Hlavní navigace

Indexy se většinu dne pohybovaly v záporném teritoriu

3. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americké trhy v pátek zakončily obchodování kolem nuly, když index S&P 500 vzrostl o 0,02%, Dow Jones +0,03% a Nasdaq klesl o 0,06%

Důležitá makroekonomická data přišla přes víkend i dnes ráno z Číny. Listopadový ukazatel PMI v průmyslu se udržel nad 50 body značícími expanzi, když dosáhl úrovně 50,8 bodu v porovnání s očekáváním 50,6 a minulou hodnotou 50,2 bodu. Také PMI ve službách pozitivně překvapil, když se udržel výrazně v pásmu nad 50 body (55,6b vs. minule 55,5b). Nejdůležitější zveřejněný ukazatel byl PMI v průmyslu dle banky HSBC, který bývá považován za objektivnější než ten vydávaný čínskou vládou. I tento ukazatel se udržel nad 50 body a dokonce i mírně předčil odhady. Skutečná výše byla za listopad 50,5b v porovnání s očekáváním 50,4b. Tato data jen potvrzují mírně optimistické čínské ukazatele z posledních týdnů a signalizují postupný obrat klesajícího trendu tamní ekonomiky.

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé připustila, že by byla ochotna připustit další haircut řeckého dluhu. Ovšem jen za podmínky, že Řecko v té době bude už v přebytku veřejných financí. Podle současných plánů by to nemělo být dříve než v roce 2015, ale pokud bude plnění úsporných opatření probíhat jako do současnosti, tak rok 2015 je pravděpodobně velmi optimistický.

Prozatím se Řekové musí spokojit s jinými opatřeními na snižování zadlužení. Dnes se rozbíhá již v minulém týdnu oznámený buyback dluhu, který by měl dosáhnout výše až 10 mld EUR. Zájemci o prodej řeckých dluhopisů se mohou hlásit během celého týdne a 10. prosince budou oznámeny finální výsledky. S úspěšnou aukcí již počítali ministři financí eurozóny na zasedání v minulém týdnu. Pokud by tedy došlo ke zklamání, tak jen týden staré plány na řecké ozdravení by dostaly první trhliny.

Německý index DAX otevírá dnešní obchodování růstem o 0,2%.

dan_z_prijmu

Dnes očekáváme:

Z důležitých ukazatelů dnes očekáváme německý ukazatel PMI v průmyslu v 9:55. V 10:00 potom přijde stejný ukazatel za eurozónu. Ve 14:58 bude vydán finální ukazatel amerického PMI dle společnosti Markit. V 16:00 přijdou data o americkém ISM v průmyslu a výdajích na výstavbu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).