Hlavní navigace

Inflace v březnu zrychlila a potvrdila, že konec kurzového závazku byl na místě

10. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Česká inflace v březnu ještě zrychlila a stále se pohybuje nad odhadem ČNB. Dnešní čísla potvrzují, že odstranění kurzového závazku byl správný krok, protože zrychlení je vidět u jádrové složky, zatímco meziroční růst cen potravin a pohonných hmot mírně zpomalil.

Česká inflace v březnu ještě zrychlila a stále se tak pohybuje nad odhadem ČNB z její poslední prognózy. V březnu dosáhl meziroční růst cen již 2,6 %. Dnešní čísla potvrzují, že odstranění kurzového závazku byl správný krok, protože zrychlení je vidět u jádrové složky, zatímco meziroční růst cen potravin a pohonných hmot mírně zpomalil.

Inflace by sice měla v následujících měsících pomalu zvolňovat, ale podle našeho odhadu by se měla držet po celý letošní rok nad dvouprocentním cílem ČNB. Celkové inflaci v současnosti pomáhá vrcholící efekt statistické základny, protože právě před rokem byly ceny pohonných hmot nejnižší. Podobně tomu je i v případě cen potravin. Meziroční růst cen u těchto dvou položek bude postupně zeslabovat a hlavním tahounem inflace se stane jádrová složka, která bude podporována zrychlujícím růstem mezd spojeným se solidní soukromou spotřebou. Celkově je vidět, že cenový růst je široce rozložený mezi jednotlivé kategorie zboží v rámci spotřebního koše. Inflaci totiž zatím brzdí pouze regulované ceny (zejména ceny plynu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).