditní kartou RB Gold/RB Premium 3,5 %, min. 89 Kč + úrok 29,99 % p.a. 0 Kč + úrok 29,99 % p.a.
Vstupy do salónků Lounge Key u kreditek RB Gold/Premium nebyly v ceně 2 ročně

Špatné zprávy

Zdražují poplatky na účtech, zdražují doplňkové služby, zdražují kreditní karty a mění se pravidla hry pro bonusové karty. Ale postupně.

eKonto EXKLUZIVE / Exkluzivní konto

V ceně Exkluzivního konta již nebude kreditní karta DE LUXE, ale jen kreditní karta RB Premium. Kdo však nyní kreditku DE LUXE má, zůstane mu cena zachována (tj. 0 Kč). Pro nové klienty se však začne účtovat podle nového sazebníku.

Změna poplatku za bezkontaktní nálepku však platí bez výjimky, jen je oddálena na 1. dubna 2020 (a není to apríl).

Končí také pojištění zneužití kreditní karty RB GOLD, resp. RB Premium. Již nebude její součástí.

Změny u eKonta EXKLUZIVE / Exkluzivního konta
Služba Původní parametr nebo poplatek Nový parametr nebo poplatek od 1. 1. 2020
Kreditní karta RB GOLD/Premium 0 Kč 0 Kč
Kreditní karta DE LUXE 0 Kč 199 Kč měsíčně (kdo ji pořídí do 31. 12. 2019, zůstane původní poplatek)
Bezkontaktní nálepka 0 Kč 50 Kč měsíčně (od 1. 4. 2020)
Pojištění zneužití kreditní karty RB GOLD/Premium v ceně karty bez pojištění

eKonto KOMPLET

V ceně eKonta KOMPLET již nebude žádná lepší kreditní karta. Nyní můžete mít v ceně kreditní kartu STYLE a za zvýhodněný poplatek i kreditní kartu DE LUXE. To končí a bezplatná bude jen základní kreditní karta EASY.

I zde platí naše rada, že pokud chcete mít kreditku STYLE nebo DE LUXE, musíte si ji pořídit do konce roku 2019 a původní poplatek za ni vám bude zachován. Jakmile o ni požádáte v lednu, platí pro vás nový sazebník.

Prodraží se vám přes telefonního bankéře měnit nastavení informačních zpráv a platby či jejich změny, bylo to v ceně účtu, nově ale za 100 Kč.

Změny u eKonta KOMPLET
Služba Původní parametr nebo poplatek Nový parametr nebo poplatek od 1. 1. 2020
Kreditní karta STYLE 0 Kč 50 Kč měsíčně (kdo ji pořídí do 31. 12. 2019, zůstane původní poplatek)
Kreditní karta DE LUXE 59–99 Kč 199 Kč měsíčně (kdo ji pořídí do 31. 12. 2019, zůstane původní poplatek)
Platba zadaná telefonicky/na pobočce 0 Kč 100 Kč
Nastavení služby Informuj mě přes telefonního bankéře 0 Kč 100 Kč za každé nastavení

Společné změny pro všechny účty

Zvyšuje se i cena základní debetní karty Mastercard Debit BASIC o 5 Kč na 50 Kč měsíčně. Tento poplatek se ale účtuje za kartu mimo balíček služeb, tj. zpravidla za druhou a další. První je vždy v ceně účtu, toto zvýšení se tak dotkne jen minima klientů.

Zásadní změna je u platebních nálepek. Zatímco nyní jsou volitelnou bezplatnou součástí účtů i kreditek, nově si za každou nálepku banka bude účtovat poplatek 50 Kč měsíčně, a to od 1. dubna 2020. Raiffeisenbank tím vysílá jasný signál, že platební nálepky už nechce vydávat, a kdo je má, ať se jich zbaví, nebo přejde na mobilní aplikaci pro Android s názvem RaiPay.

