Hlavní navigace

Inflace v eurozóně dosáhla v únoru vrcholu

2. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Efekt nízké statistické základny energetických surovin zřejmě vytáhl celkovou inflaci v eurozóně. K nárůstu inflace, který by měl v únoru vrcholit, přispívají i ceny potravin.

Data o inflaci v eurozóně by měla potvrdit nedávný rostoucí trend. Zatímco za nárůstem stojí efekt nízké statistické základny cen surovin, a proto v dalších měsících čekáme zmírnění meziročního růstu cen na 1,5 %. Jádrové ceny budou ovšem akcelerovat.

Inflace v eurozóně v únoru dále vzrostla

Efekt nízké statistické základny energetických surovin zřejmě vytáhl celkovou inflaci v eurozóně v únoru až na úroveň 1,9 % y/y. K tomuto nárůstu inflace, který by v únoru měl vrcholit, přispívají i ceny potravin. Růst jádrových cen stagnoval na 0,9 % jako v předchozích dvou měsících. V dalších měsících by meziroční tempo růstu spotřebitelských cen mělo poklesnout na hranici 1,5 % y/y. Růst jádrových cen by ovšem měl akcelerovat nad 1 % y/y.


Růst španělského HDP ve Q4 16 byl pravděpodobně podpořen hlavně soukromou spotřebou. Investice zřejmě přidaly, jak naznačovaly předstihové indikátory a pozitivní příspěvek dodal i čistý vývoz díky vývozní aktivitě španělských podnikatelů.

Německá inflace překonala 2% hranici, US deflátor na ni nedosáhl

Euro včera proti americkému dolaru ztratilo 0,2 %. Ztráty přitom byly během dne i vyšší. Protože ale zveřejněné lednové údaje amerického deflátoru soukromé spotřeby, což je pro inflační cílování Fedu klíčová veličina, ukázaly pouze 1,9 % (trh čekal dosažení cíle na úrovni 2 % y/y), tak euro část svých ztrát umazalo.  Nicméně to s pravděpodobností odhadu zvýšení sazeb americké centrální banky už na březnovém zasedání nic neudělalo. Meziroční růst o 1,9 % v lednu je stejně o 0,3 pb vyšší než v únoru a jádrový ukazatel zůstal úrovni 1,7 % y/y. Další klíčovou informací ohledně vývoje amerických sazeb bude až páteční vystoupení prezidentky Fedu J. Yellen a viceprezidenta S. Fishera.

Evropská data pak ukázala, že německá inflace překonala 2% úroveň. Stalo se tak poprvé od konce roku 2012.

Struktura HDP v Polsku a České republice bude až v pátek

Dnešní obchodování bude poklidné. Ekonomický kalendář je prázdný a tak se dnešek ponese v duchu očekávání pátečního zveřejnění struktury růstu HDP v Polsku a České republice.

skoleni_15_4

Regionální PMI překonaly očekávání trhu

Včera byly zveřejněny indikátory PMI v regionu. Všechny do jednoho překvapily trh pozitivním směrem. Maďarský PMI vrostl o tři body a dosáhl tak historického maxima sledovaného od roku 2003. Polský PMI poklesl o 0,6 bodu, což bylo ale méně než konsenzus trhu. Český PMI pak přidal necelé dva body, když trh čekal stagnaci. V České republice byla také zveřejněna bilance státního rozpočtu za únor. Jeho přebytek poklesl na 3,7 mld. CZK z loňských 27,7 mld. CZK. Tento pokles připisujeme snížení přílivu fondů EU do ČR. Loňský rok byl mimořádný v přílivu peněz z EU. Do českého rozpočtu totiž ještě loni z počátku roku plynuly prostředky, které odrážely čerpání ze závěru 2015. Na druhou stranu je patrný i růst daňových příjmů u většiny položek. Rostou i běžné výdaje rozpočtu zrcadlící zvyšování mezd ve veřejném sektoru, důchody i platby do zdravotnického systému.

Měny v regionu ovšem na včerejší údaje reagovaly pouze minimálně. Kurz koruny věrně kopíroval 27,02 CZK/EUR. Polský zlotý ztratil necelé 0,2 %, když oslabil na 4,30 PLN/EUR. Maďarský forint pak poklesl pouze 0,1 % na 308 HUF/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).