Hlavní navigace

Indexy ukazují na lepší důvěru v ekonomiku

23. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtěte si novinky z trhů očima Marka Dřímala, analytika Komerční banky.

Zprávy a události

Členské země Mezinárodního měnového fondu se dohodly na zvýšení kapacity fondu o 430 mld. USD.

Růst německých březnových cen výrobců akceleroval na 0,6 % m/m (trh očekával stejný růst jako v únoru, tedy 0,4 %). Meziročně vzrostly výrobní ceny o 3,3 % (trh 3,1 % y/y).

První kolo francouzských prezidentských voleb vyhrál socialista Francois Hollande se ziskem 28,56 % hlasů. Do druhého kola postupuje ještě současný prezident Nicolas Sarkozy, který dostal 27,07 % hlasů.

Polská jádrová inflace vzrostla v souladu s očekáváním analytiků o 0,3 % m/m, respektive 2,4 % y/y (trh +2,5 % y/y).

Předsedové tří vládních stran se v neděli dohodli na ukončení koalice tento pátek. Do té doby má Karolína Peake čas na sestavení poslaneckého klubu; chybí jí zatím dva poslanci.

Úspěšný závěr týdne pro evropskou měnu

Euru se na závěr týdne dařilo, když posílilo o solidních 0,7 % až nad 1,32 USD/EUR. Evropské měně pomohlo zveřejnění dubnového indexu Ifo z Německa.

Páteční německý Ifo index za duben následoval solidní ZEW index ze začátku týdne. Navzdory očekávání poklesu totiž mírně vzrostl na 109,9 bodu z březnových 109,8 bodu (trh 109,5 bodu). O desetinu bodu na 117,5 bodu (trh 117,0 bodu) se zvýšilo hodnocení současné situace, výhled na následujících šest měsíců zůstal nezměněn na 102,7 bodu (trh 102,3 bodu). Index táhla především důvěra v průmyslu (to by mohlo podpořit dnešní německý PMI), naopak pokles byl zaznamenán ve stavebnictví. Celkově se Ifo index nachází 1,3 standardních odchylek nad svým dlouhodobým průměrem, což příliš neodpovídá krizi v Evropě. Podle našich kolegů z SG se jedná o náznak toho, že pokles ekonomiky zaznamenaný v Q4 11 a nepříliš veselý začátek letošního roku, jsou pouze dočasnými problémy.

Dnes se dočkáme předběžných odhadů dubnových indexů nákupních manažerů pro eurozónu, Německo a Francii a indikátor důvěry v ekonomiku institutu INSEE. U dat pro eurozónu a Německo se očekává mírné zlepšení, francouzské ukazatele by měly zůstat beze změny. Dopoledne zveřejní Eurostat statistiky poměru dluhu na HDP pro EMU a členské státy EU. ECB by měla oznámit, jestli v minulém týdnu opět spustila nákupy dluhopisů zemí postižených dluhovou krizí.

Koruna se přiblížila k úrovni 25 CZK/EUR

Konec týdne rozhodně nebyl pro korunu příznivý. Po čtvrtečním oslabení o třetinu procenta nastoupila v pátek česká měna na dráhu další depreciace. Zaznamenala si ztráty zhruba půl procenta, když se po 16. hodině dostala k úrovni 24,93 CZK/EUR. Tak blízko úrovni 25 CZK/EUR byla naposledy na konci února. Ostatní středoevropské měny zůstaly téměř beze změn. Forint se obchodoval mírně silnější kolem 297 HUF/EUR, zlotý naopak mírně oslabil k 4,19 PLN/EUR.

Polská jádrová inflace vzrostla v březnu o 0,3 % m/m v souladu s očekáváním trhu. Meziročně dosáhla 2,4 %, tedy mírně pod odhadem na 2,5 % y/y.

skoleni_15_4

Dnes bude zveřejněn pouze indikátor důvěry v maďarskou ekonomiku za duben. Na domácí politické scéně se dočkáme dalších jednání o pokračování vlády, případně předčasných volbách.

Česká výnosová křivka se v pátek prakticky nezměnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).