Hlavní navigace

Inflace v eurozóně na 2 % – větší tlak na kurzový závazek ČNB

2. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Za návratem inflace ke 2 % stojí především prudce se zvyšující ceny pohonných hmot, do jisté míry i ceny potravin. Pro ČNB tyto zprávy znamenají v brzké době pravděpodobně větší tlak na kurzový závazek.

Meziroční inflace v eurozóně dosáhla v únoru 2 % v souladu s naším očekáváním. Stalo se tak poprvé za čtyři roky (od ledna 2013). Růst cen tak dále zrychlil z meziročních 1,8 % v lednu. Ještě v loňském květnu se přitom ceny v eurozóně meziročně snižovaly (-0,1 % meziročně).

Za tímto obratem – a návratem inflace k 2 procentům – stojí především prudce se zvyšující ceny pohonných hmot, do jisté míry i ceny potravin. Tento efekt podle nás v příštích měsících vymizí a inflace se ustálí kolem úrovně 1,5 % meziročně.

skoleni_15_4

Evropská centrální banka se pravděpodobně ocitne pod zvýšeným tlakem, aby postupně ukončila svůj program masivního odkupu dluhopisů.

Pro ČNB tyto zprávy znamenají v brzké době pravděpodobně větší tlak na kurzový závazek. Vyšší inflace v eurozóně se totiž promítne i do cen v České republice (především to platí pro ceny výrobců). Dále tak roste pravděpodobnost, že ČNB opustí kurzový závazek už v květnu v souladu s naším očekáváním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).