Hlavní navigace

Ifo slibuje dobrá čísla z Německa

25. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už poslední ukazatele podnikatelské nálady v EU potěšily, nicméně Ifo dnes nepochybně udělalo radost nejen trhům, ale možná i ECB.

Tolik sledovaný ukazatel se totiž dostal na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku, když dosáhl úroveň 110,5. A potěšující není pouze agregovaná hodnota Ifa, ale i obě jeho součásti. Jak hodnocení současné situace, tak především očekávání, o nichž platí totéž, co o celém ukazateli.

Ukazuje se tak, že německá ekonomika v úvodu posledního kvartálu letošního roku opět nabírá na obrátkách, a to jak zásluhou průmyslu, tak stavebnictví. Průmysl se těší z nových zakázek a současně roste i využití kapacit v tomto odvětví. Podobný vývoj panuje i ve stavebnictví, kterému pomáhá silný boom realitního trhu v Německu zažívajícího i velmi silný růst cen nemovitostí podporovaný rekordně nízkými úrokovými sazbami a rostoucí dostupností úvěrů.

Příznivě hodnotí současnou situaci a zejména pak výhled firmy v odvětví maloobchodu. Nakonec rekordně nízká nezaměstnanost a zvyšující se mzdy jsou příjemným stimulem pro spotřebitele při jejich nákupech. Naproti tomu určitou korekci vidíme u velkoobchodu, který se v minulém měsíci sice lehce vzchopil, ale stále zůstává pod dlouhodobým průměrem.

skoleni_15_4

Nejnovější údaje svědčí o dobré kondici německé ekonomiky a zejména pak o příznivých očekáváních pro následující měsíce. Ekonomika má velkou šanci těžit z rostoucí spotřebitelské poptávky a stejně tak i z investic odrážejících se ve výsledcích stavebnictví a poptávce po dlouhodobém zboží vyráběného v průmyslu. Když k tomu připočteme oživující inflaci, tak jde nepochybně o zdravý mix, který by mohl celkem brzy – přidají-li se i s alespoň ucházejícími se výsledky další země (především Francie a Itálie), přimět ECB ke konci roku ohlásit tzv. tapering. Tedy postupné utlumování politiky kvantitativního uvolňování, respektive tisku 80 mld. eur měsíčně.

Prozatím se počítá s ukončením této bezprecedentní politiky v březnu příštího roku, nicméně zatím se nijak příliš nehovoří o způsobu či dokonce prodlužování. Věříme, že výsledky z velké části ekonomik EMU umožní ECB postupně utlumit tisk nových eur, aby se mohla začít i normalizovat situace na zdeformovaných dluhopisových trzích. A suma sumárum, konec QE je i jedním z předpokladů pro uvolnění koruny ze svěrací kazajky kurzového režimu, jež je pravděpodobné ve druhé polovině příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).