Hlavní navigace

I když je krize, bez práce je méně lidí

11. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nezaměstnanost klesla a přinesla konečně pozitivní zprávu z ekonomiky. Na zlepšení má vliv hlavně sezóna letních prací. Přesto je v některých oborech najít vhodné zaměstnance téměř nemožné.

Přestože ekonomika je v krizi a nedaří se jí dostat do pozitivních čísel, počet lidí bez práce klesnul. Nezaměstnanost se snížila z 8,2 % v květnu na 8,1 % v červnu. Celkově práci nemá 474 tisíc lidí, a to je o 7,5 tisíce méně než minulý měsíc. Meziročně jde o identický výsledek. V červnu 2011 bylo bez práce také 8,1 %, ovšem letos je více volných pracovních míst o 4 tisíce. 

skoleni_15_4

Na lepší červnový výsledek mělo největší vliv hlavně výborné počasí, které nebránilo firmám, aby realizovaly své zakázky. Hlavně stavební firmy, i přes krizi oboru, mohly pracovat podle harmonogramu a využít tak sezónní zaměstnance. Přesto lepší červnový výsledek neznamená, že by se situace měla dlouhodobě zlepšit. Firmy nemají dost zakázek, aby produkovaly na maximum, a proto je jejich poptávka po nových lidech vlažná. Přesto existuje řada oborů, ve kterých je obtížné najít vhodné uchazeče. 

Je o specializované obory jak ve strojírenství – např. svářeči, soustružníci a zámečníci-, tak i třeba knihaři a tiskaři. Dnešní výsledek nezaměstnanosti potěší hlavně obyvatele Jesenicka. Ještě v březnu panoval tento okres na prvním místě s nejvyšší nezaměstnaností 17,2 %. V průběhu roku ale nezaměstnanost klesala, v červnu dokonce klesla o 8,8 % a výsledná nezaměstnanost je 12,9 %. 

Číslo dne: –8,8 %  - Pokles nezaměstnanosti v okrese Jeseník 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).