Hlavní navigace

I přes velmi silný růst maloobchodních tržeb ceny stále nerostou

12. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Za dalším propadem cen stojí zejména ceny potravin, které jsou nižší i přes sezónnost, která v prosinci tradičně tlačí ceny výše.

Index spotřebitelských cen v prosinci klesl o 0,1 % m/m a meziroční inflace tak stagnovala na 0,1 %. Za dalším propadem cen stojí zejména ceny potravin, které jsou nižší i přes sezónnost, která v prosinci tradičně tlačí ceny výše. Další propad nastal u cen pohonných hmot, které v prosinci propadly o dalších 2,3 % a sledují tak vývoj cen ropy na světových trzích. Dobrou zprávou je, že jádrová inflace meziměsíčně přidala a její meziroční růst se dostal až na 1,6 %. To svědčí o dobré domácí poptávce. Ta se ukázala ve statistice listopadových maloobchodních tržeb, které po očištění o prodeje automobilů meziročně vzrostly o 6,8 %.

Ceny ropy se dále propadají, když se dnes barel obchoduje těsně nad hladinou 30 USD. Vývoj na globálních komoditních trzích vedl analytiky SG k přehodnocení výhledu pro ceny ropy. Stále očekáváme, že ceny ropy tento rok porostou, nicméně pro konec roku předpokládáme její cenu na 50 USD za barel. To znamená, že v průběhu letošního roku bude do inflace i nadále působit negativně. To by se mělo zlomit až ke konci roku. Nízké ceny ropy budou snižovat i inflace v dalších položkách spotřebitelského koše skrze klesající ceny v dopravě. Minimálně na začátku letošního roku tak očekáváme, že inflace zůstane utlumená. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).