Hlavní navigace

I přes spokojenost OPECu a spol. je na posouzení dodržování dohody na omezení produkce ropy brzy

23. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Máme za sebou první schůzku komise, jež by měla dohlížet na dodržování loňských dohod producentů ropy na omezení její těžby.

Zástupci pěti států v čele s předsedajícím Katarem se shodli na tom, že vše prozatím probíhá podle plánu. Tedy že dohoda je dodržována a že zahrnutí producenti doposud snížili těžbu ropy asi o 1,5 miliónu barelů denně (z avizovaných cca 1,8 mb/d). Se slovy chvály nešetřil ani ministr pro ropu z Ruska Novak, který uvedl, že vše jde zatím nadmíru dobře. Ministr al-Falih ze Saúdské Arábie navázal na své předchozí výroky z Davosu a uvedl, že prodlužování současné dohody po půl roce nemusí být třeba, respektive že je předčasné o nich mluvit. V případě, že těžaři dodrží své závazky plynoucí ze současné dohody, tak by se globální zásoby ropy měly vrátit do blízkosti svých pětiletých průměrů.

skoleni_15_4

Ačkoliv schůzka producentů dopadla dle očekávání – to znamená, že v této fázi (cca tři týdny po vstoupení dohody v platnost) lze jen těžko očekávat něco jiného než vyjadřování spokojenosti – tak na místě stále zůstává obezřetnost. Jak již poznamenala minulý týden Mezinárodní energetická agentura (IEA), na zhodnocení toho, zda je dohoda dodržována, je stále příliš brzy.I když jsou statistiky o produkci a spotřebě ropy a ropných produktů zatíženy značnou mírou nejistoty, tak se však zdá, že komentáře ministra al-Faliha možná spíše zrcadlí přání producentů než pravděpodobnou budoucnost. Odhady IEA (ani EIA) nejsou s výše nastíněným tempem poklesu zásob příliš kompatibilní. Kromě toho, ani tržní indikátory nenaznačují, že by se v tuto chvíli na trhu s fyzickou ropou dělo něco zásadního. Pravda sice je, že cena ropy po loňském listopadovém zasedání OPECu vzrostla asi o pětinu. O skutečném stavu fyzického trhu však spíše než absolutní výše cen ropy vypovídá tvar forwardové křivky (viz například dopady intervence IEA v červnu 2011). A ta prozatím skutečně žádné převratné změny (jako například náhlý nedostatek ropy na trhu) nenaznačuje.

Uvidíme, s čím producenti přijdou na další schůzce. Ta by se měla odehrát ve druhé polovině března v Kataru. Do té doby již budou k dispozici první odhady produkce za leden a únor a možnost posoudit, jak se dohodu daří naplňovat, bude přece jen větší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).