Hlavní navigace

Inflace v USA dosáhne po více než dvou letech inflačního cíle Fedu

18. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Pozornost trhů dnes bude směřovat na inflační data. Ve Spojených státech i v eurozóně by data za prosinec měla potvrdit, že spotřebitelské ceny rostou.

Pozornost trhů dnes bude směřovat na inflační data. Ve Spojených státech i v eurozóně by data za prosinec měla potvrdit, že spotřebitelské ceny rostou. V USA by inflace měla dokonce dosáhnout inflačního cíle centrální banky. V regionu budou zveřejněna pouze data z polského trhu práce. Ta by měla ukázat na další růst mezd, přičemž zaměstnanost bude zřejmě stagnovat na listopadové úrovni.

Po dvaceti osmi měsících by se dnes inflace ve Spojených státech měla dostat na inflační cíl Fedu. Podle konsenzu trhu ho dokonce o jednu desetinu překročí, když za prosinec dosáhne úrovně 2,1 %. Za růstem spotřebitelských cen stojí především nízká srovnávací základna, rostoucí ceny ropy a také rostoucí ceny potravin. Svého maxima na úrovni 2,6 % by inflace měla dosáhnout letos v únoru. Poté se vliv srovnávací základny vyčerpá a inflace se vrátí směrem ke dvěma procentům.

V eurozóně již předběžný odhad prosincové inflace zveřejněn byl (1,1 % y/y) a tak dnešní finální číslo zřejmě mnoho překvapení nepřinese. Inflace v eurozóně poroste i v následujících měsících. Již v únoru by se měla nacházet na úrovni 1,7 % y/y. Po vyprchání efektu statistické základny však tempo svého růstu zpomalí a od inflačního cíle ECB se bude opět vzdalovat.

ZEW nejvýše od roku 2011

Včera si euro vůči americkému dolaru připisovalo zisky. Náladu mu vylepšila důvěra v německou ekonomiku měřená ZEW indexem, která si v lednu výrazně polepšila. Hodnocení současné situace totiž ve srovnání s prosincem vzrostlo o téměř 11 bodů na 77,3 bodu. Na těchto úrovních se index nacházel naposledy před více než pěti lety. Pozitivněji finanční experti hodnotí i výhled za šest měsíců, ačkoli tato složka za očekáváním trhu zaostala. Euro si tak za celý den připsalo necelé jedno procento, když posílilo na 1,07 USD/EUR.

skoleni_15_4

Na své si včera přišla i britská libra, která vůči americkému dolaru posílila o 2,8 %. Finanční trhy totiž uklidnila britská předsedkyně vlády T. May, která nabídla strategii odchodu Velké Británie z EU. Ve svém vystoupení oznámila, že se bude snažit vyhnout „tvrdému“ odchodu z EU, nechá o brexitu rozhodnout parlament, zpět nabyté pravomoci přesune regionům a bude hledat řešení pro celou Británii. Na druhou stranu ovšem také oznámila, že se s EU bude snažit vyjednat obecnou obchodní dohodu na bázi smlouvy o celní unii, která by zajistila VB přístup na jednotný trh. Kámen úrazu bude spočívat v minimálních příspěvcích do společného rozpočtu a participaci na celní unii bez dalších podmínek jednotného trhu. Vyjednávání mezi Velkou Británií a EU tedy rozhodně nebudou jednoduchá.

Polákům opět stoupnou mzdy

V regionu dnes budou zveřejněna pouze pravidelná měsíční data z polského trhu práce. Prosincové mzdy by po listopadovém růstu o 4,0 % y/y měly stoupnout o 4,4 %. Vyšší mzdy a klesající nezaměstnanost tak přispívají k ochotě domácností utrácet. Stejně jako ve zbytku regionu, je i v Polsku spotřeba domácností hlavním tahounem růstu. Po loňském zakolísání, kdy za rok 2016 HDP zřejmě dosáhne „pouze“ 2,8 %, by si letos polská ekonomika měla polepšit o 3,4 %. K oživení jí dopomohou nejen domácností, ale i investice, které by se měly vzpamatovat z loňského náběhu nového programového období EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).