Hlavní navigace

Indexový vklad: Výnos bez rizika?

21. 4. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mít úspory je dneska velká starost. Kam s nimi, aby o ně člověk nepřišel a ještě něco vydělal? Bezpečné produkty nabízejí obvykle směšný úrok, riziko spjaté s výnosnějšími investicemi je zase pro většinu střadatelů příliš velké. Je řešením nový indexový vklad?

Citibank v dubnu svým klientům nabídla nový produkt, který je v zahraničí populární už několik let. Indexový vklad v sobě pojí bezpečnost termínovaného vkladu a výnosnost investic na kapitálových a peněžních trzích.

Hlavním lákadlem, na které se banka snaží přitáhnout klienty, je stoprocentní jistota návratu vložených peněz. Vklad je navíc zákonně pojištěn jako každý jiný bankovní vklad. Tuto část si indexový vklad převzal od klasických terminovaných vkladů. Hlavní rozdíl je však ve výnosu. Banka nabízí při nulovém riziku potenciální možnost vydělat několikanásobně více, než je běžné u terminovaných vkladů.

Vklad je vždy vázán k předem zvolenému indexu – odtud také pochází název celého produktu. Vloženou jistinu nechá banka nedotknutou a investuje jen potenciální úrok z jistiny. Konkrétní výše výnosu záleží především na vývoji indexovaného ukazatele. V současné době banka nabízí jen jeden typ indexovaného vkladu, při kterém je výnos vázán na pohyb kurzu eura k dolaru. V krátké době má ale Citibank připravit další typy vkladů – například s vazbou na akciový výnos nebo na index kapitálového trhu. Klient si bude sám volit strategii investice podle míry rizika a délky trvání kontraktu.

Minimální investice při čtyřměsíčním indexovém vkladu vázaném na kurz euro-dolar je 100 000 korun. Banka dopředu stanovila pásmo výkyvu kurzu. Po celou dobu čtyř měsíců banka garantuje minimální úrok 0,05 %. Pokud se kurz euro-dolar bude pohybovat mimo referenční pásmo, bude klientovi k jistině připisován pouze tento minimální úrok. Ovšem ve dnech, kdy se kurz bude pohybovat ve stanoveném pásmu, se k základnímu úroku připisuje navíc dodatečný úrok 3,25 % p.a. V ideálním případě tedy může zhodnocení tohoto typu indexového vkladu přinést výnos 3,30 % p.a.

Hypotetický vývoj indexového vkladu vázaného na kurz euro-dolar

Indexový vklad

Zdroj: Citibank

Hlavním prvkem nejistoty u tohoto produktu je neschopnost odhadnout vývoj indexu a tím budoucí výnos. Současný euro-dolarový index, který Citibank nabízí klientům, je v posledních měsících typický svou vysokou mírou rozkolísanosti. Proto je překvapivé, že si banka k premiérovému uvedení vkladu vybrala právě tak rizikovou vazbu. Pokud se totiž vývoj kurzu nebude vyvíjet pro klienta příznivě a kurz se téměř nebude pohybovat ve stanoveném pásmu (a to v obou směrech), bude výnos z celé investice pouze 0,05 %. To pro klienta znamená, že sice neprodělal, ale výnos je zanedbatelný a výrazně nižší než garantovaný výnos na klasickém termínovaném vkladu.

skoleni_15_4

Indexový vklad funguje na podobném principu jako investice v zajištěném podílovém fondu. Na rozdíl od investování ve fondech není s indexovým vkladem spojen žádný vstupní ani výstupní poplatek. Neklienti Citibank ale musí počítat s nutností založit si zde běžný účet. To znamená určitý skrytý náklad v řádech stokorun měsíčně za vedení účtu (při zůstatku nižším než 300 000 korun se v Citibank platí měsíční poplatek 200 Kč). Úrokový výnos se bez ohledu na délku investice daní 15 %.

Další nevýhoda indexového vkladu se projeví, pokud je zvolený index v jiné měně, než je měna jistiny vkladu. Při současné vazbě na eurodolarový kurz tato situace vznikne v případě, že na svůj účet vložíte české koruny. Banka totiž musí příslušnou částku nejprve na začátku investice převést na euro a po čtyřech měsících zpět na české koruny. Investor je tak vystaven také kurzovému riziku plynoucímu z pohybu směnných kurzů.

Jaký roční výnos získáváte ze svých úspor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).