Hlavní navigace

Inflace vyskočila nad cíl centrální banky; kurzový závazek se může znovu dostat pod tlak

10. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Česká inflace na začátku roku zrychlila ještě o něco více, než analytici očekávali, a vyhoupla se dvě desetiny procentního bodu nad 2% inflační cíl ČNB. Vyšší inflace potvrzuje předpoklad, že ČNB zruší kurzový závazek již ve druhém čtvrtletí.

Česká inflace na začátku roku zrychlila ještě o něco více, než analytici očekávali, a vyhoupla se dvě desetiny procentního bodu nad dvouprocentní inflační cíl ČNB. Za růstem stojí jak nízká statistická základna cen pohonných hmot a potravin z loňského roku, tak i slušný růst jádrových cen. ČNB ve své únorové prognóze očekávala meziroční cenový růst v lednu pouze o 1,9 %. Vyšší inflace potvrzuje náš předpoklad, že ČNB zruší kurzový závazek již ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vyšší inflace může přilákat příliv spekulativního kapitálu a donutit tak centrální banku k dalším intervencím.

Inflace by se podle našeho odhadu měla držet po celý letošní rok nad dvouprocentním cílem ČNB. V průměru naše modely letos ukazují na cenový růst v průměru o 2,2 %. Ze začátku roku bude inflaci podporovat efekt statistické základny cen pohonných hmot a potravin. V druhé polovině roku budou hlavním tahounem jádrové ceny. Ty budou podporovány zrychlujícím růstem mezd spojeným se solidní soukromou spotřebou. Je vidět, že cenový růst je široce rozložený mezi jednotlivé kategorie zboží v rámci spotřebního koše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).