Hlavní navigace

Názor k článku III. důchodový pilíř: K naspořeným penězům se můžete dostat až v 70 letech od TnT - Kdo zadá požadavek na přechod teď, stihne přechod...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 8. 2014 7:53

    TnT

    Kdo zadá požadavek na přechod teď, stihne přechod do konce roku. Přechod z transformovaného do účastnického fondu může být jen v rámci stejné penzijní společnosti. Pokud se jeho účastnický fond sloučí, zruší nebo se změní jeho statut, může do půl roku přejít k jiné vhodnější penzijní společnosti, které zůstane dynamický fond zdarma (§ 62 zákona o DPS). Jinak by nejdřív musel přejít z TF do ÚF u stejné společnosti a pak jinam za 800 Kč (pokud by nechtěl čekat 5 let).

    V transformovaných fondech bude lidí už jen ubývat a majetek v nich spravovaný se bude stále zmenšovat jak budou penzijní společnosti vyplácet odcházející klienty.

    Pak je tady riziko dluhopisů, konkrétně jejich úrokové sazby, které může transformovaným fondům způsobit problém, i když to klienti pocítí asi jen jako téměř nulový výnos (http://www.kfp.cz/page.php?page=investice&article=810).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).