Hlavní navigace

Inflační diferenciál významně ve prospěch USA oproti eurozóně

14. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Americké maloobchodní tržby za březen zklamaly očekávání trhu, když zaznamenaly nečekaný pokles o 0,3 % m/m, tržní konsensus přitom činil +0,1 % m/m.

Za očekáváním ve výši +0,4 % m/m zůstala i dynamika po očištění o prodeje automobilů, když si připsala pouze 0,2 % m/m. Vzestup v kontrolní skupině činil 0,1 % m/m oproti předpokládaným +0,4 % m/m.

Ceny průmyslových výrobců v USA během března klesly o 0,1 % m/m, zatímco se předpokládal jejich vzestup o 0,2 %. Stejný pokles vykázal i index po očištění o volatilní ceny potravin a energií, kde tržní konsensus počítal naopak s růstem o 0,1 % m/m.

Průmyslová výroba v eurozóně v průběhu února klesla o 0,8 % m/m, v meziročním vyjádření se tak dynamika jejího růstu snížila z lednových 2,9 % na pouhých 0,8 % za únor. Průměrné tržní očekávání přitom činilo 1,3 % y/y.

Běžný účet české platební bilance vykázal za únor přebytek ve výši 44 mld. CZK a překonal tak veškerá tržní očekávání. Tržní konsensus počítal s aktivem 35 mld. CZK.

Polský zahraniční obchod skončil za únor s přebytkem 341 mil. EUR a zdaleka tak nedosáhl průměrného očekávání analytiků ve výši 774 mil. EUR.

Euro proti dolaru na dvoutýdenním minimu

Společná evropská měna v průběhu včerejšího dne vůči americkému dolaru ztrácela. Zatímco ještě na počátku včerejší asijské seance se kurz držel u hladiny 1,14 USD/EUR, v průběhu amerického obchodování se již podíval pod 1,13 USD/EUR. Stalo se tak poprvé od konce března.

Včera zveřejněné ekonomické ukazatele z obou stran Atlantického oceánu zklamaly, což prospělo americkému dolaru jako „měně bezpečného přístavu“. Z Evropy jsme se dočkali horších než předpokládaných čísel průmyslové výroby. A i když jsem již měli k dispozici dříve publikované slabé údaje za velké evropské země jako Německo, Francii či Itálii, výsledek za celou eurozónu bylo jedno velké zklamání. Ze Spojených států pak přišla navzdory očekávání slabá data březnových maloobchodních tržeb. Pod tržním konsensem skončila též březnová dynamika cen průmyslových výrobců, a to i po očištění o volatilní ceny potravin a energií.

Dnešek bude ve znamení březnových inflačních čísel. Za eurozónu to ovšem budou pouze finální data, která by již neměla nijak překvapit. Meziročně by tak měl být vykázán pokles spotřebitelských cen o 0,1 %, jádrová inflace ovšem bude o 1,0 % y/y výše. To inflační dynamika v USA bude výrazně vyšší. Za samotný březen očekáváme, že se spotřebitelské cena zvedly o 0,3 % m/m, což by z meziročního pohledu znamenalo +1,1 %. Po očištění o ceny potravin a energií by to mělo být dokonce 2,3 %. Vyšší inflační diferenciál by tak dnes měl nahrávat tomu, že včerejší trend posilujícího dolaru bude pokračovat. Pravidelný týdenní počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti by měl potvrdit silný trh práce v USA.

Tlak na testování kurzového závazku včera zmírnil

Česká koruna včera vůči euru nepatrně oslabila, když se kurz posunul z ranních kotací v blízkosti 27,02 až téměř ke 27,05 CZK/EUR. Testování kurzového závazku bylo patrné v několika posledních obchodních dnech díky silným datům z české ekonomiky. Těch se mimochodem investoři dočkali i včera, kdy byl publikován vysoký přebytek běžného účtu platební bilance. Na trhu zřejmě zavážil globálně posilující americký dolar, což se negativně podepsalo i na polském zlotém. Tomu navíc nepomohl fakt, že výsledek únorové bilance zahraničního obchodu zaostal za tržním očekáváním. Jedinou měnou regionu, která včera posílila, byl maďarský forint. Mírné zhodnocení přitom bylo zaznamenáno navzdory tomu, že zveřejněný zápis z posledního jednání bankovní rady ukázal, že pro snížení úrokových sazeb o 15 bb hlasovalo osm centrálních bankéřů, jeden byl pro jejich snížení pouze o 10 bb. Podstatné ale je, že maďarští centrální bankéři hodlají měnové podmínky uvolňovat i nadále, pokud to bude nezbytné k plnění inflačního cíle.

Únorová platební bilance jednoznačně potvrdila, že s externí makroekonomickou rovnováhou české hospodářství problémy nemá. Přebytek běžného účtu překonal veškerá tržní očekávání, když dosáhl 44 mld. CZK, což znamená meziroční zlepšení o 10 mld. CZK. V kumulativním vyjádření za posledních 12 měsíců se aktivum vyšplhalo již na 1,2 % HDP. Na druhou stranu je ale třeba uvést, že na finančním účtu jsme svědky opačných tendencí. Za samotný únor byl zaznamenán odliv kapitálu z české ekonomiky ve výši 54,4 mld. CZK, z čehož 7,3 mld. CZK tvořil odliv přímých zahraničních investic, i přesto, že saldo reinvestovaného zisku dosáhlo 5,9 mld. CZK.

dan_z_prijmu

Koruna zůstane silná, tlaky na testování kurzového závazku mohou ale dočasně polevit. Statistika platební bilance jednoznačně ukazuje, že tlaky na posilování měny negenerují pouze spekulanti, ale i reálná ekonomika. Dobrou kondici koneckonců potvrzují i další ekonomické ukazatele, průmyslovou výrobou počínaje a trhem práce konče. Nicméně silná domácí poptávka se stále neprojevuje v inflačním vývoji, který je ovšem do značné míry zkreslen zejména poklesem cen energetických komodit. A pro nejbližší měsíce hrozí, že inflace půjde dále dolů. Navíc aktuální druhé čtvrtletí může být opět ve znamení dividendové sezóny, které též tlaky na testování hladiny 27,00 CZK/EUR oslabí. A v neposlední řadě bude ve stejném směru působit nejistota s blížícím se referendem ve Velké Británii o setrvání v EU.

Tuzemská výnosová křivka se včera posunula na svém delším konci lehce výše v souladu s vývojem svého eurového protějšku, krátký konec zůstal beze změny. Včerejší aukce státních dluhopisů skončila bez většího překvapení, zájem byl zejména o bond s dvouletou splatností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).