To na dotaz Měšce potvrdila i Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank: Důvod je velmi prostý. Klienti mnohem více využívají mobilní platby a nálepky přestávají plnit svou funkci. Po spuštění aplikace RaiPay, která je pro klienty mnohem komfortnější, jsme se tedy rozhodli od ledna nálepky již aktivně nenabízet. S tím souvisí i zavedení a zvýšení poplatku. Cílem je podpora modernějších způsobů platby, jako je RaiPay. Raiffeisenbank má ke dni publikace článku v této aplikaci, která je v provozu od 10. září 2019,  registrováno asi 15 tisíc klientů, přičemž aktivních je téměř 10 tisíc z nich. Klienti za necelý měsíc uskutečnili přes 100 tisíc nákupů.

Zdražuje výměna mincí a bankovek na pokladně banky nad 100 ks jedné nominální hodnoty, včetně zpracování hotovosti. Z původních 3 %, min. 100 Kč, na 5 %, min. 150 Kč.

Kromě Exkluzivního účtu a Prémiového účtu zdražují platby a příkazy zadané na pobočce a telefonicky. Nově budou stát vždy 100 Kč. eKonto KOMPLET je má do konce roku 2019 v ceně, ale poté se poplatek také bude účtovat. Do toho spadají jak příkazy k úhradě, tak i trvalé příkazy a jejich změny. Zrušení zůstává bez poplatku (resp. v sazebníku poplatek není uveden).

Změny u všech eKont
Služba Původní parametr nebo poplatek Nový parametr nebo poplatek od 1. 1. 2020
Debetní karta Mastercard BASIC 45 Kč měsíčně 50 Kč měsíčně
Bezkontaktní nálepka 1 v ceně účtu, každá další za 10 Kč měsíčně 50 Kč měsíčně od 1. 4. 2020 za každou
Výměna bankovek a mincí v Kč za mince nebo bankovky v Kč jiných nominálních hodnot, nad 100 ks jedné nominální hodnoty 3 % z částky převyšující 100 ks bankovek či mincí příslušné nominální hodnoty, min. 100 Kč 5 % z částky převyšující 100 ks bankovek či mincí příslušné nominální hodnoty, min. 150 Kč
Zpracování mincí nad 100 ks jedné nominální hodnoty 3 % z částky převyšující 100 ks mincí příslušné nominální hodnoty, min. 100 Kč 5 % z částky převyšující 100 ks mincí příslušné nominální hodnoty, min. 150 Kč
Nastavení služby Informuj mě telefonicky/na pobočce 0 Kč eKonto KOMPLET, 50 Kč eKonto Student/Smart 100 Kč
Platba zadaná telefonicky / na pobočce 0–59 Kč 100 Kč

Konec „protáčení“ kreditních karet

Tak zvaným lovcům bonusů se novými změnami utáhla další smyčka v souvislosti se změnou podmínek, které u bonusových karet platí již od soboty 23. listopadu 2019.

U všech kreditních karet, které poskytují odměny na základě obratu kartových transakcí, banka už nebude tyto odměny poskytovat za platby kartami a aplikacemi třetích stran. Tím jsou myšleny zvláště tyto služby

  • Curve – používání karty Curve s podkladovou kreditkou od Raiffeisenbank.
  • PayPal – platba a převod přes PayPal s kreditkou od Raiffeisenbank.
  • Revolut – dobíjení účtu kreditkou od Raiffeisenbank.
  • Twisto – platba vyúčtování Twista kreditkou od Raiffeisenbank.

Rovněž se odměny nebudou připisovat

  • za platby na České poště
  • a finančním institucím, jako jsou např. předplacené karty, mobilní peněženky apod.

Jde o strategické rozhodnutí, které souvisí s připravovanými produktovými změnami, komentuje tyto změny Petra Kopecká. Bonusy však zůstanou za online vklady kartou do sázkových kanceláří. Změnu neplánujeme, potvrdila na dotaz Měšce Kopecká.

Abyste odměny mohli získat i za transakce uvedené výše, musí se zaúčtovat nejpozději do pátku 22. listopadu 2019.

Změna výše odměn u kreditních karet

Raiffeisenbank upravuje i maximální výše finančních bonusů, které můžete u kreditek získat. Nepatrně se bonus zvyšuje u karty RB Style, u ostatních se snižuje, resp. je nastavený nový strop. Pro lepší porovnání výhodnosti bonusu najdete v tabulce níže mimo maximální výši možného bonusu i standardní měsíční poplatek za kreditní kartu.

