Hlavní navigace

Inflace i nezaměstnanost kopírují lednové výsledky

10. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnešní den je ve znamení duplicit. Jak inflace, tak i nezaměstnanost vykázaly naprosto stejné hodnoty jako před měsícem.

Dnešní den je ve znamení duplicit. Jak inflace, tak i nezaměstnanost vykázaly naprosto stejné hodnoty jako před měsícem. Navíc inflace byla stejná jak v meziročním, tak meziměsíčním vyjádření.

Nezaměstnanost v únoru zůstala bez jakékoli změny. Hodnota 8,6 % platila v lednu a platí i v únoru. V absolutních číslech sice počet uchazečů o práci klesl o necelé 4 tisíce osob, na celkovém počtu 625 tisíc je to ale nepatrná změna. Stabilita nezaměstnanosti ale rozhodně není špatný signál. V únoru totiž pravidelně bývá nejvíce uchazečů o práci. Proto tento výsledek dává naději do dalších měsíců, kdy počet lidí bez práce bude klesat.

dan_z_prijmu

Dobrému výsledku pomáhají dva faktory. První z nich je příznivé počasí. I díky tomu ekonomika tak nezamrzla jak se děje pravidelně v zimních měsících. Druhý vliv je ekonomické oživení. Ekonomice se nyní daří lépe, a proto není důvod k tomu, aby nezaměstnanost dále rostla. Ale k tomu, aby výrazně poklesla, bude potřeba jednak vyšší růst, ale hlavně dlouhodobý růst. Jedno čtvrtletí, kdy se ekonomice dařilo na jedničku, neznamená okamžité snížení nezaměstnanosti. K výraznému poklesu budeme potřebovat aspoň dva roky stabilního ekonomického růstu.

Inflace v únoru potvrdila stejný výsledek, jako byl v lednu. Pro ekonomiku dobrá známka, protože obavy, že by mohla spadnout do deflace, se nepotvrdily. Meziroční míra inflace 0,2 % je tak stabilní, a pokud nepřijdou nečekané cenové šoky, tak by ani výrazně klesat neměla. Pokud je cílem vyšší inflace, tak dobrá zpráva je i to, že meziměsíčně ceny vzrostly také o 0,2 %. I když ekonomika nepadá do deflace, tak je inflace stále v oblastech, které jsou pro běžného spotřebitele nejcitlivější. To znamená potraviny. Naopak u zboží dlouhodobé spotřeby, jako je například bytové vybavení, ceny stále klesají. Jen o desetinku meziročně vzrostly ceny v dopravě. Prozatím tak vidíme přešlapování na místě a čekání na změnu. I když je poptávka silnější než vloni, tak stále není natolik silná, aby přinesla inflační tlak. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).