Hlavní navigace

Názor k článku I za roboty s „vlastním rozumem“ nesete odpovědnost vy od thr - Kolem té odpovědnosti totiž bude ještě veselo, případ...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2016 9:54

    thr

    Kolem té odpovědnosti totiž bude ještě veselo, případ s Teslou je dost typický.
    Ano, výrobce si dá do návodu omezující podmínky typu "řidič musí být na místě, sledovat provoz, atd.". Tím se ale zbaví zodpovědnosti jen za extrémy typu řidiče, který zapne "autopilota" a pak přeleze na zadní sedadlo, kde usne. Naproti tomu ale bude mít i nadále zásadní problém v situaci,kdy řidič je na místě, situaci sleduje, ale autopilot najednou kvůli selhání bez jakékoli výstrahy zatočí a narazí do stromu, či v horším případě do chodce, což nemá řidič žádnou šanci vyřešit.

    Osobně jsem v tomto docela skeptický a myslím si, že problémy s odpovědností mohou nástup samořídících aut i jiných UI řešení minimálně velmi zpomalit a možná i úplně zastavit. Pokud totiž budou muset výrobci přijmout nezanedbatelný podíl zodpovědnosti za škody, tak to minimálně vše zdraží kvůli pojistným nákladům atd. Pokud by se naopak z odpovědnosti dokázali vyvázat, tak velmi poklesne ochota k akceptování technologií uživateli - docela začarovaný kruh.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).