Hlavní navigace

Hypotéky zlevňují, zájem o ně byl v květnu nejnižší za 10 let

18. 6. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hypotéky jsou nyní dostupnější než před pandemií koronaviru. Průměrná úroková sazba v květnu klesla na 2,3 %. Zájem o úvěry na bydlení klesá, banky jich v květnu poskytly nejméně za 10 let.

Pandemie koronaviru se naplno projevuje na trhu s hypotékami. K menším bankám, které začaly zlevňovat jako první (například mBank už v březnu), se postupně přidaly i ty velké.

V červnu prozatím snížila sazby Komerční banka, která nabízí tří- a pětileté fixace od 2,29 procenta. Od 15. června zlevnila také Fio banka. Hypotéku s fixací na jeden rok nabízí od 1,58 procenta, s fixací na tři roky od 1,68 procenta a na pět let od 1,78 procenta. Úrokové sazby snížila také Air Bank (na 1,99 %), ale jen pro refinancované hypotéky.

Průměrná úroková sazba tak klesla na 2,3 % a je otázka, kam se bude vyvíjet dál. Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select si myslí, že i přes pokles sazeb se nedočkáme rekordu z konce roku 2016, kdy průměrná úroková sazba hypoték dosáhla 1,77 procenta. Hypotéky sice již zlevnili i největší hypoteční hráči, úrokové sazby však stále drží nad dvouprocentní hranicí, uvedl.

Počet i objem hypoték klesl

V počtu prodaných hypoték je letošní květen s 6203 kusy nejslabším květnem za posledních 10 let existence Fincentra Hypoindexu. Banky v uplynulém měsíci poskytly o 541 méně úvěrů na bydlení než v dubnu, meziročně to bylo o 774 méně.

O chlup lépe jsou na tom hypotéky z pohledu poskytnutého objemu, a to především kvůli rekordně drahým nemovitostem. Objem poskytnutých hypoték klesl ve srovnání s dubnem o téměř 1,34 miliardy korun na 16,487 miliardy.

Nejnižší nabízené úrokové sazby s pětiletou fixací
Banka Základní úroková sazba p.a. – 5letá fixace LTV
Air Bank 2,19 % do 80 %
Banka Creditas 2,79 % do 80 %
Česká spořitelna 2,34 % do 90 %
ČSOB+PS, ČSOB Hypotéka 2,19 %* od 70 do 80 %
Equa bank 2,99 % do 90 %
Fio banka 1,78 % do 80 %
Hypoteční banka 2,19 %* od 70 do 80 %
Komerční banka 2,29 % do 80 %
mBank 1,94 % do 80 %
MONETA Money Bank 2,32 % do 80 %
Oberbank okolo 2–2,50 %, není veřejná do 80 %
Raiffeisenbank 2,33 % do 90 %
Sberbank 2,69 % do 90 %
UniCredit Bank 1,79 % do 80 %
Wüstenrot hypoteční banka 2,59 % do 80 %

* časově limitovaná akční nabídka

„Objemy se zastavily na hodnotě téměř 16,5 miliardy korun, což je „jen“ druhý nejslabší květen za posledních pět let. Příčinou byl jednak snížený zájem ze strany klientů, ale i to, že některé banky omezily, či dokonce úplně přestaly hypoteční úvěry poskytovat,“ uvádí  Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum Hypoindex.

Do aktuálních dat se tak se zpožděním promítla jednak slabší březnová a dubnová poptávka, ale i omezení poskytování hypoték ze strany bank. Vedle zpřísnění podmínek mohli v době nejtvrdších vládních opatření na hypotéky zapomenout třeba pendleři dojíždějící za prací za hranice nebo lidé pracující v pohostinství. Vůči nim jsou banky stále obezřetné v obavě z druhé vlny epidemie koronaviru.

Nižší objemy hypoték než minulý měsíc poskytly banky v posledních pěti letech jen loni. V květnu 2019 sjednali klienti hypotéky za 15,927 miliardy korun, což je o více než půl miliardy méně než letos.

Zájem o hypotéky může klesat dál

O dalším vývoji úrokových sazeb bude rozhodovat hlavně kondice tuzemské ekonomiky. Pokud spadne do recese a nezaměstnanost poroste, dá se předpokládat nižší zájem lidí o nové bydlení i hypotéky.

Další věc je strach z toho, co bude. Zájemci o nové bydlení jsou obezřetnější a nákup nemovitostí odkládají. Vyčkávají i kvůli očekávanému zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, které navrhuje ministerstvo financí. Návrh prošel v úterý ve sněmovně druhým čtením a počítá se zpětným účinkem. To znamená, že daň už nezaplatí nikdo, kdo nemovitost nabyl v prosinci 2019 a později. S tím počítá současná podoba návrhu zákona, která však musí projít standardním schvalovacím procesem a může se ještě změnit.

„Ani nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů nemusí banky zachránit před dalším propadem objemů. Vzhledem k tomu, že proces sjednání hypotéky může trvat i několik měsíců a poptávka po hypotékách podle bankéřů v době karantény poklesla, je možné, že objemy poklesnou i v následujících měsících,“ poznamenává Jiří Sýkora.

Pokles úrokových sazeb by tak mohl pokračovat i v následujících měsících. Základní úroková sazba České národní banky (ČNB) je od začátku května na úrovni 0,25 procenta, a peníze jsou tak stále levné. Další snižování sazeb však ČNB v tuto chvíli pravděpodobně nechystá.

skoleni_15_4

Pokles cen bytů se zatím nekoná

Co se týče cen, velké zlevňování nemovitostí, které se kvůli pandemii předpovídalo, se zatím nekoná. Tuzemskou ekonomiku teď částečně drží vládní opatření a firmy zatím nijak dramaticky nepropouštějí. Klienti bank, kteří by potenciálně museli byt prodat kvůli neschopnosti splácet hypotéku, chrání vládní moratorium na odklad splátek hypoték. K poklesu cen tak zatím není důvod.

Ceny nemovitostí jsou přehřáté především v hlavním městě. Podle poradenské společnosti Deloitte v březnu a dubnu průměrné nabídkové ceny za metr čtvereční v Praze opět rostly, byť mírněji. Průměrná cena se zvýšila o jedno procento na 115 700 Kč/m2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).