Změny u kreditních karet
Služba Původní max. výše bonusu měsíčně Nová max. výše bonusu měsíčně od 23. 11. 2019 Poplatek od 1. 1. 2020
Kreditní karta STYLE 1 %, max. 129 Kč 1 %, max. 150 Kč 50 Kč měsíčně
Kreditní karta DE LUXE 1 %, max. 250 Kč 1 %, max. 250 Kč 199 Kč měsíčně
Kreditní karta Life (nově se už nevydává) 1 %, max. 500 Kč s účtem a 350 Kč bez účtu 1 %, max. 350 Kč 50 Kč měsíčně
Kreditní karta MALL 2 %, max. 700 Kč měsíčně s účtem a 500 Kč bez účtu 2 %, max. 500 Kč 50 Kč měsíčně
Kreditní karta ČSA 4 míle za každých 100 Kč, výše neomezena 4 míle za každých 100 Kč, max. 25 000 mil 199 Kč měsíčně

Vysoký poplatek nově čeká na zájemce o kreditní kartu DE LUXE, protože banka už nebude dávat slevu vedení účtu. Tato kreditka se tak vyplatí jen a pouze těm, kdo dokáží využít benefity s ní spojené, mezi než patří asistenční služba pro motoristy. Územní rozsah platnosti je ve všech zemích, které jsou součástí zelenokaretního systému, včetně ČR. Celkem jde o 47 zemí v Evropě, Africe a Asii. Jenže pokud na kartu neutratíte více jak 20 000 Kč měsíčně, aby se vám poplatek vrátil, jen kvůli této asistenci nemá smysl kartu mít, pojištění asistenčních služeb pořídíte levněji. Anebo si ji musíte pořídit do konce roku 2019 k eKontu KOMPLET a banka vám bude účtovat původní poplatek 99 Kč. Kdo si stihl tuto kartu pořídit před pár lety, zůstává mu poplatek 59 Kč měsíčně.

Karty DE LUXE, ČSA, ale i VISA Gold byly vždy zpoplatněny částkou 199 Kč. Pouze kreditní karta DE LUXE měla cenové zvýhodnění, pokud klient využíval jeden z běžných účtů (eKonto Komplet nebo eKonto Exclusive). Aktuálně připravujeme nabídku nových tarifů (účtů), proto jsme přistoupili ke změně cenových podmínek, komentuje změny poplatků Petra Kopecká.

Mění se i doba pro čerpání finančního bonusu. Zatímco nyní máte na čerpání bonusů 36 měsíců, nově to bude jen 12 měsíců od získání odměny. (Špatná zpráva.) Zároveň se snižuje minimální čerpaná odměna z 500 Kč na 250 Kč. (Dobrá zpráva). Odměny můžete již pár měsíců pohodlně čerpat přes internetové a mobilní bankovnictví. Možnost čerpání odměn přes telefonního bankéře nebo hlasový automat bude na konci listopadu 2019 ukončena.

Peníze z finančních bonusů můžete vyplatit:

  • připsáním částky na kartový účet (beze změny),
  • připsáním částky na vlastní běžný či spořicí účet u Raiffeisenbank (novinka),
  • věnováním nadační společnosti (banka ještě neví, o koho půjde, upřesní to, novinka),
  • předplacením poplatku za správu karty (zatím pouze u karet LIFE a MALL, beze změny, pro ostatní karty novinka, až to spustí).

Kurzy u platby kartou v cizí měně

Pokud budete platit debetní nebo kreditní kartou v měně, kterou má Raiffeisenbank ve svém kurzovním lístku, banka použije vlastní kurz deviza-střed pro danou měnu zvýšený o 0,20 % hodnoty směnného kurzu. To se nemění.

Pro transakce v zahraničních měnách, které nejsou uvedeny v kurzovním lístku Raiffeisenbank, však banka pro převod do českých korun použije aktuální směnný kurz společnosti Mastercard či Visa navýšený o kurzovní přirážku ve výši 2,50 %. Přirážka přitom pro tyto případy nebyla aplikována.

skoleni_15_4

Od kdy platí změny

Změny sazebníků a cen platí od 1. ledna 2020.

Nové podmínky pro bonusové programy u kreditních karet platí od 23. listopadu 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).