Hlavní navigace

Inflace zvolnila a vrací se ke dvěma procentům, zatímco HDP ackereloval

5. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hospodářská dynamika byla v prvním čtvrtletí silná. Zahraniční poptávka ožila a zlepšily se i podmínky v domácí ekonomice. Příznivé trendy by měly potvrdit i březnové měsíční indikátory z reálné ekonomiky.

Růst HDP podle našeho odhadu zrychlí na 1% q/q. I když očekáváme další zvýšení cenové hladiny, meziroční inflace podle nás díky odeznívajícím bazickým efektům klesla na 2,2 %.

Světový ekonomický růst v prvním čtvrtletí roku zrychlil, což mělo příznivý dopad také na českou ekonomiku. Německý HDP podle odhadu ekonomů SG přidal slušných 0,7 % q/q a český HDP by ho měl překonat 1% dynamikou. První tři měsíce roku přinesly akceleraci aktivity v domácím průmyslu. Ta byla podporována zejména automobilovým sektorem. Nicméně zlepšování vidíme i v dalších průmyslových sektorech. Na poptávkové straně je růst rozprostřen mezi všechny komponenty. Soukromá spotřeba si udržela svou růstovou dynamiku a potvrdí tak svou roli stabilního podporovatele hospodářského růstu. Zvyšování mezd ve státní sféře tlačí na růst vládní spotřeby, zatímco lepší výhled pro poptávku podporuje investiční aktivitu. HDP by si tak měl uchovat dobrou dynamiku i ve zbytku roku.

Průmyslová výroba na začátku roku zaznamenala rapidní růst a od té doby si udržuje dobrou výkonnost. Hlavním motorem zůstává automobilový průmysl. V březnu se počet aut vyrobených v Česku zvýšil o 2,2 %. Nicméně registrace aut v eurozóně zpomalují. To podle nás nebude mít velký vliv na automobilky, ale podepíše se to na výkonnosti dodavatelů dílu pro západoevropské výrobce. Dalším průmyslovým odvětvím se daří i díky rostoucí ekonomické aktivitě v eurozóně. To je vidět například na výkonu polského průmyslu, který v březnu přidal 1,7 % m/m (po našem sezónním očištění). Naše odhady ukazují, že průmysl v březnu stoupnul o 0,4 % m/m a v meziročním vyjádření se jeho výstup zvýšil o 9,5 %. Za silným meziročním růstem stojí i kalendářní efekty. Po jejich očištění produkce vzrostla o 3,4 % y/y.

Průmyslovou produkci podporuje zahraniční poptávka. Vývozy na začátku roky akcelerovaly s tím, jak se zvýšila poptávka českých výrobcích. Exportní výkonnost je zatím schopná vyrovnat i efekt rostoucích cen komodit, které zvyšují dovozy. Přebytek zahraničního obchodu tak dosahuje přibližně stejných výsledků jak v loňském rekordním roce.

Podíl nezaměstnaných je již velmi nízko a nadále pokračuje v poklesu. V dubnu byl podpořen zrychlující ekonomickou aktivitou, ale i sezónními vlivy. S koncem zimy se totiž rozjely práce v zemědělství a ve stavebnictví. Očekáváme tak, že podíl nezaměstnaných v dubnu klesnul z 4,8 % na 4,4 %. Rizikem je, že podivné dubnové počasí zbrzdilo začátek některých sezónních prací.

skoleni_15_4

I když mzdy zatím nerostou tempem, které by odpovídalo extrémně nízké nezaměstnanosti a silné ekonomické aktivitě, jejich dynamika je stále dostatečná, aby zvyšovala maloobchodní prodeje. Očekáváme, že tržby v maloobchodě očištěné o prodeje aut v březnu přidaly 4,7 % y/y.

Inflace zpomalil díky ustupujícím efektům statistické základny
Inflace dosáhla svého vrcholu na úrovni 2,6 % v březnu a v dubnu by se měla snížit, když efekty statistických základen cen pohonných hmot a cen potravin ztrácí na intenzitě. Nicméně cenová hladina i nadále roste. Podle našeho odhadu přidala 0,2 % m/m. Ceny pohonných hmot v dubnu oproti březnu stagnovaly, ale v meziročním vyjádření se tak jejich růst snížil z 16,6 % na 13,0 %. Navíc v květnu by mohly zaznamenat mírné snížení, protože ceny ropy na světových trzích poklesly a ropa Brent se nyní obchoduje blízko hladiny 50 USD za barel. Ceny potravin pokračovaly v poklesu a alespoň mírně tak korigovaly svůj růst ze začátku letošního roku. Ceny se snižovaly zejména u ovoce a zeleniny, zatímco potraviny živočišného původu (maso a mléko) zdražovaly. Meziroční růst cen potravin se tak v dubnu podle našeho odhadu snížil ze 4,4 % na 3,7 %. Mírné zvolnění očekáváme i u jádrové inflace (z 2,3 % na 2,2 %), i když meziměsíčně jádrové ceny podle nás přidaly 0,4 %. Nárůst je částečně spojený s velikonočními svátky, protože v tomto volnu zdražuje ubytování i restaurační služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).